Да, много опасности могат да дойдат с руутването на телефона. Особено когато не знаеш какво инсталираш (т.е. нова програма от маркета, която няма утвърдена история). Аз лично съм с modaco 3.1, което по подразбиране си е руутнато. За съжаление не мога да го ползвам без да е руутнат (дори да върна състоянието), тъй като ползвам следните важни за мен неща:
1. Инсталиране на програми на SD картата - от това мога да се лиша в момента в който в нов фърмуеър го внедрят в андроида.
2. SUFBS - файловия мениджър, с който копирам купени от мен програми, на SD картата. Без root ще е трудно да се достъпят тези програми за копиране.
3. PicMe - програмка с която правя шотове на това което се вижда на екрана - тук също е малко проблемно, ако се вгради в андроида лесно да става това - също нямам нужда от root.
4. TitaniumBackup - единствения софтуер който прави читави бакъпи (за момента). Явно му трябва root, защото иначе нямаше да си го иска. Името звучи солидно
и буди доверие (хаха).
На всички други програми не давам достъп ако ме пита дали искат. Това засега ме спасява от проблеми, но не знам до кога
колкото по-популярна става платформата, толкова повече злонамерени хора ще опитват да се възползват от нея.
Принципно ако тези 4 неща по-горе могат да стават без root, с кеф ще си го махна. На никой от компютрите не работя с root потребител, именно поради подобни причини ... само давам права когато ъпдейтвам компоненти, инсталирам софтуер или спирам/пускам сървиси.