1   up

Тема: Android е най-затворената “отворена“ платформа

25 Април 2010, 10:57
Източник: TechNews.bg

Група анализатори от Vision Mobile определиха мобилната платформа Android като "най-затворената отворена" ОС. Експертите описват механизмите, чрез които Google контролира компаниите и крайните потребители, използващи системата. Android се явява пример за това как може да се използва софтуер с отворен код за създаване на обществена заинтересованост и участие в строг бизнес модел.

Така например, някои компании имат привилегирован достъп до разработките с аванс от 6 месеца пред останалите, т.е. в общността на Android се създават частни подразделения. Друг начин за контрол върху общността е високата скорост на еволюция на системата. Google обновява Android безпрецедентно често на фона на развитието на мобилната индустрия. За 18 месеца компанията е пуснала 4 основни обновления - от 1,6 до 2,1. В резултат на това, производителите на софтуер за Android са принудени да поддържат тесни отношения с Google, за да не пропуснат поредното обновление.

На трето място, Google провежда закрит процес на подбор на партньори, като не обяснява причините за отказ. Важен момент от контрола е и непълнотата на софтуера. Така например, в общодостъпния SDK обикновено липсват ключови модули от рода на международни езикови пакети, както и пакети за оператори. Обществото на разработчиците на Android е затворено.

Контролът върху Android се явява един от най-силните инструменти на Google. Не е за пренебрегване и антиглобализационното споразумение, по силата на което членовете на алианса OHA нямат право да пускат устройства, несъответстващи на изискванията на Compatibility Test Suite. Освен това CTS не позволява създаване на орязани версии на Android. Налицe са също секретни планове за развитието, или т.нар. "пътни карти". До момента Google публикува само остарели планове, а избран кръг партньори имат достъп до информация за свежите разработки.

Важен момент е и търговската марка Android, върху която Google притежава изключителни права. Всеки, който иска да я ползва, ще се нуждае от благословията на интернет гиганта. Тези факти в организацията на общността дават основание на Vision Mobile да твърди, че Android е не по-отворена и не по-малко затворена система от Windows Mobile, Apple OSX или PalmOS. Според Андреас Константину, шеф на анализаторската компания, отвореният изходен код се явява просто инструмент, чрез който Google постига собствените си цели.

wink

HTC Hero White

Thumbs up

2   up

Re: Android е най-затворената “отворена“ платформа

Много верни моменти има. И все пак, според мен, е най-добрата алтернатива на WinMo, IphoneOS, Symbian, WebOS. С помощта на такива софтуери като AppCenter Titanium, може да се разработва софтуер под 3-те основни операционни системи. Това за мен лично не е малко. Сега, ясно е, Google си имат цели с цялата тая работа, иначе нямаше да я започнат. Кажете ми една голяма компания, която печели все повече и повече, и няма ясна стратегия за развитие? Няма такава. А това че е Open Source, не означава, че който иска да ползва кода, не може, заради марката Android, разни SDK-та, които някои ги получават по-рано и т.н. Това са глупости - вземате си кода, кръщавате го Muncho 0.1, пускате го OpenSource и го развивате като алтернатива на Android. Лесно като 2+2 = 4. Нормално е да се държат правата за името "Android" - и аз да съм го измислил, и аз ще се застраховам. Знам ли после коя ситна компанийка ще се опита да дои пари за моя сметка.

Честно, винаги съм бил против собственическите OS-и, и гадната политика, но тук в случая, на Google им симпатизирам донякъде. Няма друга компания, която толкова много да прави за обществото, пък било то и със стратегии за забогатяване. Няма.

HTC Hero (graphite), Cronos 2.2 - 1.1.1 [ http://www.cronosproject.org/forum/view … &t=282 ]

3   up

Такъв е живота, всичко е ЗА пари!

HTC Desire

Thumbs up

4   up

От първият пост нищо съществено няма , само бля... бля... бля...  Коя компания не иска да печели пари ???

HTC Hero (White) ROM FroydVillain 1.5.0 Flykernel-10a with BFS min: 352mhz max: 710mhz

Thumbs up

5   up

Нда де! И аз това имах в предвид smile И все пак сме много по-добре от колкото да сме с IPhone, WinMo и т.н.

HTC Desire

Thumbs up

6   up

Важен момент от контрола е и непълнотата на софтуера. Така например, в общодостъпния SDK обикновено липсват ключови модули от рода на международни езикови пакети, както и пакети за оператори. Обществото на разработчиците на Android е затворено.

Някой малоумен е писал тази статия.

GNUSMAS Galaxy s
Един от първите пълноценни автомобилни компютри в Европа: http://www.carstereo.com/installs/photo … leryid=609

Thumbs up

7   up

Някой фен на Iphone би се зарадвал на тази статия

честно казано ако тук е зле там  big_smile  10-пъти по зле

имам в предвид по точно това

http://www.eff.org/deeplinks/2010/03/ip … eement-all

доста ясно е обяснено защо разработчиците са прецакани ама така хубаво  mad

HTC Magic Black

Thumbs up

8   up

HellHound написа:

Някой фен на Iphone би се зарадвал на тази статия

честно казано ако тук е зле там  big_smile  10-пъти по зле

имам в предвид по точно това

http://www.eff.org/deeplinks/2010/03/ip … eement-all

доста ясно е обяснено защо разработчиците са прецакани ама така хубаво  mad

баси мамата ...  roll

HTC Hero (graphite), Cronos 2.2 - 1.1.1 [ http://www.cronosproject.org/forum/view … &t=282 ]

9   up

хмм... не съм съгласен.
Подбора на компаниите, имащи прави да слагат Android на тяхни устройства може да е такъв, но това честно да си кажа хич не ми и пука... дори предпочитам да е така... , че да не би някакви си тип Епъл, Саджем (ако ги има още), Бенк (симес) и прочае да развалят името на системта.
Относно девелоперите - всеки може да пише... е това е "затворено"
И на края - системта е разработена от google ....

10   up

Абе логично е. Все пак само участниците в Алианс-а имат право, другите като се дърпаха от Алианса .. сега да си стоят с meebo и тем подобни. 51 мобилни компании мисля, че участват.

HTC Desire

Thumbs up

11   up

Не съм на 100% сигурен в това което пиша в момента, но доколкото знам нещата при Google изглеждат така:
Те не печелят от операционната система Android по никакъв начин!
Те печелят от лицензите за Android Market Google Mail Google Talk Google Maps !

Въпросния консорциум от 51 мобилни компании не знам защо е създаден, но Android e Open Source софтуер който бай Генчо от съседния вход може да го ползва без никой нищо да му каже, стига да може да пише драйвери и да има устройство върху което да го качи.

Истината е, че Google e компания която видя, че в Open Source продуктите има адски много пари

Нямам нищо против Microsoft и Apple, напротив шапка им свалям. Те донесоха доста голямо развитие на IT сектора

HTC Magic Black

Thumbs up

12   up

И аз мисля че всяка компания може да сложи Android на телефона си, независимо дали е в алианса или не. Просто няма да имат предварителна иноформация примерно какво съдържа Android 2.3 и ще си чакат с нас. Тази статия е малко дезинформираща. Android платформата си е отворена напълно. Кода е свободен. Но примерно кога ще излезе някоя нова разработка защо трябва да се оповестява публично? Това не прави системата затворена. Важното е че като излезе, ще е със свободен достъп.

членовете на алианса OHA нямат право да пускат устройства, несъответстващи на изискванията на Compatibility Test Suite.

За тези дето не са членове нищо не се споменава. Който е член получава предварителна информация и помощ от Google. Нормално е Google да сложат и някакви изисквания насреща. Да не забравяме че основен проблем на Android  се очертава все по-големите различия в различните версии за различни устройства което много затруднява поддръжката на ядрото и приложенията. Затова е добре да има стандарти. Никой не е спрян да си прави нестандартна компилация (примерно Google не са тръгнали да преследват Cyanogen и подобни модове), но големите телекоми искат стабилна поддръжка от Google и съответно Google им казват да се придържат към някакви правила.

Thumbs up