Новини

Активиране на Multi-window режима в Android 6.0 Marshmallow

Вероятно някои от вас са чули, че в Android 6.0 Marshmallow има скрита опция за Multi-window режим, подобно на Galaxy Note серията. Тази опция беше разработвана в Developer Preview версията на Marshmallow, но тя не e стигнала до финалната фаза в официалния релийз. Можете всъщност да активирате този режим в три лесни стъпки.

Основните изисквания преди за започнете е да имате Root достъп на телефон работещ с Android 6.0 и файлов мениджър имащ достъп до root директорията на телефона за редакция на файлове (бел.ред. Build Prop EditorES File ExplorerRoot Exploer и др.)

Отворете въпросното приложение и намерете файл ro.build.type в /system директорията. Намерете поле ro.build.type, цъкнете върху него и променете в поле Property Value от user на userdebug. Запазете промяната и рестартирайте телефона.

Щом се рестартира, отидете в Settings > Developer options > Multi-window mode и активирайте режима. (Ако не ви е активирано подменю Developer options го направете, като отидете в Settings > About phone и натиснете върху Build number 7 пъти, докато не видите известието.)

 

 

Как се работи с функцията Milti-window mode

В списъка със скорошни приложения ще виждате вече квадратни скоби в горния десен ъгъл на всяка карта на приложение. Цъкнете върху знака, за да изберете изгледа на екрана: в горната половина, в долната половина или на цял екран. Имайте предвид, че горе и долу отговарят на ляво и дясно в пейзажен режим.

Щом изберете предпочитанието си за дадено приложение, то постоянно ще е в този изглед. Например, ако изберете YouTube да бъде в горната половина на екрана, когато го стартирате той винаги ще се визуализира в горната половина на екрана. Ако искате да се върне на цял екран, трябва да го изберете отново от опцията.

 

 

Режим Multi-window работи учудващо добре, като за функция, която е изоставена. Понякога може да се получат някои застъпвания и некоректни изгледи (като на заглавната снимка), но като цяло е ОК.

За съжаление не можете да оразмерявате прозорците, защото могат да работят само на половин екран, но това е, което получавате от недовършена функция. Не е перфектна, но тя е там и работи задоволително.

 

Източник

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.