Новини

Обобщение на ситуацията около Huawei

След наложените забрани от края на миналата година, сега президента на САЩ Доналд Тръмп забрани сделките с чужди компании, които могат да застрашат националната сигурност. Една от тези компании е Huawei. 

Малко след изявлението на Тръмп, Google дадоха да се разбере че спират работа с Huawei. По тази линия всички продукти произведени след вчерашния ден нямат правото да изпозлват Google Play и приложенията на Google. За всички съществуващи в момента продукти, засега ще има достъп. Дали ще е само за 90 дни (вчера бе подписан нов договор) или и след това, не се знае. 

Това, което реално повечето хора се опасяват е, че няма да получават Security Patch който излиза всеки месец от Google и производителите на смартфони пускат като ъпдейти за своите модели. Накратко първия удар ще е този, а след това се очаква и всички приложения на Google -Gmail, Google Play, google translate, YouTube и т..н. да не получват ъпдейти. Това ще остави притежателите на Huawei телефони доста назад и като цяло достъпа до Google Play може да бъде ограничен.

Споменах по-рано, че вчера бе подписан договор за временен лиценз на Huawei за 90 дни, за да оперира със всички съществуващи клиенти – най-вече за Google, Intel, Qualcom и други. Тук е въпроса сега – дали няма да им се издава лиценз на всеки 3 месеца, като всеки един да е с доста по-лощи условия за Huawei (финансови).

През тези 3 месеца се очаква Huawei да пуснат ъпдейти за повечето си продукти, защото не е ясно дали ще имат право след това.

План Б

Това за което се говори от няколко дни е, че Huawei няма да има право да изпозлвам Android или поне не под вида в който сега го изпзползва. Компанията може да бъде принудена да използва AOSP (Android Open Source Project) базирани ROM-ове. Друго което знаем е, че Huawei работи върху собствена операционна система наречена HongMeng OS. Освен с нея се очаква Huawei да пуснат тях собствен Маркет за приложения, който да замести Google Play.

Президента на компанията увери всички, че това няма да повлияе всички съществуващи продукти, но въпросите и опасенията на мнозина остават.

Нашия въпрос към вас е – Ако сега ще си взимате нов телефон, дали бихте си взели Huawei?

⇨ Споделете тази публикация:

Be6i4

Be6i4 е Администратор на Форума, на страницата във Facebook, Twitter, YouTube и Last.fm профилите на AndroidBG.com Интересува се предимно от Андроид устройства и в свободното си време преинсталира и поправя телефони и таблети.