Новини

Какво трябва да знаем за Mesh-системите и по-специално Tenda Nova MW6

Едни от нещата, които винаги са ме вбесявали са бавният интернет или като преминавам  от една стая в друга, да не се връзвам директно с Access point-а там. Последното е особено в сила за големи офиси или къщи на няколко етажа. Не че има голямо значение, но е дразнещо ако играете определена игра или говорите през voip приложение.

Компанията Tenda е по-известна като производител на евтини рутери, обикновено използвани от малките интернет доставчици, но също така и доказани със своята стабилност и безотказност. Днешният гост на нашето ревю е mesh системата – Tenda NovaMW6.

DSC08453_500_1.jpg

Mesh системата е мрежа от няколко устройства (клетки). Всяка клетка се връзва към другите от мрежата и позволява покриване на пространство до 500 кв. м. Предимствата на такъв тип мрежа са високата стабилност и много плавното преминаване от една клетка в друга.

Окомплектовка

Tenda Nova MW6 пристига в стилна кутия от качествен черен картон. Всяка от трите клетки разполага със собствено захранване, 2 LAN входа и светлинен индикатор. Кубовете са изключително леки и на пръв поглед няма да ви хрумне, че това е рутер. Поздравления за Tenda за сполучливия дизайн.

DSC08455_500_2.jpg

Характеристики

Този модел поддържа 802.11 ac Wave 2 с функция MIMO за много на брой потребители. Тази функция повишава стабилността, но и възможността за участие на голям брой крайни устройства. Самите устройства трябва от своя страна също да поддържат MIMO.

Както може да се предположи, Nova MW6 работи и на 2.4GHz,и на 5GHz (на 5GHz се връзват и клетките една с друга). Във всяка клетка има по 2 антени като при тестове на 5GHz скоростта скача над 400Mbps.

Това,което отличава MW6 от MW3 е площта на покритие и броя крайни потребители – при MW3 са до 40, докато MW6 са до 90.

Първоначална настройка

Отново изключително добри суперлативи за Tenda. Всичко става почти автоматично след инсталирането на Tenda WIFI. Може да го потърсите в Google Play или да сканирате баркода в книжките или на дъното на всяко едно кубче.

Както може да се очаква настройката е next, next, next и finish (както обичаме да казваме в IT средите). Има настройки за парола, родителски контрол, DHCP или статично IP, Guest control (парола само за гостите ви) и разбира се настройка за добавяне на другите клетки. Програмата веднага намери нова версия за версията на кубчетата и ъпдейта стана за няколко минути. Ако светлинния индикатор на клетката е в синьо – това е оптималния вариант, ако е в жълто, трябва да приближите клетката по-близо до предходната.

Screenshot_2018-10-25-00-56-37-296_com.tenda_.router.app_.png

Тук съм вързал само едното кубче

Приложение

Самото приложение както казахме е изключително лесно за работа. Нека да разгледаме различните менюта и какви настройки имаме:

  • Guest Network – няма нужда да споделяте вашата парола с гости или партньори в офиса
  • Partental Control – опция която позволява определени компютри или телефони да имат/нямат достъп до интернет

 

parental control.png

  • QoS – Опция която приоритизира трафика при игри и сърфиране в интернет

 

QoS.png

  • Добавяне на втора клетка е повече от лесно от менюто:

 

addnova.png

  • Fast Roaming – Функция за по-бързо преминаване от една клетка на друга
  • Capacity-Oriented – Фукнция само когато очаквате повече от 30 крайни устройства да са свързани
  • Smart Assistant – има асистент който свързва вашето устройство към 2.4GHz, за по-лесна настройка и инсталация на устройства работещи само на 2.4GHz – първите камери на Xiaomi работят само на 2.4GHz и определено това е начина да ги закачите в мрежата
  • Account Authorization – Можете да дадете достъп и на други хора до настройките на mesh системата

 

Обобщение

Mesh Ситемата MW6 с страхотно бизнес решение за офис до 500 кв. м. както или за дома. Хората които биха го изпозлвали са средни и малки фирми, защото монтажа и изграждането е бързо и много надеждно.

Заключение

Дизайн – 10/10

Функционалност – 10/10

Изработка – 10/10

Размери  – 19/10

Цена 8/10

Общо 9/10

 

И за края кратко разопаковане на Tenda Nova MW6 от канала ни в YouTube:

 

⇨ Споделете тази публикация:

Be6i4

Be6i4 е Администратор на Форума, на страницата във Facebook, Twitter, YouTube и Last.fm профилите на AndroidBG.com Интересува се предимно от Андроид устройства и в свободното си време преинсталира и поправя телефони и таблети.