Новини

SwiftKey обяви Neural Alpha. Клавиатура базирана на невронната мрежа.

Имали ли сте някога чувството, че клавиатурата на телефона ви е тъпа? SwiftKey обяви нова експериментална клавиатура, която използва силата на изкуствена невронна мрежа, като се надяваме, че тя няма да прави същите стари грешки, които правят другите клавиатури. Можете да я пробвате още сега, като изтеглите SwiftKey Neural Alpha от Google Play Store.

Изкуствената невронна мрежа е модел на машинно обучение, който се опитва да копира функционалността на мозъка. Невронни мрежи са били използвани за подобряване на компютърно зрение, разпознаване на реч и в роботиката, но тук разбира се процеса е по-малко сложен. Сега SwiftKey го използва, за да подкара нов енджин за предвиждане на текст.

Текущата технология за предвиждане се нарича n-gram и в повечето случаи си върши работата. Не е достатъчно умна, за да разбира контекста на това, което пишете в момента и изменението в последователността на думите изкривява предвиждането. Новия енджин за предвиждане, базиран на невронната мрежа, може да анализира всички думи в изречението, за да разбере контекста и връзката между думите. Това би следвало да означава по-умно предвиждане.

От SwiftKey казват, че това е първата клавиатура, която използва тази технология, но според нас може би те са просто първите, които я промотират. Или най-малкото това е някакъв маркетингов трик. Можете да тествате алфата и да видите, дали при вас ще се подобрят предвижданията. Една стъпка по-близо сме до „чувстваща“ клавиатура.

 

  

 

Google Play store page

 

Източник

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.