Новини

Xiaomi Smart Home

Xiaomi произвеждат все повече различни продукти и освен със смартфоните и powerbank имат цяла система от Smart home устройства. Днес ще се говорим предимно за това как можем лесно да управляваме повечето от тях и каква е разликата между някои от тях. 

В началото беше достатъчно да имате Xiaomi рутер от големите, малките или дори Wifi усилвателя им, за да можете да изпозлвате техните устройства. След това пуснаха на пазара Xiaomi Gateway, Xiaomi Mijia Gateway 2, както и Xiaomi Aqara gateway. Първия почти не се предлага вече, така че ще отделя повече време на разликите между Gateway Mijia 2 и Aqara Gaterway. (на снимката по-горе е Gateway Mijia 2)

В общи линии са еднакви. Визиуално имат разлика, mijia е заоблен и изпъкнал, а Aqara има ръбове.
 
  • Аqara говори на английски. Mijia на китайски. Но това е само при свързването, после разговори няма. 
  • Аqara няма online радио, Mijia има, ама на китайски. Има вариант да се добавяи и европейски радиа. Повече за това в тази тема в 4pda.
  • Aqara е съвместим с apple homekit. Това е основната разлика. След закачене на хъба към приложението Aqara Home (не mi home), хъбът автоматично се появава във вграденото приложение на iphone. Тъй като реално всички сензори минават само през гейта, то всички стават видими и в homekit, което води до всички удобства. Може да се използва Siri за включване на осветление и контакти, както и да се пита каква е температурата и статуса на дома.
  • Aqara hub може да бъде добавен към MI Home. 

 

DSC08469_setup.jpg

Самият смарт хъб Gateway 2 се добавя много лесно през MI Home  приложението. Може да сканирате за близки обекти и ще го намери или ръчно да си изберете Xiaomi Gateway 2, да му кажете вашата wifi мрежа с паролата и вече може да го използвате. В момента цената му в Tomtop е под 27$:

https://www.tomtop.com/p-pa3863au.html?aid=bycdf

photo_2019-01-24_14-22-31.jpg

Сега вече можете да добавяте други сензори през него. Има 29 изброени предложения, както и опция други за ръчно въвеждане. За момента аз съм добавил само Mi plug контакта който изпозлвам. Цялото му име е Xiaomi Mijia Smart Socket Mi Zigbee.

За тази си цена е несравним и можете дистанционно да включвате, спирате, следите потреблението на мощност и ток на всякакви уреди. В момента цената му в Tomtop e 13.99$.

https://www.tomtop.com/p-pas0038w-au.html?aid=bycdf

prise-2.png

Тъй като съм сигурен, че някои хора се чудят за какво може да им служат всички смарт джаджи, ще дам пример от Коледа. Елхата беше на терасата и няма нужда да излизам по 2 пъти на ден да пускам/спирам  лампичките. Може дистанционно да го правите (децата много се забавляват да го правят те) или дори да го автоматизирате това, с различни сценарии кога да работят и кога не.

2188.970.jpg

Наред с mi smart plug е редно да споменем сега и Xiaomi Mi Home Air Conditioner Companion. С него лесно можете да управлявате който и да е климатик, да настройвате режими за работа според температурата, лесно да спирате и пускате и създавате профили за работа.

Има само един минус, който е редно да спомена – устройството е предназначено за работа за Китай или Австралия. Контактите и отпред и отзад се водят стандарт I, хубавото е, че поне е за нашия волтаж предназначен. В крайна сметка поръчах 2 допълнителни адаптера на обща цена 14лв, но нашия air адаптер пак не влизаше в преходника. Интересно е, че едния преходник влиза в другия, така че проблемът е в самия адаптер на xiaomi. С малко работа с отвертка нещата паснаха по грубия начин. Цената му за момента е под 29$.

https://www.tomtop.com/p-paa0245w-au.html?aid=bycdf

 

air 1.jpgair 2.jpg

И неговата настройка е много лесна и към MI Home app, и към MI Gateway 2. Вече добавянето на самия климатик е rocket science. Брандовете на климатиците са изписани само на китайски (с изключение на TCL). Трябва предварително да видите как е на китайски и да изберете от списъка вашия. Panasonic е от по-лесно пишещите се марки, поне според мен.

⇨ Споделете тази публикация:

Be6i4

Be6i4 е Администратор на Форума, на страницата във Facebook, Twitter, YouTube и Last.fm профилите на AndroidBG.com Интересува се предимно от Андроид устройства и в свободното си време преинсталира и поправя телефони и таблети.