Новини

Xiaomi ще произвежда собствени процесори

В изявление, публикувано в Korea Times става ясно, че Xiaomi имат планове да правят свои собствени процесори. Казва се, че използвайки стандартната в тази индустрия ARM технология, те ще произвеждат собствени чипове, брандирани с името Rifle.

Xiomi ще проведе събитие на 10 май по обявяването на своя нов фаблет Xiaomi Max. Очаква се да използват случая да обявят официално и своите намерения да навлязат на пазара за процесори, което ще нанесе значителен удар на лидера в този пазар Qualcomm.

Сред настоящите топ 5 производители Samsung, Lenovo, Xiaomi, Huawei и Apple, последните двама използват почти и само техни си чипове. Samsung използва наполовина Snapdragon процесори, наполовина техния Exynos, a Lenovo залага на Snapdragon основно в high end моделите си. Което означава, че ако Xiaomi започнат да работят само със свои чипове, то основни клиенти на Qualcomm ще останат само Samsung и lenovo. LG не влизат в сметката, защото те отдавна работят по своя линия процесори и се очаква много скоро да започнат да ги използват.

Накратко, почти всички производители си правят сметките и резултата е, че да си произвеждаш сам процесорите излиза по-евтино отколкото да ги купуваш от Qualcomm. Това предполага Qualcomm да преосмисли ценовата си политика, ако искат да останат лидери на пазара, защото явно излиза доста солено на производителите на телефони да пазаруват от тях.

 

Източник 

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.