Skip to Content

Acer Iconia A1-810 - добро предложение от нисък клас

acer-iconia-a1-review.jpg
 
 
Избирането на таблет е не по-малко трудно от избирането на телефон. Предложенията на пазара са много и често изпитваме затруднение с избора на правилния продукт за нас. В следващото ревю ще ви запознаем с един таблет от нисък клас, който е доста примамлив, не само заради характеристиките си, но и заради цената. Представяме ви Acer Iconia A1-810
 
 
Характеристики
 
 

7.9" LED-backlit IPS LCD дисплей
Резолюция 768 x 1024 пиксела
~162 ppi гъстота на пикселите
208.7 x 145.7 x 11.1 мм
410 грама
Android OS v4.2.2 Jelly Bean
MediaTek MTK8125T чипсет
Quad-core 1.2GHz Cortex-A7 CPU
PowerVR SGX 544 305 GPU
1 GB RAM
16 GB вградена памет
microSD до 32 GB
Li-Ion 4960 mAh батерия
5  MP основна камера
2592x1944 pix резолюция, автофокус, Geo-тагване
1080p@30fps видео запис със стерео звук
VGA предна камера
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth v4.0
GPS 
MicroHDMI
3.5мм audio жак
Черно, бяло

 
 
acer-iconia-a1-picture.jpg
 
 
Окомплектовка
 
В кутията ще намерите стандартен USB кабел, разглобяващ се адаптер, книжка и самия таблет.
 
 
Дизайн и външен вид
 
По всичко личи, че Acer Iconia A1-810 е сред основните конкуренти на Apple iPad mini , който бе представен в края на 2012 година. Двете устройства са почти еднакви както по хардуерни параметри, така и визуално, поне до някаква степен. Разбира се, разлики има и те се забелязват най-вече в изработката.  Iconia A1-810 е значително по-голям от iPad mini със своите размери от 208.7 x 145.7 x 11.1 мм срещу 200 x 134.7 x 7.2 на продукта на Аpple. Тук имаме и сериозни разлики в теглото на Acer, тъй като той е с над 100 грама по тежък.
 
acer-iconia-a1-picture-3.jpgacer-iconia-a1-picture-4.jpg
 
Като изключим тези разлики, двете устройства имат доста идентични  дизайнерски решения. Разположението на някои бутони, като този за включване и регулиране на звука е на едно и също място, съответно в дясната част на горната и дясната страна. Тук разликата е в това, че Iconia A1-810 има още доста елементи, разположени по дясната страна. Тук се намират MicroHDMI порта, micro SD слота, микрофона, както и бутончето за ресет на устройството. В долната част са micro USB порта и 3.5мм audio жак. Лявата страна е изчистена от бутони. На гърба се намират основнната 5 МР камера, логото на Acer Iconia и високоговорителят.
 
Използваният материал за изработката е пластмаса. Тя е леко полирана, а страничната лайсна напомня много на тази, която се ползва при телефоните Galaxy. Дори самата сглобка прилича на успешната серия на Samsung, като ясно се забелязват и цепнатините, където се свързват отделните елементи. Целият таблет е капсулован и батерията не може да се вади. Няма голямо усещане за премиум таблет, но като за устройство от този клас е доста прилично.
 
acer-iconia-a1-picture-5.jpgacer-iconia-a1-picture-6.jpg
 
На преден план виждаме и дисплея, който е 7.9" LED-backlit IPS LCD. Резолюцията му е 768 x 1024 пиксела, което прави около ~162 ppi гъстота на пикселите. Учудващо за устройство от този клас, но ъглите на виждане са доста добри. В общи линии картината е сравнително добра. Няма много голям детайл, а цветовете не са много контрастни. Дойде ли обаче моментът, в който трябва да ползваме таблета на открито положението става по-лошо. Яркостта пада значително и ще е трудно да се ползва. 
 
Полезно или не, но рамката на дисплея е сравнително голяма. Това го прави малко по-голям, но пък дава възможност да си поставите пръстите някъде. Още повече, ако го ползвате в режим „пейзаж”. Още един неприятен момент е реакцията на дисплея, когато работите по него. Често се налага да натискате по няколко пъти, а в определени случи не отчита правилно къде точно е натиснато.
 
 
Интерфейс и софтуер
 
Стане ли време да говорим за софтуер, то Iconia A1-810 е в топ ранглистата с последна версия на Android OS v4.2.2. Устройството идва с почти чист Android. Казваме „почти”, защото добавките по него са минимални и основно за подобряване на потребителското изживяване. Няма никакви визуални промени, а по-скоро функционални. От софтуерна гледна точка почти не може да се каже, че имаме някакви забележки. Купувайки новата Iconia ние на практика получаваме един Nexus, но с различно лого. Е, има малки разлики, но те са незначителни.
 
acer-iconia-a1-screenshot-3.jpgacer-iconia-a1-screenshot.jpgacer-iconia-a1-screenshot-6.jpg
 
Със самото отключване ще видите, че тук можете да добавяте widget-и и при заключен екран. Това ни дава много по-бърз достъп до най-важните за нас приложения. Уведомителната лента е разделена на две, както е и при Nexus 7. В едната виждате всички нотификации от приложенията, а във втората имате бърз достъп до бутоните за Wi-Fi, Settings, Bluetooth и други. Както и при останалите телефони с версия на Android ICS или по-висока, имате опция за създаване на папки, добавяне на различни уиджети на началните екрани и т.н. Стандартно за тази OS е и функцията “Recent“, която ви показва последните ползвани приложения. До нея можете да достъпите като натиснете десния софтуерен бутон.
 
acer-iconia-a1-screenshot-1.jpgacer-iconia-a1-screenshot-2.jpgacer-iconia-a1-screenshot-4.jpg
 
acer-iconia-a1-screenshot-11.jpg
 
 
Нека да видим какво е новото, което са добавили от Acer. Една от новостите е приложението Touch WakeApp. То се оказва доста удобно, като ни позволява да събудим и отключим таблета, само като го пипнем с 2 или 5 пръста, в зависимост от настройката, която сме задали. Чрез тази опция можете да зареждате директно и някое от приложенията в таблета или пък страница в браузъра, който ползвате.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
acer-iconia-a1-screenshot-5.jpg
 
В долната част ще забележите и трите софтуерни бутона “Back”, “Home” и “Recent”.  И тук не сме лишени от възможността да ползваме гласовия асистент Google Now, който дойде с Jelly Bean. Него може да достъпите, като натиснете продължително бутона “Home”. Чрез него можете да черпите различна информация посредством гласови команди, да следите времето и трафика, да си водите бележки и много други. С помощта на Google Now имате възможност да изпращате съобщения ( SMS или електронна поща ), да инициирате гласово повикване, можете да попитате за посоката или да отворите даден сайт. Използвайки над 25 вида картички, това приложение може да ви предоставя по-бързо и точно информация, като всичко това се случва на базата на текущите ви търсения. То се учи постоянно от вашите ежедневни дейности и навици.
 
 
 
 
 
acer-iconia-a1-screenshot-10.jpgacer-iconia-a1-screenshot-13.jpgacer-iconia-a1-screenshot-7.jpg
 
Сред приложенията ще намерите и Polaris офис пакет, ако се наложи да работите с документи. За търсенето на файлове във вашия таблет може да ползвате Astro файловия мениджър, който е добавен заводски. 
Звук, браузър и свързаност
 
 
Звук, браузър и свързаност
 
Iconia A1-810 има само един високоговорител, който е разположен ниско долу, на гърба. Като качество може да се каже, че звукът е чист, но определно е много слаб. Дори увеличен до край, той отново не е нещо особено, а ако се наложи да ползвате устройството на открито, може и да не чуете много от това, което гледате или слушате. Може да се каже, че върши работа, но определено не сред забележителностите в този таблет.
 
Тук ще намерите стоков браузър, който е доста удобен. Не се различава с нещо по-специално. Има стандартните функционалности за табове, Desktop режим и търсене в страницата. Наличен е и Google Chrome, който ще е алтернатива за браузването в интернет. Почти всички вече са запознати с най-големия му недостатък, а именно липсата на поддръжка на Flash. За сметка на това имаме добре оптимизирана работа, възможност за синхронизация на отметките  от РС-то, удобната работа с табове и т.н. Chrome предлага и настройки за това какво да се или не се зарежда, като снимки, JavaScript и изскачащи прозорци.
 
От гледна точка на свързаност, новият Acer не може да се похвали с големи възможности. Поддържа Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth v4.0. Има наличен и GPS, което го прави подходящ за навигация. Най-големият бонус е наличието на MicroHDMI, което не се среща често.
 
 
Камера
 
acer-iconia-a1-screenshot-9.jpg
Това, което ще ви изненада е, че този таблет предлага доста добра камера, имайки предвид, че е нисък клас. Със своята 5  MP основна камера можете да направите снимка с резолюция 2592x1944 pix. Тя има също така автофокус и Geo-тагване, но голям недостатък е, че липсва фокус с докосване. Най-интересното е опцията да включите Time Lapse, с която може доста да се позабавлявате. 
 
Time Lapse представлява заснемане на поредица от снимки през определен интервал, който може да контролираме, преди да я включим Целта е да се заснемат промени, които се случват бавно във времето. Когато снимките се покажат с нормална или забързана скорост, заснетото действие изглежда доста по-бързо. Единствено трябва да намерите подходящо място за снимане, да поставите устройството в неподвижно състояние и да определите през колко време да снима. Имайте предвид, че ако видеото е с 25 кадъра в секунда, това значи че за 1 секунда видео ще ви трябват 25 отделни снимки.
 
 
 
 
acer-iconia-a1-picture-2.jpgacer-iconia-a1-picture-8.jpg
 
Като резултат от снимките, които можете да направите с тази 5МР камера ще получите прилични кадри, като за таблет. Като цяло ще можете да запаметите момента, но не и с добро качество, което прави тази камера годна до толкова, че да не изпуснете момента. При слаба осветеност таблетът не се справя никак добре, но едва ли се очаква много от камерата на такова устройство. Цветовете са наситени, макар и не много точни, усеща се леко пресатуриране и доста софтуерно изостряне на снимката. 
 
acer-iconia-a1-picture-7.jpg
 
Стандартното видео, което може да запишете е с 1080p на 30fps. Бонус е, че има стерео звук. Предната камера е VGA и както предполагате, тя може да се ползва за видео разговори.
 
 
Снимки направени с камерата на Acer Iconia A1-810
 
acer-iconia-a1-camera-shot-1.jpgacer-iconia-a1-camera-shot-2.jpgacer-iconia-a1-camera-shot.jpg
 
 
Хардуер
 
Стане ли дума за хардуер, този таблет си е точно в графа „среден клас”, но въпреки това има много добра производителност и може да се каже, че граничи с някои модели от „среден клас”. Под капака си той има MediaTek MTK8125T чипсет, Quad-core 1.2GHz Cortex-A7 процесор и PowerVR SGX 544 305 графичен процесор. MediaTek не са сред най-популярните производители и техните продукти се ползват в повечето случи за бюджетни устройства, както е и в нашия случай. Въпреки това,  Acer Iconia A1-810 се представи добре на тестовете, на които го подложихме.  Резултатите, които даде на Epic Citadel са учудващо високи, а на Geekbench 2 достигна дори Google Nexus 7, който работи с Quad-core 1.3GHz Cortex-A9 NVIDIA Tegra 3.
 
acer-iconia-a1-screenshot-14.jpgacer-iconia-a1-screenshot-16.jpgacer-iconia-a1-screenshot-17.jpgacer-iconia-a1-screenshot-18.jpgacer-iconia-a1-screenshot-20.jpgacer-iconia-a1-screenshot-21.jpgacer-iconia-a1-screenshot-22.jpgacer-iconia-a1-screenshot-23.jpgacer-iconia-a1-screenshot-12.jpgacer-iconia-a1-screenshot-15.jpgacer-iconia-a1-screenshot-19.jpg
 
1 GB RAM се оказа достатъчен за работата на операционната система и приложенията, които инсталирахме. За съхранение на музика, снимки и видео може да се ползват вградените 16 GB, а за по-претенциозните има и microSD слот, който ще я увеличи до 32 GB. Ако ще си купувате този таблет за игри вероятно ще направите добър избор, ако съпоставим цената и качеството. Нека да отбележим само, че това което ще получите не е таблет, който ще ви даде пълното геймърско изживяване. Има редица недостатъци, поради факта, че той не е предвиден за много тежки игри. Качеството при игра е задоволително, но не се учудвайте, ако забележите някой друг момент на лаг или забиване.
 
acer-iconia-a1-picture-1.jpg
 
Стигнахме и до най-отличаващата се характеристика на този таблет, а именно батерията. Тя е Li-Ion 4960 mAh и превъзхожда доста от конкурентите в този клас, дори и Apple iPad mini, който има 4490 mAh батерия. Това е доста добре за таблет от този клас. Практически, ако го ползвате час и половина за гледане на филми, сърфиране в интернет и играене на игри той ще издържи близо един ден. В Stand-By режим рекорда му е над 13 дни. Най-слабо се представи при играенето на игри, които явно най-много товарят батерията.
 
 
Заключение
 
Дали този таблет е добро предложение? Определено не можем да кажем, че не е. Визуално е красив и удобен. Ще може да се побере в ръката ви, но само ако тя е малко по-голяма. Няма усещане за премиум устройство, защото не е, но не можем и да кажем, че има вид на евтина играчка. В среден клас таблети ще е доста конкурентно, още повече за цената от 350~380лв, на която се предлага. Устройството е с последна версия на Android OS и притежава приличен хардуер. Ако търсите устройство за забавление, без да капризничите за нещо по-специално, то Acer Iconia A1-810 е една от възможностите.
 

acer-iconia-a1-rating.png

 


© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

Коментари

Коя е песента от клипчето? :)

Коя е песента от клипчето? :)

Може да се каже че е

Може да се каже че е перфектен ако имаше и инфра червен порт щях да го взема

За колко пари мога да го

За колко пари мога да го взема в България и от къде?

На това му викате нисък клас

На това му викате нисък клас :D АХАХАХАХАХАХАХААХ
Тогава какво би трябвало да притежава един таблет за да се определи към групата на средните.
С тези параметри - HD Екран, Четири ядрен процесор, 1 гига рам, 32GB HDD, Android 4.2 и 5 MP камера - еми да ме извинявате, ама не е нисък клас - среден клас си е ОТКЪДЕТО и да го погледнеш!!!!!!!!!!!!!!

При положение, че

При положение, че производителите ни го дават като устройство от нисък клас, как ние да го представим като такова от друг.

Правилен отговор!

Правилен отговор!

Екранът много сваля класът.

Екранът много сваля класът. Просто за този размер е с много ниска резолюция.

оффф сваляло тва сваляло

оффф сваляло тва сваляло онова таблета е супер!!!!

и аз мисля че е доста добър

и аз мисля че е доста добър

Ползвам го от месец и съм

Ползвам го от месец и съм много доволен, може би защото ми е първия таблет. Вече не ми трябва лаптоп! Но и за цената си - 346 лв с бонус страхотен калъф - не мога да очаквам повече!

от къде си го купи, от сайт

от къде си го купи, от сайт или магазин?

Как се пуска Time Lapse от

Как се пуска Time Lapse от таблета?

Включи си камерата на режим

Включи си камерата на режим "видео" и от настройките има опция да се активира.

Благодаря !

Благодаря !

Нещо на първата снимка ме

Нещо на първата снимка ме разсейва... Не знам какво.

За първи път чуван, че

За първи път чуван, че избирането на таблет или смартфон е трудно. Всъщност може би е така ако никога не си пробвал ipad или iphone.
Успех с избора. Ако изобщо нещо на което има андроид може да се нарече по друг начин освен "мъка".

Кога за последен път опита

Кога за последен път опита Андроид и на кое устройство? Има едноядрени и 4 ядрени, бързи и бавни, за да може всеки да си купи според джоба. Това е плюс, а не минус. Управлението не е по-трудно, а по-различно от това на IOS. На мен оък ми е труден Iphone, но за ден-два ще свикна с управлението му, ако се наложи. Ти опита ли или просто търсеше начин да се самоубедиш, че не си дал излишни пари?

За технически грамотните хора

За технически грамотните хора е трудно. Разнообразието е толкова голямо, че подходящият избор, съобразен с личните предпочитания и нужди е сложен. Много се чудих 2-ят ми таблет какъв да бъде (избирах между модели на ябълката, WP и А).

За машинката: Таблетът е екстра за парите си. Ползвам го вече месец. Липсват ми някои дреболии, но за този ценови клас и размер на екрана е без конкуренция.

Двоен начин за ползване:
- Служебно: поща, интернет, Autocad 360, офис пакет, документални снимки; облачни услуги;
- Лично: пилците и няколко логически игри, електронна книжка и навигация;

Сравнено с iPad 2 (предишен таблет): + на андроида е липсата на ограничения, правиш си каквото ти хрумне и не се притесняваш ако някоя програма не ти хареса, веднага я сменяш с друга без да плащаш излишно. Батерията ми държи 2+ дена при средноинтензивна употреба.

Търся таблет с подобни

Търся таблет с подобни характеристики,но за мен е важно да мога да го използвам и като електронна книга,този модел подходящ ли е за e-reading?

Подходящ е. Cool Reader върви

Подходящ е. Cool Reader върви чудесно. Форматът 4:3 е много удобен. Плътността на текста е колкото на амазонския четец 163 dpi. Една идея е по-тежък, от колкото би ми се искало.

Определено този таблет

Определено този таблет харесва, като дизайн и характеристики. Впечатлиха ме обаче снимките и видеото. Не бях виждал досега снимки и видео правени от таблет на Acer. Според мен са много добри. Този таблет спокойно може да ми върши работа...

Аз съм тийнеджър и бих искала

Аз съм тийнеджър и бих искала да попитам дали ще ми върши работа. аз не искам нещо специално. Сърфиране в интернет, приложения, игри. За таблет от ниска класа изглежда доста добър. Така ли е? хората които го имат може ли да ги попитам, има ли някакви проблеми с него?

iskam da popitam dali she ima

iskam da popitam dali she ima android update 4.4 citcat

Може ли да се гледа

Може ли да се гледа видео-предавания на живо, ТВ/сайтове, които изискват Flash-плеър? и въобще таблети подходящи ли са за такива цели? Извинете ме за неосведоменоста, търся икономично решение

kupix si go i sichko okey

kupix si go i sichko okey blizo 1 godina no dnes ne sum go pipal i ne iska da se vkluchva zarejdax go gore doly 2 chasa i pak nishto ? ? ? ? ?

Kak da si snimam ekrana

Kak da si snimam ekrana

имам същия от 2 год.супер е!

имам същия от 2 год.супер е! много добра машинка доста бръз, мно добра резолюция само един недостатък има-това че сравнително слаб звук вади :( други забележки нямам (но със слушалки е добър саунда)

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.