Skip to Content

Android 3.0 с поддръжка на таблети

Започнаха да се появяват подробности за Android 3.0, с кодово име Gingerbread. От изтекла по рано информация, знаем, че следващата основна версия на операционната система се очаква в последната четвърт на 2010 година. А според по-нова информация, появила се тази седмица, представянето би могло да е през Октомври, както и че новата версия вероятно ще има и по-сериозни минимални технически изисквания към хардуера.

Според блога Mobile Review, новата версия ще изисква минимум 1GHz CPU и 512Мb оперативна памет. А също така ще поддържа разделителна способност от 1280х760 пиксела, за устройства с дислпеи от 4 инча и по-големи. В случая е интригуваща възможността това да направи Android още по примамлив избор за устройствата тип таблети.

Няколко производители на хардуер вече създадоха прототипи на таблети с Android, с дисплеи с голяма разделителна способност, чрез собствени модификации на платформата, но е много спорно доколко настоящия потребителски интерфейс е оптимизиран за работата с широкоекранни таблети. Например настоящия home екран на Android 2.x даже не поддържа надлъжна ориентация, в случай че телефона е завъртян на 90 градуса.  

Информация, изтекла по рано този месец, разкри че Google планират основна преработка на потребителския интерфейс за Gingerbread, с цел да намалят необходимостта от въвеждане на специфични потребителски промени от други фирми, каквато е например технологията HTC's Sense. Много е възможно технологичния гигант също така да се подсигури с качествено мащабиране и изобразяване на потребителския интерфейс при устройствата тип таблети.

Друг фактор, който би могъл да даде тласък на таблетите с Android е обявенoтo наскоро от Intel сътрудничество при създаването на официалeн х86 клон на платформата. Инвестициите в подобна x86 версия не е изненада, тъй като телевизионната платформа на Google на базата на Android се предвижда да работи на устройства базирани на Atom процесори.

Intel все още в по голяма степен подкрепя MeeGo при таблетите, отколкото Android, но подобренията при x86 поддръжката на Android би опростила в значителна степен нещата за тези OEM производители, които биха поискали да ползват Android с таблети на базата на Atom.

Също според изтекла наскоро информация за Gingerbread, Google планират да задържат за обозримото бъдеще поддръжката на Android 2.2 и да го развиват паралелно на версия 3.0. Целта на поддържането и на двете версии е да се осигури Android 2.2 за устройствата от по-нисък клас, които не отговарят на минималните технически изисквания за версия 3.0. Тази стъпка е в голяма степен аналогична на стратегията на Nokia да използва както MeeGo за смартфоните, така и Symbian за не толкова скъпите телефони с Internet за масовия пазар.

При все факта, че информацията, която изтича за Gingerbread бива потвърдена от множество източници, все още Google не са предоставили нито едно официално потвърждение. Объркващо е, също и необяснимо, защо разработчиците и феновете на Android са принудени да разчитат на неофициална информация и на слухове, за да могат заедно да начертаят пътя на платформа, която се предполага да е "оворена"? 

Дан Морил - главен отговорящ за съвместимостта на Android в Google, напомни, че слуховете не представляват официална информация. Google все още нито е потвърдил, нито е отрекъл официално, нито едина от слуховете касаещи Android 3.0.

Информация за автора на тази статия

@admin e основател на AndroidBG