Skip to Content

Просто го кажи! Представяне на "Гласови команди" (Voice Actions) за Adroid

В днешно време мобилните телефони се превърнаха в мултифункционални устройства, също като швейцарско джобно ножче. Всеки Android телефон крие в себе си, преносим компютър, музикален плейър, тефтер с органайзер, GPS навигация и още куп други приложения, всички събрани в едно красиво на вид мобилно устройство, което лесно се побира в джоба ни. Напоследък мобилните телефони правят толкова много неща за нас, че понякога дори не се замисляме как ги правим - просто вземаш телефона и всичко е на два "тъч-а" разстояние. И въпреки, че тези устройства изпълнявт всички сложни функции само с няколко натискания или приплъзвания на пръст по дисплея, най-използвания и популярен начин за взаимодействие с телефона си остава говора. Съвсем логично е от Android да ни улеснят с новото удобство, наречено "Voice Actions" или в буквален превод "Действия изпълними с гласови команди".

Самият "Voice actions" представлява серия от гласови команди, които ни позволяват да управляваме телефона използвайки само говор - обаждания, разглеждане на номера в списъка с контакти, изпращане на текстови и e-mail съобщения, слушане на любимата музика, посещяване на уеб сайтове и всички обичайни задачи, стават възможни, само чрез произнасяне на съответната дума. За да използваме "Voice Actions" е необходимо да натиснем иконата с микрофона на "Google serach box" или да натиснем и задържим няколко секунди върху бутона за търсене (physical search) за да се активира екрана "Speak Now" - "Говори сега".

Можем да използваме всяка от изброените команди за да накараме "Voice Actions" да изпълни определено действие (за съжаление поради спецификата на софтуера, командите са само на английски, но всички се надяваме скоро да има и мултиезични такива):

  • send text to [contact] [message] (за изпращане на текстово съобщения към даден контакт)
  • listen to [artist/song/album] (за възпроизвеждане на музикален файл)
  • call [business] (за разговор към бизнес контакт)
  • call [contact] (за разговор към контакт)
  • send email to [contact] [message] (за изпращане на email съобщения към даден контакт)
  • go to [website] (за отваряне на уеб сайт)
  • note to self [note] (за създаване на бележка с текст)
  • navigate to [location/business name] (за подаване на крайна точка на маршрут към навигационния модул)
  • directions to [location/business name] (за генериране на инструкции как да стигнем до дадено местоположение или офис сграда)
  • map of [location] (за карта до определено място, чрез използване на Google Maps)

И разбира се, можем да използваме функцията за търсене "google search" използвайки говор.

Заедно с "Voice Actions" ще бъде пусната и нова версия на "Google search widget", която ще позволява по-детайлно търсене в "препоръчаните резултати" (suggested results). И двете програми изискват Android 2.2 (Froyo) и ще бъдат включени в новият Droid 2 модел от Motorola и Verizon. Ако използвате друг телефон с Android 2.2 като Nexus One, HTC Evo или първия Droid, е необходимо да свалите и инсталирате няколко допълнителни ъпдейта от Android Market за да се сдобиете с най-новите глезотии на операционната система.

Информация за автора на тази статия

@admin e основател на AndroidBG