Skip to Content

Красивите приложения в маркета се броят на пръсти

Наскоро Google направи специална секция в Play Store за приложения, направени наистина красиво и по техните препоръки.

Доста отдавна трябваше да направят тази стъпка, защото по-голямата част от приложенията са с дизайн, характерен за Gingerbread версиите на Андроид, който е морално остарял, нефункционален и несъвместим с в новият облик на операционната система след версия 4.х. 

Според Google, красиво направените приложения са създадени с внимание към най-малкия детайл. Преходите са бързи и ясни, оформлението и типографията са отчетливи и смислени, без излишни детайли и шарении. В тази колекция, те показват няколко наистина красиво проектирани приложения с изключетилни интерфейси, където външният вид, функциите и начина на работа се съчетават и гарантират на потребителите несравнимо преживяване при ползването им.

С новите си дизайнерски принципи, Google все повече се приближават към идеите, заложени в Windows 8 (и съответно WP8), а именно да отразяват желанията на потребителите и тенденциите в графичният дизайн - удобство, разбираемост, чистота - без излишни шарении и елементи. 

Аз съм графичен и уеб дизайнер и знам добре какво се търси и харесва от хората. Знам че тенденциите се менят, и което днес е харесвано утре се забравя, но ако проследим нещата в по-дългосрочен исторически период ще забележим сигурно над 20 основни направления, които са доминирали векове върху архитектурата, литературата и изкуството като цяло. Да вземем Барока например - пищност, претрупаност, огромно изобилие на детайли и изгубване на основната идея в хаос от елементи. Докато при Ренесанса и последващите го периоди се подхожда към една по-практична, логическата съразмерност, хармоничност и ясна тектоника, основани на законите на перспективата и пропорциите и се стигне до модернизма, където правилните и изчистени форми са най-предпочитаният начин за изразяване. 

Това се случва и с интерфейса, това се случва и с всичко дигитално. Всичко ненужно се отстранява и се въвеждат нови стандарти. Нещата се опростяват, визуализират и обединяват. Премахват се менюта, команди, бутони, разбира се без да се даундгрейдва функционалността. Днешната ми статия е провокорана от теми, която прочетох във форума и трябва да ви кажа че дизайна на приложенията се гледа най-много, преди да се свалят. Още преди да сте прочели какво правят, виждате скрийншотите и решавате за няколко секунди дали да натиснете бутона Install, или да избягате далеч. Съветът ми към всички прохождащи програмисти е да не пренебрегнват тази част - ни най-малко. 

 

 

Коментари

Да си призная и аз гледам

Да си призная и аз гледам първо картинките. Даже, ако ковър снимката не ме грабне понякога не свалям и апликацията.

И така трябва да бъде.

И така трябва да бъде. Особено ако просто се ровиш в маркета, или търсиш нови програми, шанса да инсталираш нещо което не те грабне визуално е почти нулев. Аз като съм в настроение свалям програмки, които не ми харесват визуално, но бих ползвал просто за да им сложа оценка 1 и да дам някакъв фийдбек - правя го естествено с мисълта автора да подобри приложението, не просто да хейтвам :)

Надявам се авторите на приложения от форума да прочетат статията ми и малко да се позамислят :)

Yanko, благодаря за

Yanko, благодаря за споделянето, наистина е хубаво, но имам малко въпроси, откъде ги намираш тези промоции, аз ако не се лъжа, преди като си играех с проксито и ми показваше някой, примерно за нова година за юбилеи и други, но това с друг маркет. А в България са на разположение само приложенията и не ни зарежда началната страница на Google Play, за приложението и за уебсайта говоря. Та въпроса ми е , ти понеже на някоя снимка видях имаш целия Гугъл Плей, значи не си в България ти излезна това или ти си го търси. И друг, от 2-3 дена в съседките Румъния и Гърция отключиха Гугъл Плей Книги, за закупуване и силно се надявам до месец два и нас да ни огрее, и ако ни огрее ще ни се Отключи началната страница в Гугъл плей приложението за Андроид, тогава ще излизат ли тези промоции?

Ами това не е промоция, или

Ами това не е промоция, или нещо подобно - приложенията не са намалени, просто ог гугъл са показали кои са най-красивите според тях и вероятно ще го допълват. А иначе съм си в България, просто използвам прокси и пълният стор има страшно много раздели и препоръчани неща от това, което ние имаме тук. И аз се надявам специално за книгите да отключат магазина.

Малко се отклонявам от

Малко се отклонявам от темата. Да не е промоция, аз нещо съм изперкал. Не ми каза как го откри има си раздел ли, искам да те помоля да ми дадеш снимка на началната страница на приложението на Google Play, мерси, но ако може да промениш езика на телефона на Български.

И още един, мислиш ли, че има

И още един, мислиш ли, че има реални шансове в следващите 1-2 месеца, да отклчат книгите, смисъл Румъния и Гърция са с по около 20 милиона души, а ние сме 7?

Съмнявам се.Нека се радваме

Съмнявам се.Нека се радваме на факта че ни включиха в Street View и Navigation.
Но има други алтернативи - Kindle ,Kobo или просто напиши ebook в Play Store.
После можеш да си теглиш книги безплатно от сайтове тип "piratebay" .

Да така е, но все пак

Да така е, но все пак румънците са почти на едно ниво с нас, само дето са малко повече, но Чехия и тия, като гледам превода си е почти готов.

Мечти, мечти:
http://prikachi.com/images/860/6349860p.png

Не става дума за превода,а за

Не става дума за превода,а за авторските права.Поради същата причина нямаме и примерно Spotify и Play Music All Access (въпреки че второто съм си го активирал и си работи перфектно)

Зная, още повече разбирам, че

Зная, още повече разбирам, че за нас специално не са се изтрепали за съжаление. Просто констатирах, че има превод, но най-вероятно Google отдавна има ъпдейт за повечето си услуги...

Много радоста новина, ето

Много радоста новина, ето отговора от Съпорта по въпроса с книгите в България:

Thanks for the information, we are hoping to expanding all of our digital media content to your entire region in the very near future and appreciate your continued interest as we work to accomplish that goal.

Please let me know anytime I may be of further assistance, and thanks again for using Google Play!

All the best,

Дано скоро наистина ги пуснат.

Здрасти. Ами не съм ги открил

Здрасти. Ами не съм ги открил в самият маркет, макар че има доста промотирани раздели и отделно приложения, музика и т.н. неща, които ги няма в БГ варианта. Инфото за тях го видях в Android Developers Blog.

А иначе ето шотове от маркета през проксито - има си различни промотирани приложения, книги и разни неща по всичките подмаркети - качил съм ги в Г+ и трябва да имаш съобщение.

А да се направи на БГ, наистина не виждам от къде.

Поиграх си малко с проксито и

Поиграх си малко с проксито и то взе та се ошашави отвсякъде, и сега като влезна ми излизат на Български, с румънски цени, но по-голямата част е на Български, заради Българското IP, добре, че беше на тестовия ми акаунт. Аз по-късно го намерих в Android Developers Blog, но очаквах да е от маркета, най-лошото е че в България не ни ги пускат незнайно защо.

"Премахват се менюта,

"Премахват се менюта, команди, бутони, разбира се без да се даундгрейдва функционалността."

- Проблемът е, че това не е така. Като потребител на няколко операционни системи, мога да кажа, че всичко действително се ОПРОСТЯВА във всички значения и най-вече в буквалното - прост (глупав). Така стана с Win8, Gnome, Android (от части)... Най-много ме боли за Gnome, защото ми беше любимата линукс графична среда. Сега е тъп мухъл и нито може да се модифицира по желание както беше преди, нито може да се ползва в начално ванила състояние. Беше ми необходим половин час да си я настроя според вкуса и удобство, като изключим времето за търсене как става това. Менютата са опростени. Настройките липсват! За да си го настроя аз трябва да ровя с терминала. :) Е, хубава работа, а уж терминала започна да се позабравя за минимална любителска работа на тези системи. И какво се оказа? Учете деца терминала, че тъпите времена идват. Или пък не си сменяйте wallpaper-a, както предлагаше Джобс... Иначе същото и с Win8. Не мога да оцелея без да го барна жестоката.

Очаквам в Win8 и ГНОМ 4 - големи кръгове (нека не са само квадрати) с семпъл текст в стил "Идиот", или неандерталски рисунки в стил "Пещерняк". А иконата на новия скайп сигурно ще е един индианец, пускащ димни сигнали. :)

Подкрепям горното мнение. За

Подкрепям горното мнение.
За мен пък тея уж красиви приложения са тотално нефункционални за мен. Например флипборда с нищо не ме грабва особено като цяло. Например един обикновен rss ридър от маркета е в пъти по удобен и функционален според мен да си чета разни новини. Особено на малкия дисплей на телефона бягай гледай тез малки картинки какво пише на тях. За таблет по съм съгласен че подобен интерфейс там е по-удобен като цяло.
Пък и си искам менютата и сложността, дразнят ме такива опростени интерфейси.
На който му е трудно да работи с една програма да сяда и да чете и да я разучи както трябва.

Информация за автора на тази статия