Новини

Най – интересните нови функции в Android 5.0 Lollipop

Google предприе малко по – различен подход с разпространението на най – новата версия на Android – Lollipop.

Налице са и обичайните неща, които виждаме всяка година – нов Nexus телефон и нов Nexus таблет, но вместо в едно голямо събитие, компанията публикува детайли, чрез своя блог и Android сайт. Така че, ако следите нещата отблизо, най – вероятно сте напълно наясно с новостите. Но ако не сте могли да отделите нужното време за това, предлагаме ви да прочетете статията, за да усетите каква е същността на Anroid Lollipop, и кои са полезните нови функции.

 

lollipop-tap-and-go.png

 

Започваме още с включване на вашето Android Lollipop устройство. Едно от новите попълнения е функцията Tap and Go. Персонализирането на новото ви устройство никога не е било толкова лесно. Чрез tap and go, имате възможност да прехвърлите информацията относно приложения и различни настройки, от старото си устройство към новото, чрез NFC. Вашите приложения, автоматично ще бъдат инсталирани на новото устройство, а доста настройки ще бъдат автоматично конфигурирани.

 

OK-Google-Nexus-5.png

 

Няколко от нововъведенията са вдъхновени от Motorola, така да се каже. Едно от тях е възможността да ползвате фразата "OK Google" дори и когато устройството е с изгасен екран – в режим на готовност. Телефонът ви ще се "събуди" и ще имате възможност да използвате гласови команди за търсения, изпращане на съобщения, създаване на напомняния, срещи, отваряне на приложения и т.н… Тази нова функция изисква съвместим хардуер и за сега, не сме съвсем наясно кои точно устройства (освен Nexus 6 и 9) ще я поддържат.

 

Двойното почукване за събуждане/загасяне е следващата новост в списъка – double tap to wake. Тук обаче, тепърва ще разберем кои устройства ще поддържат тази функция. По – запознатите потребители са наясно, че тази софтуерна функция, трябва да бъде вградена в ядрото на самата ОС.

 

nexus-6-ambient-display6.jpg

 

Ambient Display е друга функция вдъхновена от Moto. Идеята е да се показват частици информация на екрана (известия…), без нуждата да се светва изцяло. При Nexus 6, тази опция е доста развита, като на практика получавате черно-бял изглед на информацията, показваща се на вашия локскрийн. Това нововъведение изисква екран тип OLED и вероятно няма да бъде налично при устройства с екрани тип LCD.

 

Отключване, чрез разпознаване на лицето не е ново за Android, но на практика никога не е функционирало задоволително добре. Ефектно е да си отключиш телефона, чрез лицево разпознаване, но в миналото това ставаше бавно и изискваше доста добра осветеност. От Google са оптимизирали и попроменил тази функция и сега, разпознаването започва още докато включите екрана на вашия телефон – trusted face. Самият процес е доста по фин и бърз, както и не толкова натрапчив. Google превърна една предимно ефектна функция в практична и използваема.

 

Android-L-lockscreen.jpg

 

Една от най – значимите новости е възможността за показване на известията/нотификациите директно на вашия локскрийн – lockscreen notifications. Защо това е толкова важно, при положение, че подобно решение е налично и при iOS, примерно? Защото при Android са налични и изключително много вградени функции в известията. Можете да архивирате мейли, да отговорите с едно тапване, да разгърнете известието, за да видите повече информация и т.н… Всичко това директно от самия локскрийн. Също така, налична е и опцията да разграничите известия с лична информация, които да не се показват.

 

lollipop-priority-mode.jpg

 

Приоритетен режим (priority mode) е една изключително практична нова опция, която Google са реализирали отлично. Това е функция тип "не ме безпокойте" (do not disturb), но значително по – умна. С лекота можете да изберете кои приложения могат да ви безпокоят, дори и във въпросния режим, и дори можете да настроите времетраенето на този режим. По този начин се изклюва възможността да го забравите включен, по невнимание.

 

Google отдавна позволява различни потребителски профили, при таблетите с Android, но в Lollipop е вградена нова функция наречена Guest Mode. Така наречените "гост" акаунти са налични и при телефоните, като ви се дава възможност да създадете чист и безопасен профил, с различни ограничения. По този начин може да предоставите вашето устройство на друг човек, който да го ползва, без да се безпокоите за вашите лични информация и настройки.

 

Pin Apps е следващото въведение в тази посока. Понякога, настройването на гост акаунт може да ви се стори прекалено голяма занимавка, ако просто искате да пуснете някое приложение, или игра за детето си. Естествено, не бихте искали, по невнимание то да изтрие някой ваша кореспонденция и тук идва Pin Apps. Когато сте в изгледа на картите за "мултитаскинг", ако задържите на някоя от тях и след това я докоснете, за да ви отнесе към въпросното приложение, няма да можете да напуснете това приложение/игра, докато не въведете код.

 

lollipop-quck-notifications.png

 

Подобрените "бързи настройки" (quick settings) са нещо, което посрещаме с охота. Доста по лесни за употреба. Също така, плъзгачът за яркостта на екрана е "по – умен". самото управление на яркостта предлага възможност да изберете референтна точка, около която нивото ще варира, спрямо околната осветеност. Като говорим за плъзгачи, този за звука също е променен. Вече илиза най – горе и е добавен бутон за различните приоритетни известия.

 

android-l-multitasking.jpg

 

По – горе споменахме "мултитаскинг" изгледът. В Lollipop той е значително променен, в крак с новия Material Design език на ОС. Всяко приложение се изобразява, като карта. Картите се застъпват една върху друга, като анимацията и преходите са невероятно красиви. Новото име на този изглед е Overview. Най – важното в случая е, че в Lollipo, всяка ваша задача ангажира своя карта. Така може да превключвате бързо между две задачи, които сте изпълнявали в едно приложение.

 

new-material-design.png

 

И като стана въпрос за дизайн, може би най – добрата и очевидна новост в Lollipop е новия Material Design. Новата версия на Android е претърпяла цялостна преработка в тази насока. Google използва по – смел избор от цветове, динамични преходи и анимации, динамични сенки и нива на възвишение на графичните елементи, целейки да придаде едно по – интуитивно и приятно изживяване.

 

източник

⇨ Споделете тази публикация: