Skip to Content

Carbon - App Sync и Backup без изискването на Root

carbon.jpg

 

Едно от най-важните неща при ползването на един смартфон е това да не загубим данните от него. Дали това ще са SMS-и, контакти, достигнати нива на игри или каквото и да е, те са важни за нас. Недостатък на много от приложенията в Google Play е, че изискват Root или не предлагат пълните функционалности на една Backup програма. Ясно е, че с Root всичко се постига, но много хора го избягват, а тогава възможностите за архивиране на информацията стават по-малко.

Днес ще разгледаме едно от последните предложения в онлайн магазина, което е разработка на ClockworkMod. Който не знае кои са те, може да провери в Google и сам да се убеди на какво са способни. Тяхното приложение се казва Carbon, като то предлага безплатна версия Helium - App Sync and Backup и платена Carbon (Premium) за 7.44лв. Ние ще разгледаме по-подробно безплатната, а ако някой иска, може да си купи и платената, както направих аз.

 

 

carbon-backup-screenchot-1.png

carbon-backup-screenchot.png

На първо място ще ви представя какво предлага безплатната версия: 

  • Архивиране и възстановяване на SD карта
  • Архивиране и възстановяване от PC
Какво предлага платената:
  • Няма реклами
  • Автоматични графици за бекъп
  • Синхронизация от едно Android устройство към друго
  • Cloud архивиране и възстановяване
* Dropbox
* Box
* Google drive
 
 
 
 
 
 

carbon-backup-screenchot-2.png

 

На първо място, преди да започнете каквото и да е, ще трябва да си инсталирате приложението на телефона, използвайки този линк. Понеже се очаква, че нямате Root достъп, ще трябва да го активирате, като за целта е нужно да свалите и инсталирате тази програма на РС-то ви. Helium Desktop е налична за Windows, Mac (10.6+) и Linux (shell script + adb). 

След като го направите ще трябва да включите USB Debugging на телефона. Освен това, USB Computer connection трябва да ви е на PTP. За финал, проверете дали имате точните драйвери за вашия модел и ако ги нямате - инсталирайте си ги! След като направите всичко това трябва да свържете телефона с USB кабел към РС-то и да отворите приложението на него, както и Helium Desktop от РС-то. След няколко секунди ще видите съобщение, че конфигурацията е успешна.

 

 

 

 

 

 

carbon-backup-screenchot-3.png

 

След като вече сте в самото приложение ще забележите, че то е доста семпло и елементарно направено. В горната част имате два таба - "Backup" и "Restore and Sync". Под тях се намират приложенията на вашия телефон, а най-отдолу е лентата с опциите за архивиране. В горната част имате бутон за настройки и бутон за конфигурация на графиците за архивиране, но те са налични само в платената версия.

Ако искате да архивирате всички приложения, най-лесно е да издърпате лентата и да натиснете бутона "Select all". Можете да запазите и само дейтата им, ако отметнете опцията "App data only". За тези от вас, които все пак имат Root ще могат да запазят неща като Wi-Fi настройките и т.н. Освен всичко това, можете да групирате приложенията, на които искате да направите Backup, след което ще е много по лесно възстановяването им.

 

Когато сте готови с избора на приложенията, които ще архивирате, трябва да натиснете на бутона "Backup" и да избере местоположението. Имате възможност да архивирате всичко във вътрешната памет или в някоя от облачните услуги, като за тях ще ви трябва връзка с интернет.

След като вече знаете как се прави Backup, сега нека видим как става и връщането му. То е толкова просто, колкото и правенето му. Трябва да отидете в таб "Restore and Sync" и да изберете приложението или групата от приложения, която ще възстановявате. Сега натискате бутона "Restore" и сте готови. За възстановяване от облачната услуга ще ви трябва отново връзка с интернет и активиран акаунт. Останалото е същото, както и от вътрешната памет.

carbon-backup-screenchot-4.pngcarbon-backup-screenchot-6.pngcarbon-backup-screenchot-7.png

 

carbon-backup-browser.png

carbon-backup-browser-1.png

 

Още една удобна функция на програмат е PC Download. С него можете да направите backup директно на РС-то ви. Чрез специален линк, който ще ви даде телефона може да достъпите приложенията в телефона, да изберете желаните и всичко описано по-горе може да се осъществи от браузъра на компютъра. Архивът на приложението ще е в zip сайл, който ще се съхранява на хард-диска. Възстановяването става от бутона "Restore" по познатия вече начин.

Ако все пак някой реши да си купи и платената версия ще получи възможността да синхронизира приложенията от един телефон на друг много лесно. Изискването е и на двата телефона да има активиран Carbon, и двата телефона да са с един и същи Google акаунт и да са в една wireless мрежа. След това отивате на "Restore and Sync" на приемащия телефон и намирате свързаните към вас устройства. Избирате кои приложения ще синхронизирате, като при самата синхронизация ще се прехвърлят както приложенията, така и дейтата и настройките им. Ако в другия телефон вече има инсталирано дадено от тях, то само дейтата и настройките му ще се прехвърлят.

За съжаление, Helium не сработва с някои телефони. По конкретно, проблеми ще имат тези от вас, които са с Motorola устройства, Xperia S и Xperia Z. При Motorola има някакъв бъг, който се очаква да се оправи, докато при Xperia S и Xperia Z възможностите за backup са предвидливо блокирани от разработчика.

Коментари

При мен работи на Xperia Z.

При мен работи на Xperia Z.

Много хубава, полезна и

Много хубава, полезна и най-вече РАБОТЕЩА програма, но моя проблем идва от факта, че не може да се инсталира на Android 2.3... Ако някой знае такава алтернатива или просто да се направи BackUp на App Data без root на тази операционна система бих се радвал да сподели.. :)))

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.