Skip to Content

Разбор на мача между HTC, Samsung, Sony, LG и Google след първото полувреме

 

lg-optimus-g.jpg

 

Ако направим една равносметка на видяното до този момент от всички производители, определено може да кажем, че тази година везните са доста изравнени, а компаниите си оставиха едни големи вратички за края на тази или началото на другата година.

 

sony-xperia-z-pic-15.jpg

 

2013 започна с Xperia Z, който беше първия хай-енд телефон, представен от голям играч в бранша. За сега нещата вървят в добра посока за компанията и има сравнително добър интерес към този модел. Sony изпревари всички със своя ход и спечели малко време, в което да навърти повече продажби. За това спомогна и забавянето с доставките от страна на HTC, както и късната поява на Galaxy S IV. За сега тези два модела ги няма в масова продажба, което дава само още време на конкурентите да се радват на момента, в който пазара е техен. Sony направи и силна заявка за първите места в клас таблети със своя шеметно тънък Xperia Tablet Z. 

 

sony-xperia-tablet-z.png

 

Що се отнася до HTC и Samsung, те определено са водачи в класацията, стига да дойдат на пазара по-скоро. Тайванците показаха значителна промяна в интерфейса на своя представител във високия клас. One идва с подобрен и много по-функционален Sense UI и коренно променен външен вид, който е може би и най-добрия от всички останали. В допълнение имаме и добре познатата ни beats технология, която прави телефона подходящ и за меломаните. Неприятен е момента, че вече не предлагат слушалки в комплектите, но да се надяваме на някоя промоция.

От друга страна корейския гигант леко се изложи тази година или просто нашите очаквания бяха твърде големи. Без някакви подобрения по отношение на дизайн и със сборна формация от най-добрите функционалности на Note 2, Galaxy Camera и Galaxy S 3, апарата не е нещо кой знае какво. Останалите джаджи, които ни предлага телефона не се знае дали ще се ползват от клиентите повече от два-три пъти. Когато нещата обаче опрат до хардуера, тук няма спор, че и двата са водачи в класацията на всеки бенчмарк, въпреки, че миналогодишния Optimus G дава толкова близки резултати, че направо да се чудиш кога и LG започнаха да правят мощни телефони.

 

htc-one-beats-by-dre.jpgsamsung-galaxy-s-4-photo.jpg

 

И като стана въпрос за LG, тази година не може да си изкривим душата, че не показаха телефони. На MWC те ни представиха новата LII серия плюс представител на F серията. Отделно, хуленият за копие на Note 2, Optimus G Pro се оказа доста заинтригуващ. Със своя 5,5-инчов дисплей, той влиза спокойно в графа фоблети, но ще ни поддържа интереса докато ... докато видим и истинския флагман на LG Electronics. За сега те направиха една голяма технологична крачка с Optimus G, който се оказа доста конкурентно устройство, макар всеобщото мнение да е различно. До голяма степен LG си спечели такова отношение от страна на клиентите заради липсата на софтуерна поддържа за своите модели, но тенденцията е това да се промени и съвсем скоро ще имаме още един напълно достоен конкурент. Още повече, че в момента южнокорейците са в може най-изгодна позиция, виждайки какво предлагат всички. Твърде вероятно е да ни шашнат през третото или началото на четвъртото тримесечие с Optimus G II и ако той носи духа на своя предшественик с подобренията породени от амбицията за победа, G II може и да успее да върне LG Electronics в мача.

 

lg-nexus-4-pic.jpg

 

Не на последно място е и Google Nexus 4, който по една или друга причина пак е дело на LG. Съвместният проект на двете компании се оказа доста печеливш, при положение, че телефона се изкупува като топъл хляб. Жалко е само, че ние не може да се радваме на ниските цени както примерно германците, но при нас нещата винаги са били "малко по-различни", което се дължи на нашия "висок стандарт на живот". Съдейки по слуховете от последните дни, Nexus 5 също чака своята презентация, но ако трябва да погледнем нещата обективно, все още е рано за него. Четворката е на пазара от около 4 месеца и пускането на следващата версия на Google I/O, както се иска на повечето от нас, няма да е рентабилно. По-скоро може да се надяваме за нов Nexus през Q4, което пък ще ни даде възможност за чешене на езици през цялото лято, докато си спекулираме. Същите слухове говорят, че LG може да има пръст и тази година в новото поколение с бранда на Nexus. Ако това е така явно от LG Electronics са се взели в ръце, след като има вероятност да ръководят процеса за втори мандат.

 

alcatel-one-touch-idol-x-red.jpg

 

В този многобой взимат дейно участие и ZTE, Huawei и Alcatel със своите модели от сериите Grand, Ascend и One Touch. Те също показват желание за парче от баницата и определено успяват да си отчупят малко. Все още липсват като фактор в света на рекламите, което малко ги оставя на заден план, засенчени от водачите, но имат стимул и възможности, което си личи от последните им играчки.

И така, 100% изпускам някой, някой може и да е сърдит, може и да не е, но да ме прощава. До момента това са резултатите след лек разбор на мача след първото полувреме. Както се казва, силите са изравнени и момчетата има още какво да покажат. Чакаме с нетъпения да влязат тия двамата и оня третия и да видим още запомнящи се моменти през тази година, която тепърва ще става интересна.

 

 

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.