Skip to Content

Смартфони с двуядрени процесори се задават на хоризонта

Смартфоните са на границата да се превърнат в още по-мощни, след като производителите на чипове, вече имат готовност за внедряването на двуядрени процесори. Това ще ускори възпроизвеждането на мултимедия и работата на приложенията инсталирани на мобилните устройства.

Повечето устройства са ограничени във възпроизвеждането само на 720p видео файлове и разполагат с процесори, които едвам достигат 1 гигахерц тактова честота, но анализаторите казват, че потребителите желаят още по-висока скорост и производителност от своите мобилни телефони. Новото поколение двуядрени процесори ще позволи на потребителите да гледат дори 1080p HD видео и да използват безпроблемно програми изискващи повече системни ресурси.

Производителите на телефони, все още не са обявили официално готовност да интегрират двуядрени процесори в мобилните телефони, но производителите на микрочипове вече имат тази готовност. Компанията Qualcomm вече представи първият си двуядрен процесор MSM8660, а е готова да започне тестовете на по-бързия модел QSD8672 през последната четвърт на тази година. Texas Instruments пък планират да представят своя първи чип с две ядра - OMAP4430 до края на тази година и да започнат внедряването му в мобилни устройства в началото на следващата.

Хората използват ресурсоемки програми на своите мобилни телефони, които изискват все повече изчислителна мощ, казва Nathan Brookwood, главен анализатор в Insight 64. Вземете например Apple's FaceTime - програма за видео конферентни разговори, която изисква много процесорна мощ поради множеството видео потоци и възможностите за "картина в картината". След като графичните файлове достигат все по-висока резолюция и качество на изображението, а видео разговорите се предлагат от все повече устройства, те съответно ще имат нужда от все по-мощни и бързи процесори. Brookwood твърди също, че разделянето на изпълнението на програмите между двете ядра на чипа, ще позволи на потребителите да постигат повече със своите телефони, пестейки същевременно работата и капацитета на батерията. Двата производителя Texas Instruments и Qualcomm, казват че устройствата предпочели да използват новите двуядрени чипове, ще могат да рендират уеб сайтове и видео много по-бързо и ще имат възможност за гледане на 1080p видео с най-висока резолюция.

"Това позволява много по-висока конкурентност в програмите. Буквално разполагате с допълнителен процесор, който да поеме изпълнението на задачи във фонов режим, да изпълнява множество програми или да обновява множество уеб страници в браузъра едновременно." казва Robert Tolbert, директор на отдел по продуктов мениджмънт в TI.

Brookwood още казва, че алтернатива за постигане на по-висока производителност е увеличаване на скоростта на едноядрените процесори, чрез увеличаване на броя на изчислителните цикли за секунда (овърклокинг) но това би довело до излишно топлоотделяне от устройството и значително намаляване на капацитета на батерията. "Процесорите обикновено изискват повече енергия, когато изкуствено им се увеличат изчислителните цикли за единица време. Ако запазите честотата ниска, можете да спестите достатъчно енергия за да захранвате две ядра на по-ниска честота." казва още той.

Според  Tolbert предизвикателството да направиш двете ядра ефективни откъм енергоемкост, без да накараш потребителя да плати за малко по-мощна батерия си остава голямо. "Двете ядра, не винаги означават понижаване на разхода на енергия в сравнение с едно ядро, все пак се използва повече "силиконова мощ"в сравнение със сегащните процесори" коментира спецът на Texas Instruments.

За да се справят с този проблем, двете компании разработват уникални възможности за управление на процесите между двете ядра и управление на разхода на енергия от тях. Това се изразява най-вече в динамично включване и изключване на ядрата в един чип. Например в зависимост от задачата, която изпълнява в момента телефона, едното ядро на процесора може да работи на пълния си капацитет, а другото да бъде поставено в режим на изчакване.

Смартфоните вървят по пътя на преносимите компютри и на работните станции, които отдавна вече разполагат с многоядрени процесори. Първият многоядрен процесор е бил имплементиран от IBM в Power4 сървърните чипове, но използването на тази технология при персоналните компютри се наложи, чак след като производители като Intel и AMD започнаха активно добавянето на повече от едно ядро в процесорите си.

Но разработването на многоядрени процесори за мобилни устройства е много по-трудна задача, тъй като производителите са ограничени в малките размери на самите устройства.

От TI казват, че OMAP4430 се базира на архитектурата на Cortex-A9 ARM чипа и ще работи със скорост от около 1 гигахерц. Чипът е във финалната фаза на производството и тестването.

От Qualcomm пък заявяват, че устройствата с MSM8660 процесор, ще работят на скорост от 1,2 гигахерца и се очакват да се появят на пазара най-рано в края на тази година или първа четвърт на 2011 г. По-бързият процесор QSD8672 със скорост от 1,5 гигахерца също ще се появи в мобилните устройства в началото на следващата година.

Информация за автора на тази статия

@admin e основател на AndroidBG