Новини

ЕС иска да глоби Google за злоупотреби в Android

Комисията по конкуренцията към ЕС се кани да наложи санкции на Google за даване на нелоялно предимство на собствените си приложения, като Search и Maps в Android, чрез лицензионни сделки с производителите на смартфони, работещи с Android.

Google са генерирали приходи за миналата година от около 11 милиарда долара само от реклами в Android устройствата, който работят с Google apps. Това е нормално, имайки предвид ръста на мобилните устройства работещи с тяхната операционна система и доминиращия им дял на пазара.

Ако Европейския съюз успее да обвини Google за злоупотреби на европейския пазар, това може да доведе до глоба от 7,4 милиарда долара или 10% от приходите за 2015 година и да ги принуди да променят бизнес практиките си.

Всеизвестно е, че Android като операционна система е с отворен код и всеки един производител може безплатно да я сложи в своите устройства. Обаче ако иска да предостави на потребителите си възможност да свалят приложения от Play Store, те са принудени да инсталират в устройствата пакет от програми сред които са Search, Maps, Gmail и др.

Google преди време направи стъпки към ограничаване на задължителните приложения и в резултат на това Google Play Games, Google Play Books, Google+, Google Newsstand, Google Earth и Google Keep не са част от задължителния пакет.

Източник

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.