Skip to Content

УЖАСЪТ Facebook Messenger или защо е важно да сме информирани

read-between-the-lines-facebook-messenger-comes-at-a-cost-of-your-privacy.jpg

 

През последните няколко седмици, всички медии, мобилно насочени или не, гръмнаха с какви ли не заглавия и статии, че едва ли не ако инсталирате приложението Facebook Messenger, каните целия свят в телефона и личния си живот. Посмеете ли да инсталирате това дяволско изчадие, то всички ваши досегашни и бъдещи тайни стават световно достояние, и няма да можете да хапвате кюфтенца на спокойствие.

В следващите няколко реда ще разгледаме по-обстойно въпросното, а и няколко други приложения и техните Разрешения за достъп до телефона ви. Дали те са чак толкова ужасни колкото се опитват да ги представят по - незапознати медии, преценете сами:

Ще започнем с главния заподозрян: Facebook Messenger.

fb.png

На пръв поглед едно просто приложение за чат иска доста обширен достъп.  Всичко на всичко 29 разрешения, да ги разгледаме подробно:

Phone calls

·         Directly call phone numbers. Последвано с предупреждение  "This may cost you money“ та да си знаете, че може да похарчите някой лев ако ползвате приложението.

·         Read phone status and identity.

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Тъй като в самият фейсбук има опция да дадете телефония си номер, то директно през месинджъра можете да наберете този човек на неговия личен телефонен номер, по същото време приложението разпознава вашият телефонен номер за същата функционалност.

 

Texting

·         Edit your text messages (SMS or MMS)

·         Read your text messages (SMS or MMS)

·         Receive text messages (MMS)

·         Receive text messages (SMS)

·         Send SMS messages (This may cost you money)

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Приложението използва SMS за да потвърди телефонния ви номер, в случай, че решите да го споделите(тук е редно да се отбележи, как тази функция си пасва идеално с Read phone status and identity) По същото време, Facebook messenger ви позволява да изпращате SMS или MMS на някой, който все още не е инсталирал приложението.

 

Camera

·         Take pictures and videos

 

Какво всъщност значи това разрешение.

Приложението има нужда от достъп до камерата ви за да снима видео или снимка, която после можете да изпратите на вашите приятели, доста основна функция в самото приложение, кояо аз лично използвам почти всекидневно.

 

Microphone

·         Record audio

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Подобно на по-горното Разрешение, микрофона тук се използва за гласова бележка, която също можете да изпратите на приятелите си, както и да провеждате телефонни разговори.

 

Location

·         Approximate location (network-based)

·         Precise location (GPS and network-based)

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Подобно на всички други социални мрежи и приложения за сайт, фейсбук месинджърат използва локацията ви за най-различни неща, като например да я споделите с вашите приятели.

 

Contacts

·         Read call log

·         Read your contacts

·         Read your own contact card

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Приложението има опцията да синхронизира контактите ви.

 

SD card

·         Modify or delete the contents of your SD card

·         Read the contents of your SD card

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Стандартно разрешение за всяко приложение което очаква през него да минава голямо количество медия, вместо всеки път да теглите картинките на приятелите ви или пък файловете които си изпращате помежду си, месинджърат ги кечва в паметта на телефона.

 

Accounts

·         Find accounts on the device

·         Read Google service configuration

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

Месинджърът е част от фейсбук, предполагам всеки от нас поне веднъж е срещал опцията да се регистрира в даден сайт през фейсбук, тук влиза в роля това разрешение.

 

Network

·         Change network connectivity

·         Download files without notification

·         Full network access

·         Receive data from Internet

·         View network connections

·         View Wifi connections

 

Какво всъщност значат тези разрешения.

На първо място, на приложението му трябва интернет за да работи, точка. А по-конкретно Download files without notification– това разрешение е нужно на месинджъра, тъй като от време на време фейсбк генерално решава да измени даден дизайн, може и да не ни харесва да ни се променя външния вид на приложението, но няма какво да направим по въпроса.

 

Други разрешения

·         Run at startup: За да функционира правилно, приложението трябва винаги да е включено, по същия начин скайпа ни се стартира като включим компютъра.

·         Draw over other apps: Чат главите които изскачат когато някой ни пише.

·         Control vibration/prevent phone from sleeping: Доста стандартно за приложение което изпраща нотификации.

·         Read sync settings: Позволява на приложението да види дали има разрешение да синхронизира.

·         Install shortcuts: Чат главите и пряк път на главния ни екран.

 

Ето, че Разрешенията, който фейсбук иска от нас свършиха. Нищо необяснимо и не чувано. Нека сега погледнем какво искат от нас някои други приложения:

Нещо по-слабо разпространено по нашите ширини: Yahoo Messenger – общо 27 разрешения.

yahoo.png

Viber, също 27 разрешения, подобно на Yahoo, доста близко до главният заподозрян тук.

viber.png

Google hangouts, иска от нас 31 разрешения, с 2 повече от колкото фейсбук, а това приложение е разработено от собствениците на операционната система.

hangouts.png

И за финал, ще ви покажа до какво иска достъп AVG AntiVirus, приложение замислено и създадено да ни пази, 36 разрешения:

 

avg.png

 

Всеки сам преценява за себе си дали да даде на фейсбук месинджъра достъп до телефона си или не. Моето лично мнение, е че няма от какво да се страхуваме. С или без това приложение, ако от фейсбук искат да ви следят, те ще го направят.

 

Очаквайте скоро част 2 на статията, в която ще поговорим за термина "Big Data" и защо всеки един от нас е толкова малък и незначителен за тези които 'уж' следят, че няма причина въобще да се вживяваме толкова в това и да се притесняваме.

 

source

Коментари

Браво за статията, очаквам

Браво за статията, очаквам част 2.

По-смотан сайт от вашия няма.

По-смотан сайт от вашия няма. Повечето неща са измислици от вас. В сайта за поддръжка на Facebook пише защо се изискват тези разрешения

В сайта на фейсбук са

В сайта на фейсбук са обяснени 5-6 от разрешенията, тук са обяснени всички, ВКЛЮЧИТЕЛНО и тези които те обясняват.

Страхотна

Страхотна статия,

Признателност!

А как се излиза / или

А как се излиза / или деактивира/ messenger-а? Когато изляза от ФБ профила си, messenger-а остава отворен и достъпен и не се иска парола, за да се напише ново съобщение.

Влез в настройките на

Влез в настройките на приложението и изтрий кеша и данните.

ОК, благодаря , ще опитам.

ОК, благодаря , ще опитам.

Народа тотално го разтресе

Народа тотално го разтресе параноята и простотията.
Имаше една статия, бях чел, как ФБ следи записва и събира всичко което правите на телефона си.
На всичките "много" запознати с темата им бях задал въпрос под статията, ако ФБ записва и изпраща информация от телефона ти 24/7, първо - къде я складира и второ колко трафик ползва. Та да, ако простотиите които се пишат са верни то телефона ми трябва да работи само за ФБ. Паметта му да е пълна с видео и аудио и трафикът ми да е на 101% зает само от ФБ.

Много е лошо че хората спряха да мислят.

Колега,народа наистина е

Колега,народа наистина е спрял да мисли,но не защото вярва на такива "конспирации",а защото не вярва на тях! Едно време трябваше да убиеш човек за да отнемеш свободата му и да откраднеш лични данни от него,а сега сами си даваме свободата безусловно само за да клюкарстваме, публикуваме разни снимки и да се питаме аджеба да я харесам ли тая снимка или да не я харесам. Е заради такива глупости човек е превърнал личния си живот в разграден двор! Най-жалки са ми такива,които казват: "ами какво ще направят толкова с личните ми данни,голяма работа". Бедна им е фантазията какво се прави с личната им информация,защото хората наистина спряха да мислят!

Еми баце като не искаш да си

Еми баце като не искаш да си даваш лични данни и като не искаш да бъдеш следен и т.н. вземи си една нокия с фенерче, и си ти човека. Ще си пращаме писма по пощата, ще ти нося снимки на флашка и cd та и прочие. Какво толкова ви е проблем... лични данни. Все едно това което правите и поствате някой го интересува. Сега ако си голям политически лидер или диктатор може би трябва да се замислиш дали да ползваш фейсбук и андроид телефон, но там е работата, че ние сме мишки. Дори и някой да ми гледа данните нямам нищо против, нямам какво да крия... да гледат. Успокойте се малко и си гледайте живота ;)

ЕМИ ДА..:)

ЕМИ ДА..:)

МНОГО !!!..ЛОШО !

МНОГО !!!..ЛОШО !

Ето и оригиналния линк със

Ето и оригиналния линк със същото заглавие, който въобще не сте превели на български, а там пише съвсем друго. http://www.anonews.co/fb-msg-monitor/ Затова тези, дето четат новини само на български, в тази по- тоталитарна и от времето на Тодор Живков държава, са с промити мозъци от медиите. Имам познат, който завърши с пълен отличен техническия университет и работеше с компютри и електроника в Германия....та той си изхвърли айфона защото не само, че беше следен ,записван и наблюдаван от определени хора ,а дори имаше опция да му се обаждат с гласа на някой друг....например роднина.....Ако българите не бяха зомбирами от нашите медии, нямаше да са толкова плиткоумни и да участват пасивно в унищожаването на България и на бъдещето на собствените си деца....Отчайващо!

Информация за автора на тази статия