Новини

Galaxy Note 9 – слухове и спецификации

 

Galaxy Note серията на Самсунг се превърна в "черешката на тортата" в портфолиото на компанията през последните години в много аспекти. Устройствата се отличават с по-голям дисплей от стандартната S серия, по-голяма батерия (каквато обаче не видяхме в последния модел от тази серия по обясними причини), последно поколение камери и разбира се с наличието на S Pen. Въпреки фиаското, което претърпя Note 7 заради експлоадиращата батерия, продажбите на Note 8 подобриха всички рекорди на компанията, което означава, че "провалът" Note 7 вече е забравен и всички погледи са насочени към следващия модел от тази серия.

Какви иновации можем да очакваме ?

Очакваните спецификации естествено са базирани на спекулациите за това, какво ще видим в Galaxy S9. По традиция, Самсунг използват идентични компоненти в двата модела, като разликите са съвсем минимални. Това важи и за процесорите, и за камерите и за скенерите за пръстови отпечатъци. Това, което прави разликата обаче са дисплеите, които се използват – и като размер, и като форма. В това отношение 2018 едва ли ще е по-различна по отношение на повечето неща, но вероятно ще има поне една съществена разлика – биометричната технология, която ще бъде използвана в двата модела.

СКЕНЕР ЗА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ

Не е тайна, че от известно време Самсунг се опитват да вградят скенерът за пръстови отпечатъци под дисплея, но до сега опитите им се оказваха безуспешни. Това обаче е на път да се промени, ако се съди по патентните документи, които са подадени в WIPO (Световната организация за интелектуална собственост), които разкриват принципът на действие на въпросния скенер:

on-screen-sensor.png

Сензорът за пръстови отпечатъци ще може да активира с едно докосване или движение, но за да се случи това, пръстът трябва да покрива 1/30 от площта на дисплея. Техниката е същата като откритата в един по-ранен патент на Самсунг:

sensor.png

Новият патент показва, че почти цялата долна половина на дисплея действа като скенер за отпечатъци. Когато устройството е заключено, процесорът в комбинация с чувствителен на натиск сензор ще могат да открият вашият пръст. След това тази информация се сравнява в регистрираните в паметта отпечатъци.

Веднага след като регистрираният пръст се постави върху дисплея, там ще се показват икони на различни приложения, които ще бъдат с фиксирани местоположения и потребителят ще знае къде точно да си постави пръста, за да активира дадено приложение. Тук добрата новина е, че потребителят ще може сам да определя кои приложения да бъдат зададени към този "бърз достъп".

on-screen.png

Вече е ясно, че тази технология няма как да бъде завършена навреме и да се появи в стандартния модел S9 и е по-вероятно да я видим именно в следващия модел от Note серията.

ДИСПЛЕЙ

Дали Самсунг ще заложат на традиционния до сега дисплей, заоблен в двата края или ще видим един изцяло нов дизайн, остава загадка, но поводи, че е възможно в Note 9 да видим доста радикален дизайн по отношение на дисплея, дават изтеклите патентни документи, подадени в патентното ведомство на САЩ. Документите са с дата 12/12/2017 г. и разкриват нещо доста интересно по отношение на новия дисплей:

patent.png

 

display.png

Далеч съм от мисълта, че точно това ще бъде дисплея на Note 9, въпреки патента, но тъй като става въпрос за слуховете около този модел, появата на такива документи трудно може да бъде пренебрегната. Освен това, подобен дисплей вече сме виждали в един от моделите от серията така, че….Защо пък не ?

БАТЕРИЯ

По отношение на батерията, вече стана ясно, че Самсунг разработват нов тип литиево-йонна батерия, която е базирана на графена и позволява изключително бързо зареждане, но дали ще видим подобна батерия в Note 9, все още е рано да се каже със сигурност.

Използването на графенова батерия всъщност не е новост. През миналата година Huawei първи сложиха такъв тип батерия в концептуалния модел Honor Magic, така че все пак да не приписваме на Самсунг откриването на топлата вода по отношение на новите технологии при батериите.

ДАТА НА ОБЯВЯВАНЕ

По традиция, Самсунг представят моделите от Note серията през втората половина на годината и тук едва ли можем да очакваме изненади. По всяка вероятност устройството ще се появи в началото на август.

ЦЕНА

Изненади не бива да се очакват и по отношение на цената. Note 8 се появи в Европа на цена от около 1000 евро, а юбилейния iPhone X на цена от около 1160 евро. Очакванията са, че въпросният модел ще бъде позициониран някъде по средата, с предполагаема цена 1080 – 1100 евро.

Не забравяйте, че това все пак са само слухове и финалната версия, както и спецификациите на устройството могат да бъдат съвсем различни !

 

⇨ Споделете тази публикация: