Skip to Content

Samsung Galaxy S III - телефон създаден за хора

 

SGS3 - 0.jpg

 

Това е новото ревю на AndroidBGи в него ще ви представим един от най-очакваните телефони за 2012г. –Samsung I9300 Galaxy S III

Спомняте ли  си как неотдавна всеки по-известен блог или сайт на новини се опитваше първи да изкара снимка на евентуалния изглед на Galaxy S III?Всяка една от тях беше фалшива, но ясно даваше представа за големите очаквания към този телефон.

С времето, „изтеклите” снимки намаляха и за момент нямаше никакви. Тогава Samsung обявиха 3-ти май за датата на представянето му.

 

 

Корейската компания се постара доста и срази пазара с това бижу.

Galaxy S III е съвкупност от четириядрен процесор, 720р дисплей, страхотна камера и още много софтуерни изненади, което ще го направи един от най-продаваните телефони за тази година.

 

SGS3 - 45.jpgSGS3 - 44.jpg

 

Първо, нека да обърнем внимание на някои от основните характеристики на телефона

 

 • ·         Четирибандова GSM/3G поддръжка
 • ·         21 Mbps HSDPA и 5.76 Mbps HSUPA поддръжка
 • ·         4.8" 16M-цвята Super AMOLED капацитивен тъчскрийн с HD (720 x 1280 pixel) резолюция; Corning Gorilla Glass 2
 • ·         Android OS v4.0.4 с TouchWiz лаунчър
 • ·         1.4 GHz четириядрен Cortex-A9 CPU, Mali-400MP GPU, Exynos 4 Quad chipset, 1GB RAM
 • ·         8MPx основна камера с автофокус, записва FullHD видео (1080p) при 30 fps, LED светкавица, допълнителна предна 1.9 MPx камера, записва HD видео @30fps; детектор за лице, усмивка и мигане
 • ·         Двубандов Wi-Fi 802.11 b, g, n
 • ·         GPS с A-GPS свързаност; GLONASS поддръжка, дигитален компас
 • ·         16/32/64GB вътрешна памет, microSD слот
 • ·         Акселенометър, жироскоп и сензор за блозост
 • ·         3.5 mm аудио жак
 • ·         microUSB порт с USB host и TV-изход (1080p) поддръжка, MHL, зареждане
 • ·         Стерео Bluetooth v4.0
 • ·         FM radio с RDS
 • ·         133 g с дебелина8.6mm
 • ·         NFC поддръжка
 • ·         Редактор на документи
 • ·          2100 mAh батерия

 

От Samsung определено са надминали себе си този път. Телефонът притежава завидни качества и уникален външен вид.

 

Какво ни очаква

В кутията на Galaxy S III ще намерите стандартната окомплектовка. Освен телефона в нея има microUSBкабел, зарядно, слушалки и ръководства.

 

Дизайн и дисплей

 

Сега да обърнем внимание на външният вид на телефона. Тези от вас, които вече са се докосвали до него са разбрали, че той е с доста добра изработка. Корпусът е от пластмаса. За някой това може да се окаже недостатък и грешка на производителя, но  реално погледнато апаратът не изглежда евтин. Нямаше да е лошо да е направен от друг материал, но и така телефонът е солиден и стилен. Въпреки, че е от пластмаса ще видите, че капачето е доста пластично и не би се счупило лесно, като в същото време е гланцирано и има шарка речно камъче. Тази шарка се вижда и по останалата част от телефона. За размерите си апаратът не е много тежък, само 133гр. Дисплеят му е 4.8" Super AMOLED с Gorilla Glass 2 покритие с резолюция 1280х720 пиксела. Това, че е Gorilla Glass 2 не трябва да ви успокоява. Дисплеят се драска и то не много трудно, така че внимавайте когато го ползвате. Иначе качеството на картината е забележително. Цветовете може би са една идея по-наситени, но не мисля, че това е голям проблем. Все пак в менюто на телефона имате опция за избор между четири режима за по-естествени цветове. Да не забравяме, че дисплеят е и с PenTile матрица.

 

SGS3 - 1.jpg

 

В горната му част е вградена 1.9 MPx камера с възможност за HD видео запис, сензор за близост, сензор за светлина и светлинен индикатор. В долната част на дисплея е и хардуерния бутон плюс двата капацитивни. Да остави един хардуерен бутон бе добро решение на корейската компания, а интересното при капацитивните бутони е, че те не се виждат. За да ги видите телефонът трябва да е включен иначе се сливат с корпуса. От ляво и дясно са бутоните за регулиране на звук и включване на телефона. На гърба виждаме светкавицата, високоговорителя и основната камера, за която ще стане дума по-късно.

 

SGS3 - 2.jpg

 

На кратко, телефонът е с красив външен вид. Може би с не толкова подходящи материали, но това пак е свързано и с преценката на потребителя. Като размери също може да ви се стори малко голям. Както и да се хване не може да се докоснат двата края на телефона с един пръст. Въпреки това  апаратът изглежда стилно и лежи добре в ръката. Личи си, че е смартфон от висок клас.

 

SGS3 - 3.jpg

 

Трябват ви 2-3 дена за да свикнете с телефона и да се уверите, че големината не е неудобство, а по-скоро предимство.

 

Интерфейс и софтуерни изненади

 

Сигурно сте запознати с факта, че всеки производител прави частични промени по UIна своите телефони, за да придобият по-уникален вид.Както видяхме в характеристиките на телефона, той работи с Android OS v4.0.4 с TouchWiz Nature UX. Това е запазена марка на

Samsung като в последната версия ще забележите няколко нововъведения.

SGS3 - 4.jpgSGS3 - 5.jpg

 

В началото споменахме, че от корейската компания добавиха и мотива на речно камъче. В SGIIIще видите много елементи от природата като външен вид, интерфейс, тапети, мелодии и т.н. Това придава уникалност на телефона и създава релаксиращо усещане при работа с него.

 

SGS3 - 6.jpg

 

Да започнем с отключването на телефона. В SIII ще намерите цяло меню с доста опции за персонализация на локскрийна.

 

SGS3 - 7.jpg SGS3 - 8.jpg

 

 Бутоните за бърз достъп не са нещо ново в телефоните, но бягащата лента е. Активирайки тази опция ще я видите я в долната част на дисплея, когато го отключвате. Влизайки в тази функция можете да си изберете държава и да следите различни новини, но няма България.

 Бърз достъп до камерата е също много приятна функция. Ако я aктивирате, при отключване на телефона трябва да задържите с пръст върху дисплея и да го завъртите. Така влизате директно в камерата. На някой може да му се стори малко безсмислено, поради факта, че може да се изведе бърз бутон за камерата, но въпреки това е интересно нововъведение. 

 

SGS3 - 9.jpg SGS3 - 10.jpg

 

За часовника, двойния режим и времето не можем да кажем нищо ново. Нов обаче е ефектът на вълничките. Казахме за мотивите от природата и това е един от тях. Когато е включена опцията и отключвате телефона няма да ви се появи стандартното кръгче с катинар, а ще излизат вълнички. Доста закачлива функция!

 По много интересен начин е реализирана функцията за правене на screen shot. От дясно на ляво прокарвате ръка през дисплея. Малко е трудно, докато свикнете, но е забавно. Ако все пак не успеете, винаги можете да използвате комбинацията от Home+Power бутоните.

 Последна, но не и по важност е опцията за събуждане с гласова команда. Тук идва на помощ и услугата S-Voice, която е аналог на Siri. Задавайки гласова команда, след като включите дисплея, с нея можете  да отключите телефона. Възможно е да не сработва всеки път, но като цяло  в повечето случаи е ок.

След като телефонът е  отключен  се вижда и същността на TouchWiz. Повечето от вас го познават от старите модели на Galaxyи сигурно ще забележат бързо промените по новата версия. Да работиш по менюто на този телефон е истинско удоволствие. Почти не се забелязва лаг или засичане. Всичко работи гладко и си личи, че от Samsungса се постарали с оптимизацията на софтуера.

 

SGS3 - 11.jpgSGS3 - 12.jpgSGS3 - 13.jpg

 

Както и при останалите телефони с Android OS, ICS имате опция за създаване на папки, добавяне на различни уиджети на началните екрани и т.н. Между другото началните екрани по подразбиране са 7, като имате опция да ги намаляте и да определяте кой да е основен. Създаването на папки е малко по-различно от другите телефони. Първо трябва да направите самата папка и чак тогава можете да добавяте в нея приложения. Стандартно за тази OS е и функцията “Recent“, която ви показва последните ползвани приложения. До нея можете да достъпите като задържите “Home” бутона.

 

SGS3 - 14.jpgSGS3 - 15.jpgSGS3 - 16.jpg

 

Друго интересно приложение  е “S Memo”. С него можете да си правите бързи бележки, като директно пишете върху дисплея. Извеждайки уиджета на “S Memo” на някой от началните екрани, вие си създавате тефтерче с вашите бързи бележки или каквото решите.

 

SGS3 - 17.jpgSGS3 - 18.jpgSGS3 - 19.jpg

SGS3 - 20.jpgSGS3 - 21.jpgSGS3 - 22.jpgSGS3 - 23.jpg

 

 

Свързване

Нека кажем няколко думи и за възможностите за свързване на този телефон. Забелязахте техническите максимуми за интернет през мобилната мрежа, както и това, че може да се свързва към WIFI, което вече не е изненада при мобилните телефони. Интересното при SGIIIподдръжката на Kies през WIFI, NFC, Android Beam, S Beam,WiFi Directи DLNA.

 

SGS3 - 24.jpgSGS3 - 25.jpgSGS3 - 26.jpg

 

SGS3 - 27.jpgSGS3 - 28.jpg

 

 

Нови играчки

Да добавим и още една интересна функция на този модел - “S Voice”. Приложението е сходно и ще бъде конкурентно на Siri, което  Appleвъведоха в своите телефони. За момента има още какво да се желае от него, защото не е изпипано в детайли, но като цяло  може да се позабавлявате с него.

 

SGS3 - 29.jpgSGS3 - 30.jpgSGS3 - 31.jpgSGS3 - 32.jpgSGS3 - 33.jpgSGS3 - 36.jpg

 

На този етап “S Voice”може да ви бъде полезен за набирането на контакт, може да ви покаже град на картата, да търси в Google, да ви даде информация за прогнозата за времето и още няколко подобни задачи. Можете например да си запишете среща за вечерта и да изпратите покана на другите участници в нея. Замисълът на Samsungе добър, но ще трябва да изчакаме до следващата година, за да видим нещо повече от това приложение.

 

SGS3 - 34.jpg

 

 

Друга интересна функция в телефона е “Smart stay”-  доста полезна опция за тези от вас, които отделят много време за работа или четене. Самият телефон разпознава кога потребителят го гледа и в този момент екрана не се изключва. Ако обаче отместите вниманието си от него ще забележите, че след няколко секунди екрана ще намали силата на яркост и след малко дори ще изгасне. Времето, за това кога да се случи, се определя от настройката зададена от вас.

“Pop up Play” е интересно въведение в телефона от страна на Samsung.То ви позволява да продължите да гледате видео дори и когато вършите други неща. След активиране видеото се прехвърля на основния екран, като от там вече може дори да сърфирате докато се наслаждавате на желаното видео. Недостатък на тази функция е, че не може да се определя големината на екрана.

“Direct call” пък ще ви позволи, когато получите SMSот даден номер, след като го прочетете, вместо да се налага да излизате от всичките менюта, за да влезете в дайлъра, просто да допрете телефона до ухото ви и номерът ще бъде автоматично набран. Доста удобно за хора, които шофират или ръцете им са често заети.

Имате пропуснато обаждане или SMS. За това ще се погрижи “Smart alert”. Веднага щом вдигнете телефона той започва да вибрира и показва индикация за това.

Когато се намирате в менюто с контактите или имейлите и искате да достигнете до първия, често се налага да плъзгате няколко пъти, особено ако имате много контакти. Това вече е лесно с “Double tap to top”.Нужно е само да почукнете телефона около входа за слушалките и автоматично отивате най-отгоре.

За да увеличите или намалите екрана, когато сте в галерията или браузъра можете да ползвате функцията “Tilt to zoom”. Само натиснете с два пръста върху екрана без да го накланяте.

Нещо, което няма да е ново за повечето от вас е “Pan to move icon”. Натискайки и задържайки върху дадена икона можете да я местите върху екраните, чрез накланяне на телефона на ляво или на дясно.

С “Pan to browse images” можете да местите снимката, когато е приближена. За тази цел трябва да натиснете върху дисплея и да започнете да го накланяте.

Ако искате да сканирате за включени Bluetooth, Samsung Kies и други устройства само разклатете телефона като преди това включите “Shake to update”.

Подобно и на други телефони, Samsung SІІІима опция, когато обърнете телефона да спре да звъни или да включи на пауза, ако слушате музика. Функцията се казва “Turn over to mute/pause”.

 

SGS3 - 37.jpgSGS3 - 38.jpg

 

 

Камера

SGS3 - 39.jpg

 

Тук Samsung са в стихията си. Добре знаем качеството на снимките на Samsung Galaxy S II, като при Samsung Galaxy S III няма място за забележки към корейската компания. Камерата фокусира бързо и точно. Подходяща е дори и за макро снимки. Балансът на бялото не е много точен, когато е на автоматичен режим. Цветовете на снимките са доста наситени, което се среща и при други модели на компанията. Това може да създаде у някой от вас усещане за липса на реалистичност. Също така камерата има възможност за серийно снимане, като след това има опция за автоматично подбиране най-сполучливите кадри.

За да разберете за какво качество говорим, вижте няколко снимки правени с SGSIII

 

SGS3 - 40.jpgSGS3 - 41.jpgSGS3 - 42.jpg

 

NFC  тагове

Използването на тагове е едно уникално улеснение в забързаното ни ежедневие. Нека кажем, че за да се използват трябва NFC да е пуснат и сега ще обясним за какво става дума.

С 2 думи, NFC таг е чип (пластина), на която записвате (програмирате) дадени настройки (профил). Можете да настройвате стотици неща и неограничен брой на даден чип. Предполагаме, че не е ясно, така че веднага даваме един пример. Програмирате си 2 чипа – един за офиса и един за вкъщи. Единият стои на бюрото в офиса ви, а другият на шкафче за  обувки в коридора. Отивате до работа, допирате телефона до NFC тага и според това както сте го настроили, примерно, спира мобилният интернет, пуска WiFi, спира звука, проверява служебният e-mailи пуска само вибрации. По същият начин, прибирате се след работа и според NFC тага у вас, пуска WiFi, спира мобилен интернет, спира Bluetooth, маха паролата за заключване на екранаи десетки други неща,които могат да се настроят. За съжаление за момента NFC тагове има само в САЩ, така че ви показваме едно клипче от YouTube,за да добиете по-ясна представа.

 

 

Хардуер и батерия

Тъй като телефонът излезе малко по-късно от HTC One X, който е и един от основните му конкуренти, от Samsung имаха време да оптимизират хардуера. Доста статии имаше в интернет относно липсата на синхрон между мощен хардуер и напредничавия софтуер на Android. При SIII не се забелязват големи разминавания и работата на телефона е завидно добра.

С предостатъчните му 1.4 GHz четириядрен Cortex-A9 процесор, графичен процесор Mali-400MP, Exynos 4 Quad чипсет и 1GB RAM този звяр няма да се затрудни пред каквото и да е предизвикателство.

На потребителите се дава и възможност да избират между разновидности с 16/32/64GB вътрешна памет, като тя определя и цената на телефона. Към това прибавяме и microSD слот поддържащ карти до 64GB. Мисля, че сами можете да сметнете какъв е максимума на вътрешната памет, до която можете да си обновите телефона.

Батерията е 2100mAh, като ви дава време за разговори в 2G до 21 часа, а в 3Gдо 11 часа. Може и да е малко преувеличено, но при нормална работа тя спокойно може да издържи един  ден. Смятаме, че това е задоволително за телефон от този клас. При нормално натоварване батерията изкарва от ден до два.

 

SGS3 - 43.jpg

 

 

Заключение

 

Имайки предвид казаното и видяното до момента едва ли ще има някой, който да каже, че му липсва нещо. Ако можете да преживеете липсата на слот за SIMкарта, бутон за камерата, материалите за изработката и тромавия S Voice, значи това е телефона за вас.

 

Телефонът е предоставен с любезното съдействие на M-Tel. Информация за цени и условия можете да намерите тук. Видео ревюто ще бъде достъпно и на страницата на M-Tel във facebook

© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

 

 

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.