Skip to Content

HTC One mini - най-красивото мини

htc-one-mini-review.jpg

Модата на mini версиите не остана безразлична и на тайванците и тази година те също допринесоха в средния клас, като представиха своята по-малка версия на флагмана HTC One. Mini не се различава от своя голям батко на пръв поглед, но като се задълбочим малко виждаме, че това не е точно така. Ако и вие се интересувате от повече детайли, може да прегледате нашето ревю на HTC One mini.
 
 
 
Характеристики
 

4.3" Super LCD2 дисплей
Резолюция 720 x 1280 pix
Гъстота на пикселите 342 ppi
Corning Gorilla Glass 3 защитно покритие
Beats Audio подобряване на звука
Android OS v4.2.2 Jelly Bean
HTC Sense UI v5
Dual-core 1.4 GHz Krait 300 CPU
1 GB RAM
Adreno 305 GPU
Qualcomm Snapdragon 400 чипсет
16GB вградена памет
132 x 63.2 x 9.3 мм
122 гр
Li-Po 1800 mAh батерия
4 MP UltraPixel основна камера с LED светкавица 
2688 x 1520 резолюция, геотагване, детектор на лице и усмивка, 1/3'' сензор, 2µm големина на пиксела
1080p@30fps видео запис, HDR
1.6 MP предна камера
720p видео запис
HSDPA+, HSUPA, LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual band, DLNA
GPS с A-GPS поддръжка и GLONASS
Bluetooth v4.0 с A2DP
Стандартен 3.5мм аудио жак
Micro SIM
Черно, сребристо

 
htc-one-mini-picture.jpg
 
 
Окомплектовка
 
В кутията ще намерите стандартен USB кабел с адаптер, слушалки, книжки, пин за SIM слота и самия телефон.
 
htc-one-mini-picture-1.jpg
 
 
Дизайн и външен вид
 
Няма как да се отрече очевидното, че mini-то прилича значително на своя по-голям брат. Ако го видите за първи път няма и да забележите някакви разлики. One mini е почти толкова голям, колкото и флагмана. С промените, които са направили, тайванците са успели все пак малко да намалят големината и теглото. След като поработите с него ще забележите, че в крайна сметка той е доста по-удобен, дори за работа с една ръка.
 
htc-one-mini-picture-4.jpghtc-one-mini-picture-5.jpg
 
По отношение на материали компанията се е спряла отново на алуминия, като основен. Тук обаче имаме и малко пластмаса, която обхваща целия корпус. Капачетата с решетките за говорителите също вече не са от метал, а от пластмаса. Това почти не се забелязва, но все пак трябва да го отбележим. Няма голяма разлика и в контролерите. Малко изключение правят бутоните за регулиране на звука, които вече са разделени и доста по-удобни за работа. Бутонът за включване също е една идея по-удобен, за което оказва влияние и големината на телефона. За жалост тук липсва Infrared, скрит в него. Имаме и два капацитивни бутона за работа по менюто на телефона, като тук Home играе ролята и на меню, ако го го натиснете продължително.
 
htc-one-mini-picture-6.jpg
 
Няма как да пропуснем да споменем, че дисплеят на One mini е HD, и предлага гъстота на пикселите от 342ppi. Това е доста интересно, тъй като е по-добро и от Retina-та. С големина от 4.3”, второто поколение на Super LCD предлага чудесна картина и много точни цветове. Контрастът е на ниво, а ъглите на виждане са завидно добри. В дадени моменти може да си помислите, че качеството е по-добро и от това на флагмана, но под яркото слънце вече ще забележите спад и ще се появят отражения, които не са много приятни. Като цяло всичко е на ниво за телефон от среден клас.
 
htc-one-mini-picture-3.jpg
 
 
Интерфейс и софтуер
 
One mini пристига с Android 4.2.2 и последната, пета версия на Sense. Както и при по-големия One, така и тук виждаме доста променен интерфейс, в който липсват голяма част от приятните за окото ефекти. Почти всичко от това, което помним от старите версии е премахнато, като сега Sense е доста по-пъргав. Всички икони са променени, подредбата и плъзгането на менюто с приложенията също има няколко промени, а лентата в долната част на телефона е станала неизменна част от менюто с приложения. Досега познатото скролиране настрани вече е заменено от такова във вертикална посока, което не е точно ново, защото и преди сме виждали такива телефони на HTC. Всички приложения са подредени в решетка 3х4, която може да се променя в 4х5. Имаме възможност за създаване на папки, добавяне на widge-ти, смяна на тапети и режима при заключен екран.
 
htc-one-mini-screenshot.jpg
 
Сега нека да обърнем внимание на наистина новите неща в софтуера. Първото, което ще видите, след като отключите телефона е един от акцентите в One mini, а именно BlinkFeed. Това е вграден widget в менюто, който не може да се мести, оразмерява или променя. BlinkFeed е меню, в което ще виждате поток от информация, генериран от социалните ви мрежи или сайтовете, които следите. От настройките имате възможност да си въведете Facebook, Twitter, LinkedIn и Flickr профилите, като допълнително може да избирате категориите медии, които ще следите. Може да ви направи впечатление, че понякога трябват 2-3 опита за обновяване на информацията, докато ви се покажат последните постове във Facebook или др.
 
 
Менюто “Recent” обаче има доста голяма промяна. Вместо да местите ползваните приложения настрани, сега ги виждате в решетка 3х3 и от максималните 9 приложения, повече не може да се покажат. То не може да се мести в която и да е посока, а за да махнете дадено приложение трябва само да го плъзнете встрани. Достъпването до това меню става, като натиснете два пъти по “Home” бутона, защото както казахме, няма наличен отделен бутон за това.
 
htc-one-mini-screenshot-1.jpg
 
За щастие от HTC най-накрая направиха някаква промяна в уведомителната лента, като сега вече имаме добавени няколко бързи бутона за контрол над основните функции. Тя не е кой знае колко по-различна от тази на стоковия Android и предлага достъп до Wi-Fi, Bluetooth, самолетен режим, мобилните данни, звукови профили и т.н.
 
Тайванците са добавили и приложение за синхронизация, което сработва само за телефони с версия на Android OS 2.3 или по-висока, а устройството, което ще приема данните трябва да е с версия Sense 5 UI или по-висока. Чрез него може да прехвърляте, контакти, съобщения, музика, снимки и други. Тук може да избирате между "HTC Android phone", "Other Android Phone", "iPhone" и "Other".
 
htc-one-mini-picture-7.jpg
 
 
Звук
 
HTC One mini предлага и чудесно качество за звука, за което основна заслуга има beats audio технологията. Благодарение на нея, звукът през слушалките е значително по-качествен от този, на който и да е друг телефон. Тук трябва да споменем и още един от акцентите в mini-то, а именно Boom Sound. Благодарение на втория говорител, под горната решетка, телефонът може да предложи най-добрия звук през високоговорителите, в сравнение с конкурентните предложения.
 
 
Камера
 
Новите телефони на HTC от тази година предлагат и една доста по-различна технология, когато заговорим за камерата. Mini-то има 4МР камера с 2688 x 1520 резолюция. UltraPixel означава, че пикселите в сензора са много по-големи и в комбинация с F/2.0 правят камерата доста добра при слабо-осветени места. За съжаление резолюцията не е много голяма, а липсата на оптична стабилизация се усеща. Камерата е снабдена с непрекъснат автофокус, като той може и да се заключи, когато снимате видео. Също така имаме детектор на лице и усмивка, HDR, Macro и Panorama режим. Снимките имат сравнително точни цветове, но се усеща липса на детайл и контраст. 
 
htc-one-mini-screenshot-2.jpg
 
Нека да споменем, че камерата притежава и една много интересна функция, наречена HTC Zoe. Ползата е, че с нея имате възможност за много детайлна редакция на снимките, благодарение на видеото и 20-те снимки, които тя прави. За да сме по-точни, това е нужно за разширените функции на Zoe, а видеото се състои от 1 секунда преди да натиснете бутона и 2 секунди, след като го натиснете. От допълнителните настройки можете да правите корекции по цвета и формата на лицето,  колко да са отворени очите, дали да имат отблясък и неприятния червен цвят. Отново, благодарение на заснетите снимки можете да сглобите една, като в нея добавите няколко кадъра, примерно на бягащо куче или каквото и да е, стига да е в движение.
 
htc-one-mini-picture-2.jpg
 
Без съмнение ще ви хареса и начина на групиране на снимките. Телефонът ви ги подрежда в така наречените Events. Така можете да виждате снимките по дата и място, където са направени. Всеки един Event има и видео от 30 секунди. То се състои от всичките Zoe-та и кадри, които сте направили в дадения ден, примерно. Видеото е с красив ефект и музика, която може да се променя по ваш избор. Отделно, сами можете да си групирате снимките, да задавате имена на събитията, да определяте дали да има Zoe-та или снимки в тези клипове. 
 
 
Снимки направени с камерата на HTC One mini
 
htc-one-mini-day-camera-shot-1.jpghtc-one-mini-day-camera-shot.jpghtc-one-mini-fire-camera-shot.jpghtc-one-mini-night-camera-shot.jpg
 
 
Хардуер
 
One mini е оборудван със Snapdragon 400 чипсет с Dual-core Krait 300 процесор на 1.4GHz. Към него имаме Adreno 305 графичен процесор и само 1GB оперативна памет. Още един недостатък е и факта, че вградената памет от 16GB не може да се променя, защото няма слот за microSD. Иначе телефонът се справя добре, работата по-менюто е гладка и дори може да играете и някои по-тежки игри, но според направените тестове, наследникът на HTC One изостава от основния си конкурент - Galaxy S4 mini.
 
htc-one-mini-screenshot-3.jpg
 
 
Заключение
 
Ясно е, че за mini версия не може да имаме всички добри черти, които носи в себе си флагманът, но все пак дали този модел е достатъчно добър, за да пребори конкуренцията? One mini  предлага страхотен дизайн и добър HD дисплей. Качеството на звука е перфектно, а промененият софтуер прави работата на телефона много по-бърза. За съжаление имаме сравнително по-слаб хардуер от водещите модели в среден клас, липса на опция за разширяване на вътрешната памет и камера без оптична стабилизация. NFC и Infrared също са две от функционалностите, които няма да намерите тук. Това поставя HTC One mini в неприятна ситуация, но пък ако търсите повече красив дизайн, то този апарат определено е правилният избор.
 

htc-one-mini-rating.png

 

 


© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

Коментари

Чак пък най-красивото да е...

Чак пък най-красивото да е...

Хубаво ревю, браво за

Хубаво ревю, браво за вложения труд и време.

И въпреки това, "най-красивото мини" е въпрос на вкус.

Определено излгежда по-добре

Определено излгежда по-добре от S4 мини!

Как става номера оценката и

Как става номера оценката и на S4 Mini и на One Mini да е 6.9, след като на One Mini всичко е по-високо? Обяснете!

One Mini / S4 Mini
Дизайн: 9 / 6
Дисплей: 7 / 6
Софтуер: 6 / 8
Батерия: 5 / 6
Звук: 9 / 7
Камера: 7 / 7
Хардуер: 6 / 8

И освен това - какво по-хубаво има в UI на S4 Mini, че е оценен с цели 2 точки повече, какво му е по-хубавото на хардуера на онзи боклук, то флагмана лагва като G1 с приложения от 2013 а па камо ли какво е при минито... ?!?!?!

Ами, много просто

Ами, много просто става:

 

One mini - 8+7+6+5+9+7+6= 48/7= 6.85~6.9

S4 mini - 6+6+8+6+7+7+8= 48/7= 6.85~6.9

 

И оценката не е само за UI, а и за софтуерни възможности.

 

ПС: Все пак всичко опира и до личен вкус, който е различен за всеки един потребител.

TouchWiz UI ако става за

TouchWiz UI ако става за въпрос е един от най-красивите по телефоните. Още немога да видя производител който да използва красив дизайн и иконки. Минито не лагва въобще, ако не си пробвал нито S4, нито пък S4 Mini, нямаш право да плюеш.

Това,което казваш е абсолютно

Това,което казваш е абсолютно субективно!Все едно да кажа,че моята кола е най-хубавата!!!

A на мен ми е супер интересно

A на мен ми е супер интересно кое/кои са тези мини-та с по-добри дисплеи, че този е оценен на 7/10 само... :/

Според теб кой телефон

Според теб кой телефон заслужава 7/10???

A според теб кои са

A според теб кои са недостатъците на този дисплей, които не му позволяват да достигне 8 или 9 /10? Питам съвсем сериозно без никакъв опит за заяждане ;)

И аз сериозно ти

И аз сериозно ти отговарям!

Първо, няма как телефон да получи максимума, защото винаги има какво да се желае. Второ, този може и да не е последният представител на mini-тата за тази година, тъй че винаги трябва да има място за още някой, който да се нареди. И трето, не се хващай толкова за тези цифри. Не съм се трудил толкова за това ревю, за да седна да споря с теб, защо не е 9, а 7 или защо си написал това, а не онова. Мисля, че ревюто е станало много добро, а цифрите просто са за ориентир.

Добро ревю , но защо в

Добро ревю , но защо в повечето ревюта ако не и във всичките се пропуска да се отбележи , че освен споменатите 16, 32 или 64 GB , от HTC предлагат безплатно за 2г. 25GB в Dropbox ......... Което си е един доста голям плюс , а и не мисля, че някои ще използват тел повече от 2г. а и да е така цялата информация без проблем може да се свали където си поискаш след изтичане на безплатния абонамент. :)

+ 40GB в Google Drive. За

+ 40GB в Google Drive. За мен, поне, паметта на телефона не е никакъв проблем.

Я излез на слънце с този ips

Я излез на слънце с този ips дисплей и го срани със супер амолед и тогава ще си отговориш на много въпроси....Ааа и преди да седнеш да ръсиш ум и да ми отговаряш, прочети сравнението на gsmarena на 2-та модела телефона и тогава ще си отговориш и на другите въпроси, които те мъчат...

Не , че се заяждам ама тоя

Не , че се заяждам ама тоя Амолед , Самсунг да си го държат за тъпите корейци. Имах тел. с Амолед , супер нереално седи всичко , да има добра видимост и контраст , но до тук ..... . Правиш снимка на телефона е супер Уауу страхотна, пращаш я на приятел или качваш на компютър или фейсбук и ...... Бляк.... Супер голямото разочарование , после ми се молят да изтрия снимката била гадна .....

Понеже всички сравняват това

Понеже всички сравняват това мини със С4 мини та и аз да си кажа - Хубаво е, че става въпрос за красота на външен вид, защото по вътрешен С4 го изяжда с парцалите. А защо е мини, след като е по-голямо и по трите размера, че и на тежина е тухла, че и 100лв по-скъпо, един господ знае...Но за всеки влак си има пътници, иначе нямаше да има класации, като топ 5 примерно, в които хтц не присъстват (evil) :D

Безспорно дизайнът на HTC One

Безспорно дизайнът на HTC One mini е много по-добър от този на Samsung Galaxy флагманите, но стане ли въпрос за мощност, дисплей, камера, то Samsung просто е номер 1 !

Как е по-добър дизайнът - с

Как е по-добър дизайнът - с контешките калориферни решетки? Или с грозните черни плочки? Или гърбът, който е като хладилник?

I usually go for something

I usually go for something which I think to be useful. - Thaddeus Heffner

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.