Skip to Content

Да поговорим за Galaxy S4 и HTC One Google Edition!

google-play_edition-phones.png

Да поговорим малко за двете Google Edition устройства, които вчера бяха пуснати в Google Play - Galaxy S4 и HTC One. Няма да се спирам на техническите характеристики, които и без това са известни на всички, просто четейки отзивите за тези апарати, в главата ми се породиха някои въпроси, които ми се иска да обсъдя с вас.

Има една малка, но съществена подробност, свързана с двете устройства - както ще видите на приложената снимка, те са с Linux ядра, предоставени от производителите, а не с такива от Google, както е при Nexus устройствата. Крайният резулта от това е, че бъдещите актуализации ще бъдат отново зависими от Samsung и HTC и бързината, с която те ще направят съответните промени, за да пуснат ъпдейтите.

gpe-nex-ker.jpg

Разбира се не е задължително да очакваме най-лошото, но като вече патили от забавянията и отлаганията и на двете компании по отношение на обновяването, няма начин да не се замислим и да не обърнем внимание, ако се каним да закупим такова устройство. Много потребители с нетърпение очакваха този ден, когато без излишни, нарушаващи гаранцията действия ще могат да използват Stock Android върху най-добрия хардуер в момента, но дали все пак идеята не беше отново опорочена, дали производителите ще отговорят на очакваният ни или всичко отново е само реклама?

Другият въпрос, свързан с тези устройства е до колко те са най-добрия избор за обикновения потребител? Безспорно за девелопърите те ще са рай - отключени и лесни за флашване, а върху стоковите им ромове ще се създадат безброй къстъм такива, но какво всъщност е важно за един съвсем обикновен потребител? Много функции, познати ни от Sense и TouchWiz вече ги няма, на тяхно място са добавени нови, но колко от нас са имали допир до Nexus устройство и всъщност знаят как изглежда чистия Android? Всеки производител вгражда в своите устройства фирмения си UI - потребителски интерфейс, това е неговото виждане за това, как всъщност трябва да изглежда операционната система, за да е удобна и функционална. Независимо, че много потребители се оплакват от тези UI, те носят в себе си редица удобства, с които сме свиквали с годините, няма ли това да ни липсва сега? Разбира се винаги има варианти за избор от безбройните лаунчери, достъпни в Google Play, но това не обезсмисля ли идеята?

Основната причина да чакаме с нетърпение появата на Google Edition флагманите беше, че няма да сме принудени да чакаме производителите да благоволят да пуснат поредната актуализация, но и това сега е поставено под въпрос.

Ще ми бъде много интересно да разбера какви въпроси си задавате вие, четейки за двете нови устройства, искате ли да притежавате едно от тях, разколебахте ли се и до колко?  Какво е важно за вас при избора на следващият ви смартфон и отговарят ли тези двата на вашите критерии?

Информация за автора на тази статия


   dessyteneva

dessyteneva 2.jpg

 dessyteneva е администратор на форума и една от малкото жени в него. Тя е влюбена в техниката и новите технологии и се опитва да създаде едно приятно и уютно място за обмен на информация и взаимопомощ ...