Skip to Content

LG Optimus L7 II - серията продължава

lg-optimus-l7-2-review.jpg

 

LG продължава успешната си "L" серия от миналата година, като в началото на 2013 представи наследника и на Optimus L7. Второто поколение на този телефон идва с променен външен вид, подобрения в хардуера и много софтуерни изненади. Какво ни направи впечатление в LG Optimus L7 II ще разберете в следващите редове.

 

Характеристики

 

4.3" IPS LCD дисплей
Резолюция 480 x 800 pix
Гъстота на пикселите 217 ppi
121.5 x 66.6 x 9.7мм
118 г 
Dolby mobile подобрение на звука
Android OS v4.1.2 Jelly Bean
LG Optimus UI 3.0
Dual-core 1 GHz Cortex-A5 CPU
768 МB RAM
Adreno 203 GPU
Qualcomm MSM8225 Snapdragon чипсет
4GB вградена памет
microSD до 32 GB 
Li-Ion 2460 mAh батерия
8 MP основна камера с LED светкавица
3264 x 2448 резолюция, авто фокус, гео-тагване
FWVGA@30fps видео запис
VGA предна камера
HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, DLNA
GPS с A-GPS поддръжка
Bluetooth v3.0 с  A2DP
NFC
Стандартен 3.5мм аудио жак
Mini SIM
Черно и бяло

 
 
Окомплектовка
 
В кутията на телефона ще намерите USB кабел, адаптер, книжка и слушалки, а micro SD карта не е налична.
 
 
lg-optimus-l7-2-picture-8.jpg
 
 
Дизайн и външен вид
 
L серията за 2013 година на LG определено може да се похвали с много по-стилен и изчистен дизайн от моделите, които ни предложи миналата година. Компанията  надгражда себе си и това се вижда ясно, ако разгледаме в детайли представителите от среден клас, които видяха бял свят в началото на годината.
 
В сравнение с LG Optimus L7, второто поколение на този модел се оказа с по-къс, по-тесен и по-дебел корпус. Гърбът вече е лишен от грапавата пластмаса, а имаме приятно гланциран капак, който отново е от пластмаса. Шарката по него създава малка илюзия, че е метален, но той не е. Телефонът не е капсулован и можете да вадите батерията когато си поискате. Хубаво е да внимавате, ако се налага често да го отваряте и затваряте, защото пластмасата не носи славата на много солиден материал, а прекомерното отваряне може да доведе до пукнатини и припукване. 
 
lg-optimus-l7-2-picture-3.jpglg-optimus-l7-2-picture-5.jpg
 
Тази визуална промяна доведе и до намаляването на теглото, което вече е само 118 г. Това не е нещо грандиозно, след като предната версия беше с 4 г по-тежка. Страничната рамка е променена, като с това телефона вече е заоблен и по четирите края. Сега сякаш изглежда доста по-простоват, защото макар да беше квадратна, предната придаваше някакво премиум усещане на телефон, който така или иначе не е от висок клас. Може да се каже, че сега Optimus L7 II има по-изчистен вид, но сякаш е загубил част от себе си и не би могъл да претендира за някакъв забележителен външен вид.
 
lg-optimus-l7-2-picture-9.jpg
 
Поглеждайки го отпред виждаме и 4.3" True Color IPS LCD дисплей с резолюция 480 x 800 pix. Осреднено имаме около 233 ppi гъстота на пикселите. Може да се каже, че картината, която ни предлага е добра. Има много добри ъгли на виждане и богати умерено наситени цветове. Това, което не ни хареса е, че няма никаква промяна с дисплея на Optimus L7 от 2012 година. Едни и същи характеристики, а това би трябвало да се води по-добър модел. Практически никаква разлика между 2012 и 2013 година. В долната част на дисплея ще видите и трите бутона за навигация по менюто. Два от които са капацитивни и един хардуерен. Подсветката около него играе ролята на LED индикатор, който ви уведомява в няколко различни цвята, кога имате получена нотификация, кога се зарежда и т.н.
 
lg-optimus-l7-2-picture-4.jpglg-optimus-l7-2-picture-6.jpg
 
Ако разгледаме телефона от всичките му страни ще видим, че в долната част на корпуса е micro USB портът и първият микрофон. Отгоре е 3.5 мм жак и вторият микрофон. От дясно е бутонът за включване, а от ляво са тези за регулиране силата на звука и отделен бутон за стартирането на приложение. Използвайки този бутона, наречен Quick Button, имаме бърз достъп до любимо съдържание и приложения, което спестява време в ровене по претъпканото меню.
 
 
Интерфейс и софтуер
 
Този телефон е от среден клас, но това не му пречи да ви предложи една от последните версии на Android OS v4.1.2 Jelly Bean, а над нея ще видите и LG Optimus UI 3.0. Сега може да ни се стори стара тази версия, но имайте предвид, че този телефон бе представен в началото на годината, а тогава Android OS v4.1.2 си беше върха. За сега няма информация дали собствениците на този модел ще получат някоя от новите версии, но и да не се случи това, самият факт, че телефон за 500лв предлага една от най-добрите версии на Android OS не е малко. На пазара има и конкурентни предложения, които излизат директно с ICS.
 
lg-optimus-l7-2-screenshot.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-1.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-25.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-27.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-3.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-2.jpg
 
LG Optimus UI 3.0 също може да кажем, че е доста добре оптимизиран като за телефон от този клас. Тук няма да намерим всичките благини, които предлага той, но определено не можем да се оплачем, че липсват интересни функционалности. Що се отнася до началното меню, тук всичко е стандартно, както при повечето телефони с версия на Android ICS или по-висока. Имаме възможност за създаване на папки, както по панелите, така и в лентата с бързите приложения, също и в менюто с приложенията. По менюто можете да сменяте тапетите или да добавяте и оразмерявате различни widget-и. Иконите за бърз достъп могат също да бъдат променяни, нужно е само да задържите върху някоя от тях. Когато се покаже иконата с четката за рисуване натискате отново върху нея и ви се дава възможност да промените вида и, като избирате големината и типа на иконата. Ако приложението, което сте избрали има опция да го изведете като widget, натискайки върху самата икона можете да го оразмерявате както на вас ви допада най-много.
 
lg-optimus-l7-2-screenshot-5.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-6.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-7.jpg
 
Уведомителната лента също може да се конфигурира с точно избраните от нас функции. Това не се вижда във всеки телефон от този клас, а наистина понякога има функции, които изискват такъв бърз достъп или такива, при които не е нужен и с подобна опция за настройка потребителите лесно могат да решат кое е важно за тях.
 
Ако харесвате малко по-разчупения метод за смяна на панелите имате опция за персонализация и на това. В настройките на дисплея ще намерите няколко начина за промяна, които правят телефона доста по интересен. Към всичко това имаме и няколко ефекта за отключване на lockscreen-a. В настройките ще намерите и няколко теми, които да ползвате според вашия вкус.
 
Едно от най-полезните приложения е Backup. Доста често се налага да направите резервно копие на информацията от телефона, но за съжаление голяма част от приложенията в Google Play не са на 100% подходящи и нямат нужните функционалности. Ако пък искате пълен Backup това изисква Root достъп. С вграденото приложение може да правите копие на информацията, която е на телефона. Също така можете да задавате телефона автоматично да прави backup през определено време. Самото приложение ви дава да изберете какво искате да запазите като информация. Можете да отметнете само приложенията и настройките им, само контактите, само SMS-ите и още много други, а можете да изберете и всичките.
 
lg-optimus-l7-2-screenshot-9.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-10.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-11.jpg
 
С Quick Memo от LG ни предлагат един удобен и лесен за ползване бележник. Той е бърз и поддържа основните функции, необходими за воденето на бележки. Интересно е, че може да си запазите бележката като надпис на самия дисплей и това няма да пречи нито на нея, нито на работата по телефона освен може би, че ще скрива известна част от и без това малкия дисплей. Иначе определено е "бърз бележник". Достъпът до функцията и начинът на работа са доста лесни и няма ненужни джаджи. Към това приложение са добавени и опции за споделяне в социалните мрежи или чрез имейл, а ако се наложи можете и да прикачите различни файлове, като снимка или местоположение, по които да работите. 
 
lg-optimus-l7-2-picture.jpg
 
Quick translator е също едно много полезно приложение, което пак спада към най-интересните благини в този телефон. То ще ви позволи да сканирате дадена дума, текст или пасаж и автоматично ще направи превод в реално време, като това може да стане както в Online, така и в Offline режим. Приложението поддържа 54 езика, като към тях има и български. Принципът му на работа наподобява Google Translator.
 
QSlide е функция, която дава възможност да отворите 2 приложения едновременно. То ви позволява лесно да си оразмерявате прозорците на приложенията. Отделно може да определяте дали да се виждат нормално или да им намалите контраста. Максимално можете да отворите до 2 прозореца, а в същото време и да ползвате някое друго приложение на заден план. Така практически може да използвате три, по едно и също време. Това без съмнение е много интересна опция на телефона, но с такъв дисплей е доста трудно да се работи.
 
lg-optimus-l7-2-screenshot-26.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-4.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-12.jpg
 
Ако телефонът ще се ползва от деца, една полезна функция е „Safety Care”.  Тя ще позволи на подбрани хора да научат, ако при вас възникне спешна ситуация. Чрез нея може да се препрати спешно обаждане, да се уведоми за неизползване на телефона или да се даде известие за местоположението. Ако си добавите въпросните контакти и в последствие наберете 112, вашата ситуация и местоположение ще бъдат изпратени до тези контакти. Ако пък телефонът не се ползва определен период от време, това също може да се препрати към тези номера. От LG твърдят, че това е полезна функция, ако апаратът се ползва от възрастни хора. Последната опция ще даде възможност на предварително въведените номера да получават рапорт за местоположението ви, когато провеждате разговор с тях.
 
С Android Jelly Bean дойде и Google Now. Чрез него можете да черпите различна информация чрез гласови команди, можете да следите времето и трафика, можете да си водите бележки и много други. С помощта на Google Now имате възможност да изпращате съобщения ( SMS или електронна поща ), да инициирате гласово повикване, можете да попитате за посоката или да отворите даден сайт. Приложение, аналогично на Siri, което определено става все по-удобно. То може да ви предоставя по-бързо и точно информация на базата на текущите ви търсения и се учи постоянно от вашите ежедневни дейности.
 
 
Звук, браузър и свързаност
 
За качеството на звука, както виждате и от характеристиките, се грижи Dolby mobile. В случая имаме един приличен звук, който е видимо по-добър от конкурентните предложения. Високите нива са отлични, а ниските ще ви осигурят добра основа, но са далеч от качеството на някои от флагманите. Високоговорителят е добър, но не е нещо зашеметяващо. Даже може да се каже, че е до толкова добър, че да ви свърши работа, но нищо повече. 
 
lg-optimus-l7-2-picture-1.jpg
 
LG Optimus L7 II предлага стоков браузър, както и Google Chrome.  И двата работят задоволително и имат сравнително едни и същи функционалности за навигиране и търсене в страниците. Разбира се, Chrome има своите предимства, давайки ви възможност за синхронизация през различните платформи.
 
От гледна точка на свързаност не можем да се оплачем. Имаме Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot и не на последно място NFC, което е голям плюс за модел от този клас. Налични са GPS с A-GPS поддръжка, както и Bluetooth v3.0 с  A2DP. Апаратът разполага и с DLNA. Това е технологията, проектирана да действа като мост между различните устройства, така че да можете да гледате на телевизора филм, който е на компютъра или телефона, да слушате на стерео уредбата си MP3 от смартфона и т.н. DLNA хардуерът е проектиран така, че да работи в домашна мрежа. Тя може да е жична или безжична. За да е по-качествено споделянето е желателно мрежата да е 802.11n Wi-Fi.
 
 
Камера
 
За разлика от предната версия на този модел, тук имаме подобрение в камерата, която вече е 8 MP с LED светкавица. Резолюцията на снимките от нея ще е 3264 x 2448. Камерата също така има авто фокус, гео-тагване и богат интерфейс, който предлага допълнителни настройки на яркост, цветови ефекти, баланс на бялото и т.н. Можете да избирате между няколко режима за снимане, сред които са „Нормален”, „Портрет”, „Панорама”, „Спорт”, „Залез” и „Нощ”. Налична е и опция за снимане чрез гласови команди. След като я активирате, може да използвате думи като"Cheese", "Smile", "LG", "Kimchi" и "Whiskеy". Имаме и скромна VGA предна камера, която няма да бъде полезна за почти нищо друго освен видео разговори.
 
lg-optimus-l7-2-picture-2.jpg
 
Едно от разочарованията в камерата е липсата на HD видео запис. За съжаление имаме само FWVGA видео запис с 30 кадъра в секунда.
 
Като резултат от всичко това имаме снимки със сравнително точни, но ненаситени цветове, които определено изглеждат малко бледи, но с добра рязкост. Качеството може да се каже, че е задоволително, но недостатъчно, за да надвие конкурентите.
 
 
Снимки направени с камерата на LG Optimus L7 II
 
 
lg-optimus-l7-2-camera-shot.jpglg-optimus-l7-2-camera-shot-1.jpg
 
 
Хардуер
 
По отношение на хардуер има значителни промени от миналогодишната версия. Вече имаме 768 МB RAM и Dual-core 1 GHz Cortex-A5 процесор, в сравнение с 512 МB RAM и 1 GHz Cortex-A5 при L7 P700. Графичният процесор е Adreno 203, а Qualcomm MSM8225 Snapdragon е чипсета. С такъв хардуер и Android OS v4.1.2 Jelly Bean, който има в себе си Project Butter, гладката и бърза работа на операционната система се забелязва осезаемо. Телефонът работи много добре, но не очаквайте супер производителност при игрите. Графичните ефекти и  резолюцията няма да са много добри, но това определено не е телефон за запалени геймъри. Съпоставен и с конкурентни телефони, този е с едни от най-слабите хардуерни параметри.
 
lg-optimus-l7-2-picture-7.jpg
 
За съхранение на информацията в този телефон имаме 4GB вградена памет, като за потребителите са налични около 1.7 GB. Това е доста малко, но за щастие тази памет може да се разшири до 32 GB с microSD. 
 
lg-optimus-l7-2-screenshot-13.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-14.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-15.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-16.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-18.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-19.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-20.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-21.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-22.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-24.jpg
 
 
 
 
Заговорим ли обаче за батерия, тук вече корейците са вложили чувство и са увеличили значително капацитета. От Li-Ion 1700 mAh тя вече е Li-Ion 2460 mAh. С това времето за разговори и Stand-By се увеличава двойно повече. Освен това, тази батерия не е обикновена Li-Ion, а SiO+ Li-Ion. SiO и SiO+ батериите са подобрена версия на литиево-йонните. В анода им се съдържа силициев материал ( SiO идва от силициев оксид ). Това прави батериите по-ефективни в сравнение с обикновените литиево-йонни.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
lg-optimus-l7-2-screenshot-17.jpglg-optimus-l7-2-screenshot-28.jpg
 
 
 
 
 
 
Заключение
 
LG Optimus L7 II е едно от добрите предложения в среден клас телефони. Той е удобен, най-вече заради размерите си, а пластмасовият корпус го прави значително по-лек. Визуално L7 II има много промени, в сравнение с миналогодишния модел, а софтуерно предлага много опции за персонализация. С Quick Memo, Quick translator, QSlide и Backup този телефон се изстрелва доста напред в класацията, но не дотолкова сериозният хардуер малко изравнява везните. Апаратът се отличава с доста добра батерия, за което допринася SiO+. Ако имате нужда от устройство за всеки ден, което да има добра батерия, оптимизиран софтуер и не търсите уникално геймърско преживяване, то LG Optimus L7 II е добър избор за около 500лв.

lg-optimus-l7-2-rating.png

 


© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

Коментари

Този телефон няма Q-slide:)

Този телефон няма Q-slide:)

Телефона е супер. Имам го от

Телефона е супер. Имам го от 40 дена и се справя чудесно. Стилен дизайн, сравнително лек, OS jb 4.1.2, в менюто се работи бързо,4.3 дисплей с добри цветове а батерията е номер 1 В този ценови диапазон за класа си, телефона ще е един от водещите модели на пазара. Като недостатак мога да отбележа от време на време леки звуци и припукване от задния капак, който е свалян само 1 път при слагане на картата. Проблема се появи след определен период от време на ползване. Като цяло телефона е много добър. На мен ми върши чудесна работа и до момента съм много доволен от него.

а има ли gorilla glass ?

а има ли gorilla glass ?

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.