Skip to Content

Google активират MultiTouch

Телефоните Андроид станаха много добри, но имат една липсваща основна функция, от която се оплакват потребителите: multi-touch. Да, някои приложения могат свободно да я използват на някои устройства, но за най-добрите андроид приложения, тези, направени от Google, тя липсваше.

До сега.

С наскоро обявената актуализация на Андроид за Nexus One, Google позволиха multi-touch за приложенията на браузъра си, галерията и картите си. Конкретно, те са активирали популярната pinch-to-zoom функция, на която потребителите на iPhone са любители.

Възниква въпросът защо Google чакаха толкова дълго, за да внедрят тази очевидна функция, след като устройствата им са в състояние да я поддържат още от G1? Apple и Google имат споразумение на добра воля, гласящо, че Android няма да посягат на собствеността на Apple, т.е. на определени multi-touch функции като pinch-to-zoom. Настоящото съревнование на Apple и Google, обаче, очевидно сложи край на това споразумение.

Изпълнителният директор на Андроид, Анди Рубин, направи изказване, че не е имало конспирация относно multi-touch. Той предположи, че приложенията на Google не са поддържали тази функция, просто защото не харесват толкова много функционалността и. Но имайки предвид, че почти всеки потребител на Андроид не е съгласен с него, това твърдение изглежда най-малко подозрително. Защо правят тази промяна точно сега? И защо случващото се съвпада с момента, в който Apple и Google са в явно противоречие помежду си?

Между двете толкова близки една до друга компании, които са поделяли двама бордови члена, единия от които е бил главния изпълнителен директор на Google, Ерик Шмид, нещата са загрубели, когато двете са станали все по-конкурентни в различни области. Това накара Шмит да подаде оставка от борда на Apple миналата година и от тогава нещата са станали още по-сериозни. Докато не се е чувал гласа на Google относно iPhone, Стив Джобс прави няколко забележки, за това, че екипа на Google за Aндроид се подготвя да унищожи iPhone (както и други пренебрежителни забележки към Google).

И битката продължава - новите Chrome OS tablet демо модели ясно предвиждат използване на multi-touch, като новия iPad на Apple.

Също така Apple и Google очевидно са имали споразумение и да не си отнемат един от друг служителите. Но отново, поради влошаването на положението между двете компании, очевидно и това споразумение отпадна.

Google може да има и още една причина да приложи multi-touch сега: Palm Pre. От старта си миналата година, webOS (ОS, която работи под Pre и другите нови Palm устройства) разрешава присъщата функция multi-touch, включително и pinch-to-zoom. Докато Apple отбеляза няколко тънко-прикрити заплашителни коментара относно защитата на тяхната интелектуална собственост,  те досега не са педприели никакви правни действия срещу Palm. Новото устройство на Microsoft, Zune, също използва подобни multi-touch функции. Може би сега Google вярва, че Apple няма да предприеме правни действия срещу използването им, въпреки многото си multi-touch патенти.

Информация за автора на тази статия

@admin e основател на AndroidBG