Skip to Content

Добре дошли в серията One!

DSC01629.jpg

 

 На MWCв Барселона HTCпредстави водещият модел на компанията за тази година, а именно HTC One X. Серията One е новата надежда на тайванската компания да ги върне отново в играта при големите производители като Samsung и Apple.

 След многократни спекулации през март 2012 на пазара излезе първия телефон с четири-ядрен процесор, с което HTCвдигна летвата много високо.Освен това телефона разполага със страхотен дисплей и камера, което дава на апарата сили в борбата за първото място. Дали това е достатъчно само времето ще покаже, както и мнението на потребителите.

Сега вече можем да разгледаме какво се крие в кутията и какво може да очакваме от безкрайните възможности на този телефон.

 След като закупите телефона, първо впечатление ще ви направи кутията. Тя е стилна като идея, но може би щеше да е по-хубаво да е от по-качествен материал, който да подхожда на телефон от този клас. Все пак това не е толкова важно за телефон, който се очаква да е супер смартфон и надали и такива малки детайли биха развалили картината под капака.

 В самата кутия ще намерите няколко ръководства,зарядно, micro USBкабел, слушалки, игла за micro SIM слота и разбира се телефона. Както повечето от вас са чули, първите 500 закупили апарата получиха и допълнителен комплект слушалки beats by dr. Dre, но за тях ще поговорим малко по-късно.

DSC01597.jpg

 Вече е време да обърнем внимание и на телефона, който всички чакаха с нетърпение. Първите ми впечатления от апарат бяха много добри. Има солидна изработка, която в същото време е и доста стилна и красива. Корпусът му е от поли-карбонат с матиран гръб и полирани страни. Телефона е капсулован, като има само слот за сим картата, който се вади с помощта на игличката, която е в пакета. Също така ще забележите и 8 мегапикселовата камера, чиято изработка не е от най-добрите решения на HTC, но за нея ще поговорим след малко.Отпред телефона разполага с 4.7-инчовия 720P SLCD 2 дисплей с Gorilla Glass. За размерите си апарата не е никак тежък - само 130 грама. В горната част има 1.3 мегапикселова камера, която може да ползвате за огледало или видео разговори. В долната част на дисплея ще забележите и трите капацитивни бутона. Това е новото решение на HTC, като в този модел и останалите от серията не фигурура бутона “search”. Това придава нов стил на апарата, но и ограничава до някаква степен бързите функции на телефоните. Всичко това се побира в размери, които не би трябвало да са проблем за потребителите. Както казах, не е тежък и е удобен за работа както с една, така и с две ръце.

  DSC01622.jpg

      Преди да продължим, нека да обърнем внимание и на основните параметри на телефона

 

·         Google Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich с HTC Sense 4.0

·         NVidia AP33 (‘Tegra 3’) 1.5GHz + XMM6260 HSPA+ modem

·         ROM: 32GB eMMC

·         RAM: 1GB

·         4.7” inch, 16m цвята Super LCD 2 HD720 резолюция

·         Corning Gorilla Glass

·         Капацитивен touch screen с multi-touch възможност

·         HSPA/UMTS quad-band (850/900/1900/2100MHz)

·         GSM/GPRS/EDGE quad-band (850/900/1800/1900 MHz)

·         HSDPA / UMTS 3GPP Release 7 compliant (21Mbps peak rate)

·         HSUPA (5.76Mbps peak rate)

·         microSIM

·         Standalone GPS

·         Internal GPS antenna

·         A-GPS

·         Motion G-sensor

·         FM Radio

·         Digital Compass

·         Proximity sensor

·         Ambient Light Sensor

·         Haptic

·         NFC

·         Gyro Sensor

·         8 мегапикселова камера с auto focus, smart LED светкавица, BSI сензор и 1080p HD video записване

·         1.3 мегапикселова предна камера (720p за видео чатове)

·         Dedicated ‘ImageSense’ imaging chip - capture a photo in the midst of recording HD video, continuous shooting mode captures multiple snapshots, auto flash smartly determined by distance from your subject, video stabilization, high quality slow motion video capture and playback

·         Power LED фенерче

·         Volume up/down бутони

·         Power бутон

·         Home key (капацитивен)

·         Back key (капацитивен)

·         Recent (капацитивен)

·         Индикатор (Зелен & Червен)

·         Два микрофона за изолиране на шума и записване

·         Високоговорител

·         Bluetooth с aptX™ enabled (Bluetooth® 4.0)

·         Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n compliant, support 2.4GHz/5GHz

·         DLNA®

·         5-pin micro-USB

·         USB 2.0

·         Mass storage поддръжка

·         MHL за HDMI out

·         Pogo pins - 5 pin за зареждане и звук

·         3.5 mm audio жак

·         Beats Audio™

·         1.8/3V micro USIM/SIM слот

·         1,800 mAh батерия

·         AC адаптори

·         AC input: 100 ~ 240V AC, 50/60 Hz, DC output: 5V and 1A

·         134.36 x 69.9 x 8.9 mm

·         130 грама

 

 

След като вече се запознахме с мощта на HTC One X, вече може да го включим и да видим какво ни чака като интерфейс.

След първото включване на телефона ще трябва да минете през стартовото меню, където ще можете да конфигурирате вашите профили в Google, Facebook, DropBox и т.н. Ако нямате пакет за безплатен интернет, може още сега да се свържете към някоя Wi-Fi точка за достъп. Тук е момента да кажа, че ако нямате акаунт в DropBoxе хубаво да си направите. Тъй като сте си закупили One X от облака предлагат 23GBмясто за 2 години. Това приложение е голямо удобство, ако искате да имате лесен достъп до файловете си както през телефона, така и през компютър и то навсякъде.

След като направите всичко това вече ще ви се зареди и интерфейса на новия Sense 4.0.

2012-06-30_16-20-04.png

 

 Като първи впечатления телефонът  работи доста добре. Смяната на менютата става бързо и плавно. Тази технологията е нова, но е добре оптимизирана. Веднага ще забележите и разликите в тази нова версия на Sense, както и в самия Android. Времето си е същото, но в долната част, където се виждат иконите за смс, телефон и т.н. можете вече да добавяте и други приложения. Така се създават папки, в които да сложите тези, с които често работите.

 

 

Тази идея е много добра, като се спестява място по хоумскрийна, а и не се губи възможността за бърз достъп. Освен това, когато отключвате телефона, по познатия начин с пръстена, тези папки се виждат и можете да отворите директно някоя от тях.

2012-06-30_16-20-13.png

 Отделно имате и още 7 панела за добавяне на уиджети. В менюто ще забележите и една от основните разлики, а тя е, че то вече се движи настрани, а не надолу. Друга съществена разлика е, че в горната част имате 3 бързи бутона ( Search, Google Play иMenu).

2012-06-30_16-53-11.png

 Много удобна функция е и бутона “Recent”, който е долния десен капацитивен бутон. С него можете да достъпвате последните отворени от вас приложения, като същевременно можете и да ги премахнете. 

2012-06-30_16-20-21.png

 Така, ако сте в браузъра и ви потрябва да наберете някой, просто избирате този бутон и можете да се прехвърляте между двете, без да се налага да ги затваряте след това.

DSC01593.jpg

 

      Камера

 

DSC01625.jpg

След като разгледахме основните нововъведения в интерфейса на телефона вече може да обърнем внимание и на някои от основните му предимства, а те не са малко.

Първо бих искал да започна с камерата на телефона. На представянето на апарата се наблегна доста на новите функции на камерата и големите и възможности. В крайна сметка всичко това е истина! Снимането с телефона е истинско удоволствие.  8 мегапикселовата камера прави страхотни снимки с невероятен контраст и добър фокус, но може би има леко пренасищане когато се гледа на пълна резолюция. Също така има и много допълнителни функции ( slow motion video, auto, HDR, panorama, portrait, group portrait, landscape, whiteboard, close up и low light ).

2012-06-30_17-17-00.png2012-06-30_17-17-16.png

В настройките на камерата ще видите различни опции за превключване между двете камери, настройка на резолюцията ( за снимки - 8M, 5M, 3M, 1M or VGA и за видео - Full HD, HD, High (VGA), Low (QVGA) или MMS (176x144) ).

2012-06-30_17-13-57.png2012-06-30_17-14-08.png

 Една от удобните функции на камерата е Face detection, Аuto smile capture, Widescreen или 4:3 resolution и Geo-tag photos. 

 

2012-06-30_17-14-56.png

 С Face detection и Аuto smile capture можете, когато правите снимки на няколко души, по-лесно да видите кога всички гледат в камерата. Така ще избегнете снимки, на които някой гледа не където трябва.

DSC01602.jpg

 Както казах в началото, камерата е доста изпъкнала. Все пак телефонът няма да стои на поставка, а по този начин направена много лесно би се надраскало стъклото и дори би се счупило при натиск. Бъдете внимателни при работа с телефона или като го оставяте някъде.

DSC01601.jpg

      Снимки правени с One X

 

IMAG0080.jpg

IMAG0179.jpg

IMAG0127.jpg

      beats audio

DSC01603.jpg

Нека кажем нещо и за beats audio технологията. Жалко обаче, че HTC няма да предлагат телефоните си с комплект beats by dr.dre. От компанията излязоха със становище, че слушалките в комплекта само правели телефоните по-скъпи, но не носели печалба. Явно, да се продават телефони без beats audio слушалки е новото маркетинговото решение.

DSC01641.jpg

 Както споменах в началото, от Мтел предложиха на първите 500 закупили телефона и комплект by dr.dre. Това беше много добро решение на компанията и бонус за потребителя. С тази технология меломаните ще могат да се порадват за пореден път както на един прекрасен телефон, така и на кристалния звук на urbeats beats слушалките. Това е много добра комбинация и само тези, които са се докосвали до звука от тях знаят за какво става въпрос. Слагайки другите слушалки, които са си стандартни, ще разберете какво е beats audioв комплект с beats by dr.dre слушалки.

DSC01604.jpg

      Мощ под капака

Всички чакаха този момент! Телефон, който стана по-мощен и от стандартен компютър. Четириядрен 1,5MHz NVIDIA Tegra 3, 1 GB RAM и 12-ядрен графичен чип NVIDIA GeForce. Какво повече може да искаме. Зареден с такава мощ, този телефон няма да има граници. За съжаление телефонът няма слот за micro SDкарта памет, но разполага с 32GBвградена. 

2012-06-30_16-22-34.png2012-06-30_16-23-11.png

Ако на някой му направи впечатление, че вижда само 25GBот тях нека да знае, че това не е проблем. Това е определената за ползване, като останала е предвидена за операционната система. Ако ви се стори малко може да си ползвате и бонуса от 23GBв DropBox. 

С такава сила телефона няма да изпита трудности с игри, които може да свалите от TegraZone или Google Play.  

2012-06-30_16-23-35.png

Определено от HTC направиха голяма крачка като пуснаха първи такава машина. Ако имате търпение ще видите каква усърдна работа ще бъде вложена в развитието й и не след дълго всички неточности ще бъдат изчистени и всичко ще бъде оптимизирано до максимум.

 DSC01595.jpg

      Живот на батерията

 Въпреки, че разполага с 1800 mAh батерия явно големиятпроцесор и екран си казват думата. При нормална употреба ( браузване, няколко разговора, клипове, авто синхронизация и чат ) може да ви издържи спокойно един ден. При икономичен режим   ( без авто синхронизация, намалена яркост на дисплея, скромно ползване на итернет ) ще ви издържи до над 2 дни. Ако обаче още не можете да се нарадвате на безкрайните му възможности по-добре стойте близо до контакт. 

 DSC01592=2.jpg

      Заключение

 Всеки сам може да прецени кои са плюсовете и минусите на този модел. Моето лично мнение е, че телефонът си заслужава парите, изключителен е на външен вид, подходящ е за всеки и стои удобно и здраво в ръката.

 Съвсем скоро най-вероятно ще получи и ъпдейт до Jelly Bean.

 От този клас телефони е и Galaxy S III. Кой от двата ще изберете е личен избор, но ако изчакате малко, ще може да видите и ревюто на AndroidBG за Samsung Galaxy S III.

Телефона е предоставен със любезното съдействие на MobilTel. Информация за цени и условия можете да намерите на интернет адрес www.eshop.mtel.bg или като наберете *88.

© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.