Skip to Content

XIAOMI MI-2 - едно истинско азиатско бижу

 

MI-2_5.jpg

  Всичко започна преди около 8 месеца. Купих Galaxy S II от колега от форума и се започна с тестване на различни ROM-чета. Стоковият 4.0.3 беше много зле и след преминаване през Foxhound се спрях на MIUI. Всеки си има собствен вкус и разбирания за красиво, бързо, функционално – за мен това беше MIUI.

 

                      MI-2_4.jpg

  Преди 4 месеца един приятел публикува статия за пускането на MI-2, вторият телефон на XIAOMI (това са хората зад MIUI). Телефонът изглеждаше повече от уникално. 

  След голяма доза късмет - изскочи възможност да се сдобия и аз с този телефон. Всичко се разви по план и вече месец мина откакто се радвам на този телефон. 

  Тези от вас, които не са запознати с основните характеристики - могат да погледнат по-надолу:

 

●     4.3” екран и резолюция 1280x720

●     2GB LPDDR2 RAM

●     1.5GHz Snapdragon PQ8064 Quad Core CPU

●     Retina IPS дисплей & 342 PPI (iPhone Retina Screen е 326 PPI)

●     Dolby® Audio System

●     2000 (3100) mAh батерия

●     3.5mm audio jack

●     Adreno 320

●     8MP задна и 2MP предна камери

●     Андроид 4.1 (MIUI Jelly Bean)

●     16GB EMMC

●     GPS, GLONASS AGPS, Bluetooth HD, Bluetooth 4.0, Wi-Fi Direct

●     USB 2.0, USB 2.0 OTG, MHL

●     FM радио

●     1080p & 720p видео запис

●     GSM (850/900/1800/1900) Mhz и WCDMA (850/1900/2100) Mhz

●     WAPI/ WLAN 802.11b/g/n

●     DC HSDPA+ / HSDPA /3G / EDGE / GPRS/ WCDMA / GSM

●     LED Notifications

●     USB Charging

●    Standart SIM

 

 

Дизайн и Дисплей

 

  Първите ми впечатления от телефона са, че е много стилен. Не е лек като Galaxy S II, но определено не е и тежък. Изключително ми харесва дизайна на гърба, MI и под него www.xiaomi.com.

 

MI-2_2.jpg

 

  4.3” екран е точният размер – работата с една ръка е повече от лесна и бърза.

  Новият Retina IPS дисплей е с 342 PPI (pixels per inch),  e една от най-качествените характеристики на MI-2 и освен това е първият IPS екран на Андроид телефон. Забележете, че при iPhone са 326 PPI.

  В сравнение с MI-ONE на слънчева и ярка светлина, на MI-2 дисплея се вижда много по-добре.

 

Батерия

 

  Телефонът се предлага стандартно с батерия от 2000 mAh. Хубавото е, че е е сменяема и при желание можете да си поръчате по-голяма батерия от 3100 mAh. За съжаление, все още я няма налична за поръчване.

  Ако телефонът се използва на 2G, с много разговори, малко музика, facebook, gmail и viber – изкарва спокойно 2 дни.

 

Dolby Audio

 

 

  Възможни са 3 режима на работа. Може да се изключи, режим музика или режим филми. Звукът е много чист и силен. (според някои е по-силен и от на One X) 

 

Screenshot_2012-12-19-01-45-42.png

 

 

Приложения и MIUI като цяло

 

MI-2.jpg

 

 

  Работата с лаунчъра е много приятна и няма абсолютно никакъв лаг. Най-хубавата част на ROM-a и MIUI като цяло е, че има OTA ъпдейт и той е само 30MB. След като е свален, рестартирате телефона и вече сте с новата версия.

 

  MI-2_1.jpg

 

  Тези ъпдейти се отнасят за стабилната версия, с която си идва телефона. Ако някой желае – може да си свали и изпозлва experimental builds (това са тези, които всички потребители знаят като Orange Friday)

  Телефонът разполага с програма, която е за тези, които за първи път попадат на MIUI – казва се Handbook. Разделена е на различни раздели и на всеки един  са обяснени основните характеристики и екстри. След всеки раздел, показва колко сте покрили от oбщия брой, така че да знаете, дали не пропускате нещо.

  Приятно впечатление за всички които използват MIUI ще е MI-Backup. От предния ми телефон (Galaxy S II) всичко си дойде без проблеми oт Restore (дори и без root).

  Телефонът идва без root достъп. Ако ви липсва,  можете веднага да минете на experimental builds или да инсталирате LBE Permission manager (новата версия) и вече имате root-нат телефон.

  Първоначално може да ви стресне липсата на Play Store. Но и тук решението е много приятно – телефона идва с MI Market и от него може да си инсталирате Google Play. Яко, а?  Работи без проблеми.

  Скоростта на камерата е много приятна. Телефонът е с авто-фокус и бутонът за снимка трябва да се натисне само веднъж. Ако задържите бутона – ще направите поредица от снимки.

cat20.jpg

  При снимките на тъмно се забелязва изключително изчистен образ на далечните обекти, за сметка на леко размазано на по-близките.

  Предполагам това е до настройки, които не съм разглеждал.

 

Ресурси

 

Телефонът се предлага с 16GB вътрешна памет и без слот за SD карта. За мен 16GB са напълно достатъчни, но за повечето хора – колкото повече, толкова повече.

С наличието обаче на MiCloud / MiDrive – файловете ви са винаги на сигурно място. Да не забравяме за Google Drive, Dropbox  и всички други облачни услуги.

 

GPS

Позиционирането е за около една секунда, като задължително, ако използвате телефона в Европа, трябва да се смени NetworkLocation.apk

 

Benchmarks

 

png;base64232574a420b29ead.png

 

 

Капацитивни бутони

 

Бутоните са три броя – долната част на екрана. (menu, home и back)

 

LED Notifications

 

  Известията за различни събития се намират точно под капацитивния бутон за Home. Може да изберете различен цвят за Notifications, Calls и Messages. Изборът от цветове също е сериозен – син, червен, оранжев, жълт, зелен, бял, лилав и кафяв.

 

Screenshot_2012-12-19-02-05-25.png

 

  В заключение искам да кажа, че телефонът си заслушава всяка стотинка от цената си. Неприятната новина за всички фенове на MIUI е, че все още телефонът не се продава в Европа. От XIAOMI обещават да го пуснат догодина и в Европа, но само времето ще покаже дали ще е така.

© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

Информация за автора на тази статия

Be6i4 е Администратор на Форума, на страницата във Facebook, Google +, Twitter, YouTube и Last.fm профилите на AndroidBG.com Занимава се професионално с поддръжка на voicemail. Интересува се предимно от Андроид устройства и в свободното си време преинсталира и поправя телефони и таблети.