Skip to Content

Ето какво видяхме на CES 2013

 

CES 2013 вече свърши и сега е време да направим разбор на мача, като обобщим какво видяхме на тазгодишното технологично събитие и кое ни направи най-голямо впечатление. Дано не пропусна нещо съществено, но все пак, ако има ме допълнете в тази тема.

 

Huawei Ascend D2.jpg

 

Първо искам да започнем с доброто представяне на Huawei. Тази година те дадоха една стабилна заявка за челните позиции на пазара със своите Ascend Mate и Ascend D2. Така компанията ще влезе в пряка схватка както в борбата за най-добър хибрид, така и за най-добър телефон. И двата и представителя са с достатъчно добри възможности, за да имат претенции за нещо повече. От една страна Ascend Mate с 6.1’-инчовия дисплей, който всеки може сам да прецени дали е повече фоблет или си е направо таблет, а от друга Ascend D2 ще оспорва титлата с 5’-инчовия full HDдисплей. Отделно той има защита от прах и вода, което го слага редом до Xperia Z.

 

Sony Xperia Z (Yuga) and Sony Xperia ZL.jpg

 

И като стана дума за Sony, няма как да не отбележим, че те също не останаха незабелязани. С един представител във високия и един в средния клас, Sony Mobile тропна по масата и сякаш с това заяви намеренията си за победа. Xperia Z и Xperia ZL са едни от най-запомнящите се телефони на CES. Най-вече заради дизайна, който наистина е много добър. Отделно, че и двата апарата са със завидни параметри. Основно бе наблегнато на Xperia Z която, както казахме по-горе, е и с допълнителна защита от вода. Със своя 5'-инчов Full HD Reality дисплей Mobile BRAVIA Engine 2, той ще се бори срещу водачите на Samsung и HTC.

 

 

Alcatel One Touch Tab 8 HD.jpg

 

Alcatel, които рядко се споменават, също показаха, че още имат желание за работа и представиха няколко добри предложения. Наред с фоблета Scribe X и мега тънкия One Touch Idol Ultra, французите представиха и един конкурент в средите на евтините таблети. Говорим за Alcatel One Touch Tab 8 HD, който няма някакви отличаващи се параметри, но като се знае каква ще е цената му, тези 1.6 GHz и 1 GB RAM стават доста заинтригуващи.

 

 

NVIDIA Tegra 4 Powered Project Shield.png

 

NVIDIA може би беше най-голямата атракция на CES тази година. Със своята нова гейминг конзола, известна под името „Proejct Shield”,  от NVIDIA направиха истински фурор. Конзолата работи с Tegra 4 и може да изведе изображение с резолюция 4К през HDMI изход. Като звук може да се мери с технология Beats Audio. Дисплеят на конзолата е 5-инчов с резолюция 720р, а платформата, на която работи е Android Jelly Bean. Proejct Shield разполага с 33Wh батерия, която е достатъчна за пет до десет часа игра и за 24 часа гледане на видео с HD качество.

 

 

Нещо, което за сега може да ви се стори нереално, но все пак го представиха бе якето на бъдещето. Това е TEC (Technology Enabled Clothing) Jacket 2.0, което има в себе си микрофони, говорител, батерии, соларни панели и какво ли още не. Вижте видеото и ще разберете какво ни очаква в близко бъдеще.

 

 

За тези от вас, които са изживяват като писатели със своите джаджи, това ще ви е доста интересно. Освен всички телефони, тази година ни бе представена и една доста интересна клавиатура, наречена Fleksy. Според начина, по който бе презентирана, на нея ще може да пише и слепец. Тайната се крие в уникалните и възможности да предсказва. За сега не е ясно кога ще влезе в масова употреба, но ако имате интерес, може да се запишете за бета тестовете.

 

YotaPhone 1.jpg

 

Какво следва? Следва най-интересния телефон за 2013 година. Това е руската машинка наречена YotaPhone. Със своите два дисплея и уникални характеристики, YotaPhone има реални шансове да промени тази индустрия или поне да сложи началото на едни нови телефони. Реално той не притежава нищо повече от един стандартен смартфон, но неговия E Ink дисплей е това, което го прави различен.

 

Samsung Youm Flexible Display.jpg

 

Последно, няма как да подминем и представянето на Samsung. За някои силно, за други не толкова, но корейците показа доста иновативни предложения за бъдещите си продукти.  За 2013 Samsung представиха нов 8-ядрен процесор. Exynos 5 Octa ще използва новата технология на ARM big.LITTLE processor technology. Процесорът разполага с две групи от по 4 ядра: 4 Cortex-A15 и 4 Cortex-A7. Първите са по-мощни и се използват при по-тежките процеси, а втората група при нормална работа на телефона за осигуряване на по-добър живот на батерията. С това си творение компанията слага началото на още по-мощни телефони и вероятно ще видим първия octa-core процесор в някой от тазгодишните флагмани. Друг иновативен продукт е технологията за гъвкави дисплеи, наречена Youm. Тя е предназначена да донесе по-добри цветове и контраст в супер тънък формфактор. Използва се технологията на OLED дисплеите. За да се докаже, че всичко това вече работи, Samsung представиха и първия телефон, прототип разбира се, който притежава такъв дисплей. Можете да видите видеото, за да придобиете по-ясна представа.

Като цяло мисля, че това е най-интересното с което ще запомним CES 2013. Определено можеше да има и още, но все пак трябва да има изненади и за следващите технологични сбирки като MWC. За съжаление не видяхме нещо интересно от HTC, нито видяхме Samsung Galaxy S IV. В крайна сметка не мисля, че трябва да има недоволни. Едва началото на годината сме и интересното тепърва се очаква.

 

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.