Skip to Content

Преглед на LG Optimus Z

Прегледът е направен от: androidcentral.com

LG все още остава един вид загадка за Щатския пазар на смартфони, където досега не са успели да пробият с устройство в най-високия клас. Но това не означава че подобни устройства не съществуват. В случая: Смартфонът LG Optimus Z.

Прекарахме няколко дена с Корейската версия на телефона (известна също така като Cyon SU950) и успяхме да научим по-малко за смартфона, за Android и за нас самите. Вижте видеото по-долу.

С LG Optimus Z в ръка

Защо да разглеждаме телефон, с който даже не можем да се сдобием в Съединените Щати? Ами, защото можем. И защото, като цяло, тенденцията е LG да бъде бързо игнорирана в Щатите, когато става дума за смартфони. По-рано видяхме няколко телефона - LG Optimus GT540 и LG Eve GW620 - и нито един от тях не ни впечатли особено. Тогава се появи LG Ally във Verizon. Добър е, но не е от висок клас. А от друга страна .. Optimus Z ... най-добре вижте сами: 

Хардуер

Optimus Z е осезаемо по малък от всички телефони които сме описвали тук. Въпреки това, не е по-малък от HTC Aria. 3.7-инчовият екран е станал нещо като стандарт през последната около година и нещо - вж. Motorola Droid, Nexus One, Droid Incredible, и т.н. - Но 3.5-инча диагонал на дисплея за OZ (съкращението си го бива, нали?) е също доста добър размер. Тъч-управлението също зависи и от предпочитанията и от големината на ръката, но за нас, не беше никак зле.

Тъчскрийнът на LG Optimus Z се води като "Hyper HD LCD", което като реклама е добре. А на практика, екранът също е наистина много добър. Яркото е ярко и затъмненото е затъмнено, във което качество откровено се влюбихме от Super AMOLED дисплея на Samsung. 

Самият телефон е доста правоъгълен, със скосени под ъгъл преден и заден панели; нещо подобно на Samsung Captivate. Четирите бутона под екрана са твърди, но без дразнещото 'шаване', характерно за аналогичните бутони на Droid X.

Корпуса на телефона е от пластмаса, но придава това любимо усещане за мекота при допир.

На горната част на смартфона има 3.5mm жак за слушалки, а отворът за микрофон е отдолу на корпуса.

                      

Страничните части на Optimus Z са покрити с оребрен оксидиран метал за по лесно захващане. Това е приятно изненадваща подробност от дизайна, въпреки че дясната лента на корпуса е малко по-претрупана с бутон за снимки, за включване, за увеличаване и намаляване на звука, както и извод за свързване на външна телевизионна антена.

                      

Да, няма грешка, става дума за телевизионна антена. Когато не се използва, антената изглежда като стилус, но в мига когато я включите, получавате ефирна телевизия. Ако сте в Корея, разбира се.

                      

На лявата лента на панела има конектор за зареждане. Не е microUSB , какъвто сме свикнали да виждаме, което е нормално за смартфон, който не е предназначен за Щатите.

           


Какво има под капака

Optimus Z работи с 1GHz Qualcomm Snapdragon процесор, с който софтуера на телефона буквално 'лети'. Има 512MB общо RAM и ROM, а специално нашия пристигна и с 8GB microSD карта. Не забелязахме каквото и да е увисване, което е добро свидетелство както за хардуера, така и за това което LG са сторили, за да оптимизират своя Optimus.

                      

Смартфонът се захранва от 1350mAh батерия, което не е особено впечатляващо. Това, което обаче впечатлява в случая е, че комплекта включва 2бр. батерии, както и допълнително зарядно, което се включва към USB. Наистина добра идея!

Софтуер

                      

LG Optimus Z работи с почти стандартен вариант на Android 2.1-update1. При все това, стартирането е леко модифицирано. В дъното на екрана са разположени бутони за набиране, контакти, съобщения и браузър. Те си остават неподвижни, докато променяте 5-те потребителски екрана.

                      

"Само пет потребителкси екрана!?" - може би, бихте казали? Всъщност, като натиснете меню бутона, ще видите "Потребителски настройки", от където можете да увеличите броя им на седем. 

Самият app launcher е с малки изключения стандартен, като приложенията са групирани по категории -- Комуникации, Мултимедия, Приложения и Свалени от интернет (Downloads). Всяко ново приложение, което свалите или закупите се добавя в последната категория. Можете да преименовате категориите, да премествате приложения от една - в друга категория, а също така и да деинсталирате приложения направо от launcher-а. Добре измислено, нали?

                      

LG са инсталирали предварително на телефона доста голям брой приложения. И, за да сме напълно честни, за половината от тях изобщо нямахме представа за какво служат, тъй като не всички бяха преведени на английски. Тези с който си поиграхме са следните:

    * Редактиране на видео директно на телефона.
    * TDMB: ефирната телевизия, която на практика не можем да използваме тук.
    * Naver - блог приложение.
    * Две карти - приложение в допълнение на Google Maps
    * MingleMangle (игра подобна на Bejeweled -- възхитени сме!).
    * Moxier EAS поща
    * ZooBreaker (вижте видеото по-горе -- върха е!)
    * SmartReader оптично сканиране.
    * Road Typing (едно от онези приложения, които Ви позволяват едновременно да пишете и да ходите, без да се пребиете)

И множество други неща, с които е забавно да си поиграеш, но трудно можеш да използваш реално, освен ако не разчиташ корейски.

Камера

                      

Optimus Z има 5-мегапикселова камера с авто-фокус. Завидно добра е, без почти никакво забавяне при заснемане. Непосредствено след щракване на снимката, бивате запитани, дали не желаете да я изпратите (по и-мейл, SMS, Twitter, и т.н.), да я използвате като снимка за даден контакт или тапет, или да я преименовате, или редактирате с вградения фото-редактор.

                      

                      

Видео може да се заснема с 800x480 разделителна способност -- по подразбиране е настроено на 640x480. По-долу можете да видите на практика как работи датчика за осветеност.

И като бонус, можете да правите откровени до болка снимки от екрана на телефона. Просто натиснете бързо бутона за заснемане и ще запечатате Вашия екран.

Може ли един Optimus Z, моля?

                      

Смартфонът Optimus Z е великолепен пример за Android телефон от най-висок клас. Бърз е и добре оразмерен, с 3.5-инчов екран. Работи с една от последните версии на операционната система, така че при цялото ни уважение към LG Ally, се питаме - защо нямаме подобен висококачествен LG телефон в Щатите?

                      

Отговорът е: Защото доставчиците на мобилни услуги не са го купили. Затова, направете ни услуга и покажете настоящия преглед на най-близкия до Вас представител на AT&T, T-Mobile, Verizon или Sprint и му кажете, че желаете най-доброто което LG може да предложи. Кажете му, че Ви изпраща Android Central, и че желаете Optimus Z.

Източник: http://www.androidcentral.com/lg-optimus-z-review

Информация за автора на тази статия