Новини

Самсунг може да загуби лидерската си позиция при продажбата на смартфони през Q4 на 2017г

 

Компанията TrendForce прогнозира, че Самсунг, който в момента е лидер в продажбата на смартфони в световен мащаб с пазарен дял от 21.1%, вероятно ще бъде детрониран от Apple през последното тримесечие на 2017г.

Според доклада, пазарния дял на Самсунг ще се свие до 18.2%, докато този на Apple ще се увеличи от сегашните 11.5 до 19.1%. Третото, четвъртото, петото и шестото място ще бъдат заети от китайските  производители Huawei(10.6%), OPPO(7.2%), Xiaomi(6.6%) и Vivo(5.5%). Останалите производители  ще си разделят оставащите 32.8%.

Untitled.png

Годишният обем продажби на Hawei за 2017 се оценява на 150млн продадени устройства. Стратегията на китайския производител обаче е да се съсредоточи върху продажбите на смартфоните от високия клас (за сметка на бюджетните модели), където печалбата е по-голяма.

По отношение на производството, Самсунг са произвели 81млн устройства през третото тримесечие на годината, а очакванията са за намяляване на производството на своите смартфони от висок клас.

От друга страна, Apple изпитва сериозни затруднения с производството на модела Х, но за последното тримесечие броят на произведените устройства ще надхвърли 80млн единици. По традиция, последното тримесечие е най-силно за Apple предвид факта, че базираната в Купертино компания пуска своите модели през есента, докато Самсунг представиха Galaxy S8 и S8+ през април и може да се очаква спад в продажбите на двата модела.

Междувременно, друга компания за маркетингови проучвания – Canalys, изчислява, че iPhone 8 Plus е надминал по продажби модела iPhone 8 с 6.3 срещу 5.4млн, което го превръща в първия Plus модел изпреварил в това отношение по-малкия си събрат. Продажбите на iPhone X тепърва ще се увеличават, а търсенето се очаква да достигне своя пик в дните около Коледа. Това може да помогне на Apple дори да подобри собствения си рекорд по приходи($78.4млд) в едно тримесечие, постигнат през периода октомври – декември 2016г.

Според корейското издание TheKoreaHerald, дялът на Самсунг на най-големия пазар в света – китайския, се свил до нищожните 2%, което отрежда на компанията незавидното девето място. Само преди две години, никой не си и помисляше да оспорва лидерството на южнокорейския производител на смартфони, чиито пазарен дял беше достигнал 20%. Слабите продажби принудиха шефовете на Самсунг да съкратят 20 000 работни места от 2015г насам, както и да уволнят всички отговорни за продажбите в Китай по – рано през годината. 

От друга страна, Apple е единствената "чужда" компания, която успява да наруши хегемонията на китайските производители и да намери място в Топ 5 на китайския пазар със своите 7.2% пазарен дял. Според анализаторите, тези проценти вероятно ще се увеличат до 10.7 благодарение на продажбите на юбилейния модел iPhone X.

Дали тези прогнози ще се сбъднат или Самсунг ще останат на върха, само бъдещето ще покаже.

 

⇨ Споделете тази публикация: