Skip to Content

Toshiba Excite Pure - бюджетно предложение от серията Excite

toshiba-excite-pure-review.jpg
 
 
Каква е най-приемливата и оптимална големина за един таблет? Тук всеки има свое мнение по въпроса, а истината винаги е някъде там, между 7" и 10". Днес имаме удоволствието да ви представим една от новите големи играчки на Toshiba. Говорим за устройство, което е представител на серията Excite и е от нисък клас, но по-нищо не личи, че е бюджетен таблет. Ако ви е интересно да разберете повече за него, може да отделите малко внимание на следващите редове, защото днес ще ви запознаем с Toshiba Excite Pure.
 
 
Характеристики
 

10.1" LED-backlit IPS LCD  дисплей
Резолюция 1280 x 800 пиксела
~149 ppi гъстота на пикселите
261.6 x 177.8 x 10.2 мм
598 грама
DTS Premium Voice Pro подобрение на звука
Toshiba Audio Enhancement Pro
Resolution+ за по-добро съдържание
Android OS v4.2.1 Jelly Bean
Nvidia Tegra 3 чипсет
Quad-core 1.2GHz CPU
12-core Nvidia GPU
1 GB RAM
16 GB вградена памет
microSD до 32GB
Li-Ion 6,600 mAh батерия
3 МР основна камера с автофокус
1.2 MP предна камера
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth v4.0 с A2DP и LE 
GPS 
MicroHDMI
3.5мм audio жак
Сребристо

 
 
Окомплектовка
 
В кутията ще намерите стандартен USB кабел с адаптер, книжки и самото устройство.
 
 
 
 
Дизайн и външен вид
 
Дизайнът на таблета е семпъл и носи усещане за завършеност. Визията е в духа на предишните версии на Toshiba таблетите. Със своите заоблени краища, Pure е много удобен за държане. Корпусът му е изработен от поликарбонат и е с размери 261.6 x 177.8 x 10.2 мм, като теглото е само 598 грама. Гърбът е грапав, но въпреки това „хлъзгав“ при докосване. Рамката около дисплея е достатъчно широка, за да може спокойно да го пипнете с пръсти, без да натиснете нещо по менюто. Може би можеше да я направят една идея по-тясна, за да намалят размерите, но и така е приемливо. Като цяло изработката е солидна, като прави устройството да изглежда приятно за окото, но не може да кажем, че е най-красивото на пазара. 
 
toshiba-excite-pure-picture-2.pngtoshiba-excite-pure-picture-3.pngtoshiba-excite-pure-picture-4.pngtoshiba-excite-pure-picture-5.png
 
В лявата страна на таблета са разположени бутоните за звука, micro-USB порта и 3.5mm жак за слушалки. Тук се намира слотът за microSD карта и microHDMI портът, които са скрити зад предпазно капаче. В горната лява част се намира бутонът за изключване/включване, а от двете му страни са разположени двата микрофона. Това което ни направи впечатление е твърде голямото пространство, което е оставено между слота за карти памет и microHDMI порта. Навярно разработчиците са имали идея да добавят и нещо друго. Може би слот за SIM карта, който ще видим малко по-късно във версиите от по-горните класове.
 
toshiba-excite-pure-picture-8.png
 
Дисплеят на този таблет е 10.1” с резолюция от 1280х800 пиксела. Тук имаме около 149 пиксела на инч, но въпреки това картината е доста добра. Всички знаем, че таблетите не се хвалят с голяма гъстота на пикселите, но все пак това е 10.1” екран, който няма да гледате от 10см. От Toshiba са използвали за дисплея LED-backlit IPS LCD и спокойно можем да кажем, че цветовете са приятно наситени и „живи”.  Дори погледнат под 170° дава добри ъгли на виждане, макар да не е чак толкова забележителна картината, колкото се представя в рекламите. Има и недостатък, който се проявява на открито, но тук всички се предават. Яркостта на картината ще падне, когато го ползвате за забавление на плажа или другаде, но това е ахилесова пета дори и за най-добрите. Може да забележите и отражение на обектите около себе, което е много неприятно и объркващо, но това няма как да се избегне. За да компенсират малко това, от Toshiba са добавили и Resolution+ технологията, за да повиши качеството, подобрявайки видеото чрез оптимална настройка на цветовете, контраста, контурите и намаляване размазването на образа. Може да ползвате и технологията Adaptive Display на Toshiba за автоматично регулиране на яркостта на дисплея и цвета в зависимост от осветлението на околната среда, за да се подобри четливостта.
 
 
 
Интерфейс и софтуер
 
Excite Pure идва с почти чист Android и за това говори дори и името му. Почти всичко е стоково и напомня за моделите oт Nexus серията. В случая това е добро решение, защото таблетът не е сред представителите с най-мощни процесори, а един допълнително къстъмизиран интерфейс, който не се знае дали е добре оптимизиран ще натовари повече устройството. 
 
toshiba-excite-screenshot-4.jpgtoshiba-excite-screenshot-5.jpgtoshiba-excite-screenshot-3.jpg
 
В нашия случай имаме Android OS v4.2.1 Jelly Bean, който както казахме не е чак толкова чист, но промените в него са минимални и почти незабележими. Компанията е добавила media player и файлов мениджър, които няма да срещнете в Nexus, но това едва ли може да го броим като голяма намеса в операционната система. Самият файлов мениджър всъщност е доста удобен за ровичкане по вътрешната памет и улеснява обикновения потребител, защото принципно няма вграден такъв. Други приложения, които ще видите са такива за новини и книги, Evernote, Amazon Kindle и Netflix. Също така имаме update center и user guide, които определено може да са от полза. Приложението ThinkFree Office 6.0 е офис пакет, който е съвместим с Microsoft Office и с файлове в PDF формат, напълно оптимизирано е за мобилни устройства. Може да бъде използвано за някои дейности, когато нямате компютър пред себе си.
 
toshiba-excite-screenshot-1.jpgtoshiba-excite-screenshot-16.jpgtoshiba-excite-screenshot-8.jpg
 
Ако харесвате скрийнсейвърите, може да разгледате новата функция Daydream. Тя предлага няколко възможности, сред които са часовник, снимки или пък новини от Google Currents, които ще се показват когато телефона е на зарядно или док станция.
 
Без съмнение една от най-забележителните функции в този таблет е MULTIPLE USERS. Чрез нея може да персонализирате устройството както пожелаете вие, а ако искате да го ползва някой друг – просто създавате още един акаунт. Наподобява функцията при нашите компютри. Така всеки ползвател си има свое местенце, където да си сложи собствен homescreen, background, widget-ти, приложения, игри и т.н. Тази функция е толкова добра, че дори запазва индивидуалните резултати от игри и други за всеки профил. За капак на всичко не се налага да рестартирате или да се разлогвате, за да сменяте профилите, а може да го направите от двете икони в долната част на екрана.
 
toshiba-excite-pure-picture-6.pngtoshiba-excite-pure-picture-7.png
 
Уведомителната лента е разделена на две. В едната виждате всички нотификации от приложенията, като може лесно да ги премахвате чрез плъзгане в едната посока. Във втората имате бърз достъп до бутоните за Wi-Fi, Settings, Bluetooth, Power Management, Video & Audio подобрението и други. Както и при останалите телефони с версия на Android ICS или по-висока, имате опция за създаване на папки, добавяне на различни уиджети на началните екрани и т.н. Стандартно за тази OS е и функцията “Recent“, която ви показва последните ползвани приложения. До нея можете да достъпите като натиснете десния софтуерен бутон.
 
 
Звук, браузър и свързаност
 
По отношение на звука от производителя са направили много подобрения, за да може да изживеем филма, който гледаме с уникално качество. Таблетът има два stereo говорители, разположени от двете страни в долната част на устройството. Прикрити с масивни решетки, които придават едно усещане, че зад тях се крие нещо наистина мощно, те наистина имат доста чист звук. За това се грижи DTS Premium Voice Pro и Toshiba Audio Enhancement Pro. В настройките имате отделно меню с доста опции за увеличение обема на гласа, както и фоновия звук. Audio Enhancement технологията на Toshiba ще се погрижи за баланса между гласа и звука, който се чува на заден план. Тя предлага и отделно меню за персонална настройка. 
 
toshiba-excite-screenshot-21.jpg
 
В реална ситуация, гледайки филм или слушайки музика всички тези допълнително имплементирани подобрения оказват голямо влияние. Без значение, дали слушате със слушалки или от говорителите, звукът се променя коренно, а когато изключите всичките настройки просто става ужасен. Направихме експеримент с висококачествени слушалки и бяхме приятно изненадани от качеството, което ни беше предложено. Звукът беше с плътен бас, който не беше натрапчив, а високите не дразнеха.
 
toshiba-excite-screenshot.jpgtoshiba-excite-screenshot-17.jpgtoshiba-excite-screenshot-6.jpg
 
И тук обаче имаме един недостатък, който ще забележите при ползване. Той се изразява в разположението на говорителите. Поставяйки ги в долната част и то от страни прави малко неприятен момента, когато трябва да държите таблета. Хванете ли го точно върху говорителите всички тези подобрения губят своя смисъл. Може би разположени фронтално щяха да имат далеч по-голям ефект и удобството при работа щеше да е много по-голямо. Поради тази причина трябва да се обръща внимание къде се държи, за да не си останем само с обикновени колонки, без нищо по-специално в тях.
 
Браузър – имаме! Наличен е стоков браузър с познатите стандартни функционалности. Може да избираме между стандартен и десктоп режим. Имаме опция за търсене в страницата и запазване за четене в офлайн режим. Може да добавяме табове, както и инкогнито табове. Самият браузър работи бързо и е удобен, но това е най-вече заради големия дисплей.
 
toshiba-excite-pure-picture.png
 
Тъй като това е само Wi-Fi версия, която няма SIM модул, тук имаме скромен набор от прибори за свързаност. Налични са Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v4.0 с A2DP и GPS. Най-големият бонус е наличието на MicroHDMI. Той ще ни позволи да се свържем с нашия широкоекранен, 3D телевизор или звуковата система.
 
 
Камера
 
Pure разполага и с две камери – предна 1.2 MP и задна 3MP. От компанията не са наблегнали на частта с камерите, но въпреки това снимките са приемливи, като се има предвид и класа и цената на устройството. Това е може би най-слабата страна на този таблет. Още повече, че имаме конкурентни предложения с по-добри параметри в това отношение.
 
toshiba-excite-pure-picture-1.png
 
Снимките, които може да направите ще са с доста шум, неточни цветове и липса на рязкост. Качеството е доста ниско, но едва ли някой ще тръгне да прави пейзажни снимки с 10.1” плочка в ръцете си. Тези камери са по-скоро, за да ви свършат работа в кризисен момент, нищо повече.
 
 
Снимка направена с камерата на Toshiba Excite Pure
 
toshiba-excite-camera-shot.jpg
 
 
Хардуер
 
Хардуерът е добре подсилен, за да може да се справи и с по-големи натоварвания. Още повече, че и създаването на няколко потребителски профила товари допълнително. Excite Pure е снабден с Nvidia Tegra 3 чипсет и четириядрен 1.2GHz процесор. Оперативната памет е 1 GB, а вградената е 16 GB, като може да се увеличи до 32GB с microSD карта. За графиката се грижи 12-core Nvidia графичен процесор. Цялостното представяне на таблета е добро, а работата по менюто е гладка и безпроблемна. На него ще можете да играете и някоя и друга по-тежка игра, но не се учудвайте, ако забележите леки засичания на моменти или лаг. Това не е хай-едн продукта на компанията и дори за нисък клас все пак се справя добре, макар някои игри да изискват доста по-сериозен процесор. Като изключим това, наличието на Nvidia Tegra чипсет ще е голямо предимство, най-вече в очите на геймърите.
 
toshiba-excite-screenshot-9.jpgtoshiba-excite-screenshot-10.jpgtoshiba-excite-screenshot-11.jpgtoshiba-excite-screenshot-12.jpgtoshiba-excite-screenshot-14.jpgtoshiba-excite-screenshot-13.jpgtoshiba-excite-screenshot-15.jpgtoshiba-excite-screenshot-7.jpgtoshiba-excite-screenshot-25.jpgtoshiba-excite-screenshot-18.jpgtoshiba-excite-screenshot-19.jpg
 
Батерията на таблета също е много добра. Може да издържи над 12 часа гледане на филми при 50% настройка на яркост и звук, без да е включен Wi-Fi или нещо друго. Също така и дават до 9 дни режим на готовност. Ако искате да изживеете ефектите с максимум качество на звук и картина, то това ще намали живота до около 9 часа. За допълнителна ръчна оптимизация в настройките ще намерите отделно меню с различни профили контролиращи консумацията на батерията.
 
toshiba-excite-pure-picture-9.png
 
 
Заключение
 
Toshiba Excite Pure е бюджетния представител от серията и не може да искаме нищо повече за цената от около 500лв. Устройството предлага добър дисплей, по-който са добавени някои подобрения. Софтуерът е базов, но все пак има своите предимства, когато стане дума за MULTIPLE USERS. С него може да изживеете ефектите на някой филм с високо качество на звука, но това ще е по-скоро ако ползвате добри слушалки. Всичко това работи благодарение на приличен за класа си хардуер, но следващите модели, които ще ви представим определено има какво още да ни покажат.
 

toshiba-excite-pure-rating.png

 

 


© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

Коментари

Таблетът доста ми допадна.

Таблетът доста ми допадна. Относно високоговорителите в долната част - мисля че ако обърнеш таблета на 180 градуса и картината ще те последва и така говолителите ще останат в горната част и ще може да се държи спокойно. Това с Resolution+ е интересно - http://us.toshiba.com/computers/research-center/technology-guides/resolution-plus/

Само като видях ЛСД, а не

Само като видях ЛСД, а не Амолед, това е достатъчно да ме откаже! Nexus 7 е много по-добър вариант, защото е с много висока производителност, а е на същата цена!

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.