Skip to Content

ZTE Grand X Pro - добър избор на добра цена

zte-grand-x-pro-review.jpg

 
 
Телефоните от среден клас вече не са това, което бяха някога. Сега те притежават доста добри характеристики и имат възможностите на хай-едн моделите от преди 2 години. Неприятен момент е, че някои от тях все още се продават на доста високи цени, но за щастие не всички са такива. Днес ще разгледаме един модел, който има добри параметри и се предлага на приемлива цена. Това е ZTE Grand X Pro.
 
 
Характеристики
 
4.5” HD TFT дисплей
Резолюция 720 x 1280 пиксела
~326 ppi гъстота на пикселите
Android OS v4.0.4 ICS
MediaTek (MTK) 6577T чипсет
Dual-core 1.2 GHz CPU
PowerVR SGX531 GPU
1GB RAM
4 GB вградена памет
microSD до 32 GB
8 MP основна камера с LED светкавица
3264 x 2448 пиксела резолюция, автофокус, Geo-tagging, фокус с докосване, Panorama, HDR
720p@30fps видео заспис
VGA предна камера
HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth v4.0 с  A2DP
GPS с A-GPS 
Mini-SIM
3.5mm audio жак
113 x 66.1 x 9.4 мм
146  грама
Li-Ion 2000 mAh батерия 
Черно, червено, синьо, жълто
 
 
Окомплектовка
 
В кутията ще намерите стандартен USB кабел, адаптор, книжки и обикновени слушалки. 
 
 
zte-grand-x-pro-picture-3.jpg
 
 
 
Дизайн и външен вид
 
Дойде време, в което телефоните от среден клас станаха толкова хубави, че обикновен потребител не може да ги различи от тези, които са водещи в класацията. Дали такъв е и случаят на Grand X Pro? Донякъде този модел би се слял с водещите предложения на някои големи компании, но има и своите недостатъци, които го отвеждат в долната класация.
 
zte-grand-x-pro-picture-4.jpgzte-grand-x-pro-picture-6.jpg
 
На първо място нека да започнем с дизайна на телефона. Както и при Blade 3, така и тук той е доста стилен и изчистен. Телефонът изглежда много добре, а дисплеят се слива с рамките, което го прави да изглежда като част от тях. Материалите за изработка са основно пластмасови, което прави телефона по-лек, но и същевременно изглежда по-евтин. Това до голяма степен се определя и от гледната точка, дали искаме премиум качеството на алуминия или лекотата на пластмасата.  Добро впечатление прави и решетката на слушалката в горната част. Тя придава интересен завършек на лицето на телефона. Страничната лайсна създава илюзия, че е от метал макар да не. Тя обхваща целия телефон и въпреки, че това не е апарат от класата на Galaxy S4, тази лайсна е значително по-добре направeна. Няма да видите местата, където се свързват частите на рамката, дразнейки ви с усещането, че има пукнатина, защото тя просто е едно цяло. Наистина това е много добро решение и именно това е един от компонентите, които правят телефона толкова красив.
 
zte-grand-x-pro-picture-2.jpgzte-grand-x-pro-picture-5.jpg
 
Ако го обърнем ще видим и въпросния пластмасов гръб. Той не е гланциран, а по-скоро е обикновен. Тук виждаме логото на компанията, под него е високоговорителят, а в горната част е и камерата с нейната LED светкавица. Капакът се маха, като под него се крият двата слота за micro SD и SIM картите. Също така се вижда ясно и мястото за втори SIM слот, тъй като телефонът се предлага и в такава версия, но нашият бе със запечатан слот. Преди да си направите грешни изводи, че щом капакът се маха, значи и батерията се вади, ще ви кажем, че това не е така. За съжаление батерията при този телефон е капсулована и няма вадене. История, наподобяваща ситуацията със Sony Xperia SP, който по същия начин няма възможност за смяна на батерията без да се разглоби целия апарат.
 
ZTE Grand X Pro няма физически бутони за работа по телефона. Дори няма и капацитивни, както е при по-малкия му брат – Blade 3. Тук бутоните са софтуерни, както при моделите на Nexus, което е неприятно, защото заемат част от самия дисплей. Броят им е три – „Back”, “Home”, “Menu”. Единствен от тях “Home” крие допълнителна функционалност при продължително натискане да изведе последно отваряните приложения.
 
zte-grand-x-pro-picture-11.jpg
 
Бърза обиколка по четирите края ни разкрива бутон за регулиране на звука от дясната страна и напълно лишена от бутони лява. В долната част е micro USB порта, а в горната е 3.5mm audio жак и бутона за включване. 
 
Дисплеят на X Pro е 4.5” HD TFT и както става ясно, той е с резолюция 720 x 1280 пиксела. Приблизително 326 ppi е гъстотата на пикселите. Както казахме, ефектът, който са постигнали от ZTE прави дисплея неразличим от рамките. Единствено като го включите или погледнете под специфичен ъгъл и светлина, може да видите реално как е разположен. Дисплеят не е никак лош. С HD резолюция той има ясна картина, но цветовете не са много ярки. Даже може да ви се сторят леко бледи на моменти. Картината под ъгъл е много добра, но стигаме до момента, когато трябва да ползвате телефона на открито. Тук всеки дисплей се предава пред ярките слънчеви лъчи. Лошото е, че TFT не се славят дори и с „добра” картина на открито. Наложи ли ви се да прочетете нещо, да разгледате картинка или да напишете пост в социалните мрежи, докато си стоите на плажа ще е задача с повишена трудност. В такава ситуация ще може да се работи по телефона само в едно положение и мръднете ли малко от него, просто няма да видите почти нищо.
 
zte-grand-x-pro-picture-9.jpgzte-grand-x-pro-picture-7.jpg
 
Въпросът беше „Дали такъв е и случая на Grand X Pro?”. Вероятно Да, но само от части. Като дизайн телефонът е много хубав, със заоблени краища и красива странична лайсна, придаваща уникален завършек. Изработката е добра, а материалът е подобен на тези, които се ползват в повечето модели от този клас - пластмаса. Тук везните са изравнени, ако не броим HTC One mini, чиято изработка е доста по-добра. Всичко е на ниво с изключение на качеството на картината в определени ситуации, но трябва да се примирим с тези недостатъци.
 
zte-grand-x-pro-picture.jpg
 
 
 
Интерфейс и софтуер
 
Софтуерът не е сред силните страни на този телефон. Явно ZTE не са успели да добавят по-висока версия на този модел, както и на Blade 3, защото и двата идват с Android OS v4.0.4 ICS. Това не е кой знае какъв проблем, но все пак липсата на Google Now и преди всичко на Project Butter се усеща много. Телефоните на ZTE не се славят със силен хардуер и ако този модел работеше с Jelly Bean, то плавната работа на операционната система щеше да се отрази много на крайното представяне на апарата. 
 
zte-grand-x-pro-screenshot.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-1.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-2.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-3.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-4.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-5.jpg
 
За съжаление обаче Grand X Pro е с ICS, а за сега няма яснота за бъдещи ъпдейти. Разбираемо ще е Blade 3 да не получи актуализация, но този модел задължително трябва да бъде ъпдейтнат, ако производителите му искат той да е по-конкурентен за малко повече време.
 
Още по-неприятното е, че този модел няма почти нищо повече от представителя в ниския клас. Софтуерът е изчистен максимално, а добавките от производителя са минимални. Това е хубаво от една страна, защото позволява по-голяма свобода за персонализация от страна на потребителите.
 
zte-grand-x-pro-screenshot-8.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-9.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-10.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-14.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-15.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-7.jpg
 
Първото нещо, което ще забележите при ползването на телефона е промененият начин за отключване на апарата. Тук имаме добавена опция за бърз достъп до някои от основните менюта като обаждания, съобщения, камера и т.н. Това меню може да се персонализира и тези икони да се променят, добавяйки други, които желаете да ползвате. За да отключите телефона ще трябва да натиснете върху бутончето в средата, като тук е добавена много интересна анимация. 
 
След като отключите телефона ще видите, че сходните черти с някой модел на Nexus са много. Както казахме, китайците са запазили до голяма степен стоковия изглед на Android OS. Основното меню, както и менюто с приложенията са непокътнати. Имаме стандартната падаща лента с нотификации и бърз достъп до някои от основните функции. Тук може да видите леки намеси от ZTE. Менюто с приложения е същото, но това с widget-ите е леко променено. Ще забележите и няколко допълнително инсталирани приложения от производителя.
 
zte-grand-x-pro-screenshot-11.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-12.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-13.jpg
 
Едно от тях е TruMedia. То представлява вид еквалайзър, който допълнително е добавен, за да подобрява качеството на звука през слушалките и високоговорителя. Подобрението е минимално и по-скоро само уплътнява звука. Има допълнителен бутон „усилвател”, ако слушате музика през високоговорителя. Музикалният плейър също има допълнителни опции за подобряване на качеството. Имамe ръчен еквалайзър, както и няколко автоматично зададени режима като Rock, Jazz, Pop, FX Booster, Hip Hop и други. Като краен резултат имаме слаб звук през слушалките, но качеството е приемливо. Има добър баланс между ниски и високи, но определено не е телефон за меломани. 
 
 
 
Камера
 
Тук имаме доста подобрения, в сравнение с предишния представител на компанията, до който се докоснахме. Grand X Pro има приблизително идентичен интерфейс на камерата, както и Blade 3, но тук опциите за настройки са значително повече. 
 
zte-grand-x-pro-picture-1.jpg
 
Първо, нека да започнем с това, че основната камера е 8 MP с LED светкавица. Резолюцията, която може да извадите от тази камера е 3264 x 2448 пиксела. Допълнителните функционалности, които поддържа тя са автофокус, Geo-тагване, фокус с докосване, Panorama и HDR режим на снимане. Камерата има няколко Scene режима, сред които Night, Sunset, Portrait, Night portrait, Landscape, Snow, Steady photo, Sports и други. Може да снимате и с различни цветови ефекти като Mono, Sepia, Aqua и други. Балансът на бяло също има няколко зададени режима, а най-хубавото е, че имаме и пълни ръчни настройки. Може да контролирате ръчно стойностите на експозиция, острота, оттенък, наситеност, контраст, яркост, ISO и големина на снимката. Имате възможност да определяте в коя памет да се съхраняват снимките, както и да изключите неприятното щракване, когато правите снимка.
 
zte-grand-x-pro-screenshot-16.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-17.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-18.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-19.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-20.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-32.jpg
 
В резултат на всичко това имаме снимки с леки неточности в цветовете основно в червената гама, но като цяло са много добри за телефон в този клас. При дневна светлина Grand X Pro се справя доста добре, но се забелязва леки трудности при фокуса. Това води до малко размазани снимки, ако ръцете ви треперят.
 
Освен всичко това, камерата на Grand X Pro може да записва HD видео с 30 кадъра в секунда. Качеството му е прилично, като за непретенциозни оператори.
Също така имаме и предна камера, която е VGA. С нея не можете да направите качествена снимка, а по-скоро може да я ползвате за видео разговори по Skype.
 
 
 
Снимки направени със ZTE Grand X Pro
 
zte-grand-x-pro-camera-shot-2.jpgzte-grand-x-pro-camera-shot-3.jpg
 
 
Хардуер
 
 
zte-grand-x-pro-picture-10.jpgzte-grand-x-pro-picture-8.jpg
 
Тук е ахилесовата пета на моделите на ZTE от тази година. Макар да има много други добри качества, хардуерът на новия Grand X Pro не е едно от тях. На първо място резултатите, които даде при тестовете не бяха много високи, както се и вижда, от друга страна липсата на по-нова операционна система оказа влияние върху крайния резултат. Телефонът работи прилично, но ако имате нужда от по-мощен хардуер за по-сериозни програми, игри или друго, то Grand X Pro може би няма да е перфектния избор. Той разполага с MediaTek (MTK) 6577T чипсет и Dual-core 1.2 GHz процесор. Оперативната памет е 1GB RAM, а вътрешната е 4 GB. От нея имате достъпни около 2GB. Друг неприятен момент е, че някои приложения не искаха да работят и ни дадоха, че паметта е малко, докато не сложихме допълнителна SD карта. Максимално може да добавите microSD до 32 GB. Представянето му като цяло не е лошо, но при по-голямо натоварване се забелязва затормозяване и забавяне.
 
zte-grand-x-pro-screenshot-21.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-22.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-23.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-24.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-25.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-26.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-27.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-28.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-29.jpgzte-grand-x-pro-screenshot-30.jpg
 
 
 
 
 
Като живот на батерията не може да се оплачем много. Li-Ion 2000 mAh батерия дава прилични резултати. При нормална употреба може да издържи около ден. Ако го оставите на спокойствие може и малко повече, но при малко по-сериозно натоварване ще забележите, че животът и значително започва да намалява.
 
 
 
 
 
 
 
zte-grand-x-pro-screenshot-31.jpg
 
 
 
 
Заключение
 
ZTE Grand X Pro е приятен телефон, с красив дизайн и добра изработка. Операционната система предлага всичко необходимо, но липсата на по-нова версия е крещяща. Причината е, че всички останали конкуренти излизат директно с Jelly Bean, а за днешния герой все още не се знае дали ще го огрее голям ъпдейт. Вторият недостатък е слабия хардуер, но това вече зависи и с кой модел го сравняваме. Съпоставен до LG Optimus L7 и Sony Xperia SP, Grand X Pro не отстъпва по дизайн, но слабият хардуер го поставя след предложението на японците. Виждаме, че и цената е доста определяща, ако решим да си купим телефон от среден клас. За справка ще ви предоставим ориентировъчни цени за България на някои от моделите в този клас:
 
Optimus L7 – 500 лв
Grand X Pro – 550 лв
Xperia SP - 730 лв
Galaxy S4 mini – 850 лв
 

zte-grand-x-pro-rating.png

 

© Материалите използвани за ревюто са обект на авторски права и всяко използване без разрешение на автора им е наказуемо.

 

Коментари

Как очаквате да сме

Как очаквате да сме обективни, след като ни разсейвате с дамата, която държи телефона? Аз направо забравих какво коментирам! :D

Трябва да си професионалист

Трябва да си професионалист ... колкото и да е трудно :)

Явно всички забелязахме една

Явно всички забелязахме една доста важна част от ревюто :) иначе като цяло апарата не изглежда лош особено за цената си даже наскоро го препоръчах на един приятел сега ще го видим ако го е взел.

Хубаво е, че качвате снимките

Хубаво е, че качвате снимките с висока резолюция... Ммм-да...

Преди 10 дена си купих този

Преди 10 дена си купих този апарат. За сега не разбирам от много неща, но ми прави неприятно впечатление, че няма добро произношение на звука от говорителя. Получава се нещо като дращене,хърхане, не знам как да го нарека. Ако някой има същата марка, нека ми пише, дали и при него е така. При старият ми GSM - Nokia 6120, звука е много по-ясен и по силен. Ако разбера, че това е дефект, ще трябва да поискам да го върна.

Отиди в магазина където го

Отиди в магазина където го купи и го сравни с друг телефон като твоят. Ако другият няма такъв проблем, направо го давай на гаранцията да го оправят!

Здравейте,може някой да ми

Здравейте,може някой да ми каже как да махна Autocorrct-ta.Мерси предварително.

В настройките на езици и

В настройките на езици и въвеждане трябва да има настройка в самата клавиатура.

здрабеите наскоро си купих

здрабеите наскоро си купих този модел някои мойели да ми каже зашто батерията му даржи не повече от 2 дни

2 дни са си перфектно за този

2 дни са си перфектно за този телефон!

това нормалноли е питам

това нормалноли е питам понеже не сам имал досега такав тел

Искам да попитам защото

Искам да попитам защото телефонът ми лаги на менюто и на някой игри, ако някой има решение моля помогнете. Мисля че някаде бях чел че самата свободна памет от 2гб вградена в телефона е малко и да сложа повече. Благодаря предварително :)

имам два апарата и двата не

имам два апарата и двата не разпознават mini SD карта?!

имам същия...но когато се

имам същия...но когато се обадя на някой екрана ми се заключва, и ако човекат на който сам се обадила не ми вдигне ми се налага да исключа телефона...ако някой знае на какво се дължи да ми пише

Здравей те, от това което

Здравей те, от това което чета този ZTE Grand X Pro се оказва доста неудачен за цената си проблеми с звука екрана и т.н.
Аз от скоро ползвам CUBOT GT99 и CUBOT ONE и се държат доста прилично а и цената на двата комплект с гаранция е около 650-690 лв. и то в БГ.

Как се създават групи в тел.

Как се създават групи в тел. указател?

Може ли да му се снима екрана

Може ли да му се снима екрана ? :) Мерси предварително

Не си купуваите Zte grand x

Не си купуваите Zte grand x pro Ако го испуснете и счупите дисплея в бг няма кой да ви го смени дори и шибаняците от мтел които го продават .аз имам един вече е музеен експонат

имам два апарата и двата не

имам два апарата и двата не разпознават mini SD карта?!

и моят е така ZTE-то ??

и моят е така ZTE-то ??

купух си 32GB карта Samsung

купух си 32GB карта Samsung клас 10 за 40 лева от e-bay, работи без проблем

Проблемите ако мога така да

Проблемите ако мога така да ги нареча при мен са следните:при изходящо повикване,кагато приемат обаждането ми апаратът извибрирва и това се отразява в слушалката на другият апарат (което е доста неприятно). Другият проблем е,че когато свалям приложения те отиват директно във "вътрешното хранилище на устройството",а не се съхраняват във телефона. И като се запълни пространството от 500мб не мога да свалам или ъпдейтвам приложения.

znaete li kolko pari struva

znaete li kolko pari struva displeq na tozi telefon i ot kude moga da si kupq za6toto moq se napuka i ne mi raboti :)

Здравейте! И аз съм (бях)със

Здравейте! И аз съм (бях)със същия телефон,изпуснах го и за смяна на екрана ми искат 120лв и се отказах да го оправям. Иначе в Пловдив на Руски има едно момче оправя ги

Информация за автора на тази статия

  Add to circleson Google+  Subscribe to me on YouTube


      Luba6ky

Luba6ky.jpg

  Luba6ky е администратор на сайта и неговите профили в социалните мрежи. Занимава се професионално с мобилни услуги. Интересува се от всичко свързано със Smart устройствата, снима ревюта за тях и пише ръководства във форума.