Новини

Какво да гледаме и тестваме когато си купуваме Sony Xperia телефон

 

Чудили ли сте се много пъти, дали някой търговец не иска да ви излъже и да ви продаде повреден или дефектен телефон? Следващите стъпки ще ви направят малко по-сигурни и уверени при закупуване на вашето ново Xperia устройство.

 

Тези съвети важат за всички телефони и таблети Sony Xperia. В частност има съвети и за водоустойчивите устройства от линията Xperia.

 

Стъпка 1:

 

Тестовете за функционалността на телефона се правят в Сервизното меню. В него е влиза като отворите приложението за телефон и изберете на клавиатурата *#*#7378423#*#* (цифрите изобразяват думата SERVICE). Когато се появи менюто избирате Service test.

 

 

 Xperia-how-to enter-Sevice-Menu.png  Xperia-Service-Menu-tests.png

 

 

 • Проверка за изгорели пиксели

Влезте в тестовете и изберете Display. Минете през всички цветове и огледайte дали не липсва някой пиксел. На всеки един цвят се вглеждайте добре по целия екран. Не трябва да има никакви точки.

 • Проверка дали тъча работи коректно

Влезте в тестовете и изберете Touch Screen. Прокарайте пръст по целия екран, за да видите дали няма зони в които не хваща тъча.

 • Проверка на говорителите

Влезте в тестовете и изберете Speaker и респективно Stereo Speaker. Едното е тест на високоговорителя, другото е тест на стереото, ако е налично такова за модела. Трябва да се чува ясно и без бръждене.

 • Проверка на слушалката за разговори

Влезте в тестовете и изберете Earphone. Това е тест на говорителя от слушалката при разговор, като отново звука трябва да е чист и ясен.

 • Проверка на микрофона

Влезте в тестовете и изберете Microphone. Кажете нещо и после прослушайте това, което сте казали. Трябва гласа ви да се чува ясно. Ако искате, тествайте и втория микрофон от следващата опция, Secondary microphone.

 • Проверка на водоустойчивостта/налягането в телефона (за водоустойчивите модели със сензор за налягане/барометър)

Влезте в тестовете и изберете Pressure Sensor. Когато приложите натиск с пръст върху екрана, стойностите трябва да се покачват. Ако това е така, значи телефона е добре уплътнен и няма проблеми да го потапяте във вода.

 • По същия начин по желание направете тестове и на останалите функции на телефона в сервизното меню.

 

Стъпка 2:

 • Тест на входящите и изходящите обаждания

Сложете сим карта в телефона и тествайте, като проведете разговор. Чуват ли ви добре и вие чувате ли добре? Включете също така на високоговорител и пак вижте, дали разговорът протича добре.

 • Тест на Wi-Fi връзката

Влезте в Wi-Fi менюто (Settings > Wi-Fi). Плъзнете плъзгача, за да го включите и се свържете към наличната в магазина Wi-Fi мрежа. Тествайте дали се зареждат интернет страници. Поверете дали сигнала е достатъчно добър при отдалеченост от рутера.

 • Тест на GPS модула

Влезте отново в тестовете на сервизното меню. Излезте под открито небе. Изберете GPS > GPS Location Test. Изчакайте, докато телефона си потърси сателити. Търсенето не би трябвало да отнема много, най-много 20-30 сек. Вижте на ред Satellites, той дава информация колко на брой сателита е видял телефона. Ако са поне 7-8, добре.

 • Тестване на Камерата

Стартирайте приложението за Камерата (Camera) и снимайте няколко пъти към бяла стена (бял лист) или някакъв едноцветен светъл фон. Ако на снимките после има розови/виолетови или други оттенъци, то веднага поискайте замяна на телефона с нов още на място. Имайте предвид, че трябва помещението в което снимате да има добра дневна светлина или поне да е много добре осветено. Ако имате възможност, качете тези снимките на компютър, за да ги прегледате и там за оттенъци, тъй като по-добре се виждат.

 • Тестване на слушалките в комплекта

Включете слушалките към телефона и пуснете Walkman приложението, за да прослушате, дали и двете слушалки работят и се чуват добре.

 

Стъпка 3:

Оглеждане на сглобката на телефона и наличие на дефекти или повреди по корпуса.

 • Оглед за механични повреди

Ако изваждате телефона от току що разпечатана кутия, не би трябвало да има притеснения за такива повреди. Огледайте телефона отпред, отзад и отстрани. Не трябва да има драскотини, ожулвания, отлюпвания и други подобни козметични повреди.

 • Оглед на сглобката

Огледайте дали телефона е сглобен добре. Стиснете тук и там. Не трябва отделните компоненти да поддават на натиск. Не трябва да има издутини. Всичко трябва да е плътно и стегнато. Разстоянието между страничната лайсна и дисплея на телефона трябва да е най-много милиметър – тук вече всеки модел телефон си е специфичен. Примерно в Z сериите трябва да видите, дали дисплея и гърба на телефона не се показват над рамката му. Като прокарате пръст по дисплея навън към рамката трябва да усетите ръба на рамката или поне да са на едно равнище. Същото важи и за гърба.

 • Оглед на капачетата на портовете на телефона (за водоустойчивите модели)

Затворете всички капачета на телефона. Огледайте при затворено състояние дали са добре уплътнени. Не трябва капачетата да стърчат над рамката на телефона или пък да потъват под нивото й. Всичко трябва да е на едно ниво. Освен визуално, можете да прокарате пръст по ръбовете на капачетата, за да усетите дали няма разминаване на повърхностите.

 • Проверка на бутоните

Тествайте дали всички бутони на телефона работят. Power бутона дали хваща от всяко натискане? Копчето за усилване/намаляване на звука изпълнява ли си предназначението? Бутона за камерата успява ли да фокусира и да направи снимка?

 

И не забравяйте!!! Вие винаги сте в правото си да изисквате.

Sony. Don't settle for good. Demand great.

 

 

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.