Новини

Бързо, икономично и стилно – Xiaomi M365 Scooter

След изминати вече 500+ км и дискусии с други хора, притежаващи тротинетката, събрах полезна информация, която е време да споделя с всички вас.

Тротинетката е лидер в ценовия си клас, като дори в САЩ компании като Bird и Spin* изцяло са оборудвани с M365.

В момента цената на тротинетката е 390.00$ в Gearbest, откъдето е поръчана и моята. В България се предлага от Plesio на цена от 799 лв. Интересното е, че се чака по няколко месеца за доставката от Plesio, а от Gearbest дойде за 3 седмици. (пратката беше изпратена по железопътен транспорт). На промоция в момента е и Ninebot Segway ES2 за 383.99$.

cover_500.jpg

Технически характеристики на Xiaomi Mijia M365:


 • Пробег до 30 км с едно зареждане
 • Максимална скорост до 25 км/ч (със стоков firmware)
 • Максимално натоварване до 100 кг
 • Пълно зареждане на батерията за 5.5 часа
 • Круз контрол
 • KERS – система за възстановяване на кинетичната енергия
 • Предна антиблокираща E-ABS система
 • Размери 108x43x114 и 108x43x49 сгъната
 • тип 18650 литиевo-йонна батерия
 • Надуваеми 8.5“ гуми
 • Водоустойчива с IP54 сертификат
 • Тегло 12.5 кг
 • Приложение за телефон
 • Стъпенка
 • Фар, стоп и звънец
 • Цветове – бяла и черна

 

kormilo_500.jpg

При включване на тротинетката се показва светлинна индикация за нивото на батерията. За да подадете газ, тротинетката трябва да е в движение (забутайте се леко с крак), като не забравяйте да вдигнете стъпенката.

След преминалата еуфория и обиколки вкъщи, дойде време за кратко видео в парка и малко по-скоростни рейдове. Който и да се качи да я пробва, искаше да си я вземе

Тротинетката определено привлича погледите с изчистения си дизайн. Черните определено са предпочитани.

M365 от facebook.jpg

Ако пътувате с Метро или друг транспорт, изумително е всеки път как само за 2-3 секунди, максимум 5 сте готови и може да тръгнете от сгънато положение. Харесва ми също, че и включването отнема само 1-2 секунди – би било дразнещо, ако се чака колкото стартира един телефон.

Много удобна функция е круз контрола, защото освобождава дясната ви ръка и поддържа постоянна скорост. Ако карате на максимална скорост, по-безопасно е изключването на круз контрола чрез натискане на палчето за газта (по-плавно се намалява), освен ако не сте включили KERS!!! Много внимавайте, защото се получват неприятни контузии.

Круз контролът е особено подходящ за дълги прави участъци, независимо дали в парка или по улиците. Казах, че се освобождава дясната ръка, но возенето тук е доста по-нестабилно в сравнение с колело. Ето защо, съветвам като завивате да давате индикация с крак, вместо с ръка. Шансът да паднете е доста голям, ако изпозвате само едната си ръка за управление.

treva1.jpg

Системата за възстановяване на кинетичната енергия KERS (Kinetic Energy Recovery System) най-вероятно ви е позната от хибридните автомобили, както и от Формула 1. Спирането е някак си доста по-осезаемо и рязко, но така и работи, част от получената термична енергия от спирането се съхранява, увеличавайки автономията на батерията. При включен KERS няма обаче движение по инерция. Съветвам ви, ако се спускате или ако пресичате няколко улици всеки ден и минавате през подлези, да изпозлвате този режим. Определено щадите и спирачките по този начин.

brake.jpg

Моделът се очертава като доста масов, срещнах доста хора с такива, с някои си поприказвах, с други не. Ако искате да се забелязвате, това определено е начинът, хората се обръщат, за да ви гледат. По този начин разбрах и за групите ни във Facebook Xiaomi M365 Bulgaria и Xiaomi MiJia M365 Bulgaria. Дискутираме там всякакви аксесоари, проблеми, решения и за срещи на групата. Тепърва попълвам важната информация и във Форума ни.

И сега за възможностите за подобрение:

Ако карате всеки ден тротинетката, ще ви трябват някои дребни детайли, които да запазят целостта и за по-дълго. Главният проблем е задният калник. При много хора, понеже не е фиксиран в задната си част, от вибрациите по улиците, се отчупва парче или целия калник. Решението е лесно и не толкова скъпо. Има много хора и в България, които правят на 3D принтер или си поръчвате online. За първия вариант мога да съдействам за обяснения, поръчки и монтаж.

Друг неприятен момент е едно скърцане, което се появява в частта, където се сгъва предницата. От движението и вибрациите пак се появява луфт, и или имате тракане, или скърцане, или и двете. Както и другият проблем, и този се решава с едни малки пластини. Има полемика във Facebook дали да се изпозлват пластмасови части или дунапренени. Оставям избора на вас. 

При каране от вибрациите се появява луфт в кормилото. Дълго време си мислех, че е проблем, който е фабричен, докато не намерих подходящите отвертки, за да обера този луфт. Точно където се сгъва, има един болт с гайка, като трябва да се навие самият болт, а не гайката, за да се промени разстоянието до двата края. На около 7-10 дена се налага да се затяга пак и може и на ръка. Добро обяснение има ето тук в YouTube.

Друг проблем, който имах е, че палчето за газта потъваше и не се връщаше в нулево положение. Имам двама колеги в офиса и след консултация с тях (имат тротинетка доста преди мен) се оказа, че гумената ръкохватка се премества в посока на газта (навътре). Така че, от време на време издърпвайте гумата към краищата на кормилото.

photo_2018-09-05_00-44-53.jpgphoto_2018-09-05_00-35-03.jpg

За връзка с тротинетката използвах предимно MI Home приложението. Доста добре е направено, има настройки за круз контрола, за KERS, дали стоп да свети постоянно или само при спиране. Аз лично го сложих да свети постоянно, за да ме забелязват, налага се да карам и между колите.

Последната версия в момента  е 1.4.2.  НО слагам с главни букви. От версия 1.4.1 е внедрен ARB (Anti Rollback), така че ако я сложите, нямате downgrade. Само предупреждавам!

Освен Mi Home има и ninebot приложение, но там настройките поне за мен са по-малко.И двете приложения са безплатни в Google Play. Ако сте с iOS, има доста добро приложение – darkness bot.

photo_2018-09-05_00-44-42.jpg

Тук се вижда максималната ми скорост от 26.47км засечено от MI band 2.

Полезни съвети:

 • Не карайте с една ръка.
 • Ако има как, карайте по вело алеи.
 • Круз контрола е удобен, но само ако сте на дълъг път.
 • Сигнализирайте маневрите си с движение с крак, а не с ръка.
 • Внимавайте с KERS системата. Възстановява енергия, но стават неприятни контузии, особено по кокалчетата.
 • Круз контрола е много як, но пазете околните и себе си .
 • Избягвайте да карате в дъжд. Да, има капачка на входа за зареждане, но пак пропуска вода, имаме вече във Facebook групата, една глътнала доста вода.
 • Дори на вело алея, поглеждайте назад и пропускайте други тротинетки или колоездачи.

За всички необходими подобрения за тротинетката, може да прочетете във Форума ни.

Ако имате каска, използвайте я. Не знаете кога ще ви засече някоя кола, дали няма да изскочи дете или куче и да трябва рязко да спрете.

Освен M365, която е стандартната версия, има и youth edition. Не ви я препоръчвам заради по-малката батерия, по-ниска скорост и по-малък пробег. Освен това е само с един бушон, а и трябва да сте доста по-леки.

 

Заключение:

Дизайн – 10/10

Функционалност – 9/10

Изработка – 8/10

Размери  – 10/10

Цена 10/10

Общо 9/10

 

 

*Компании предлагащи тротинетки под наем за споделено използване.

 

 

⇨ Споделете тази публикация:

Be6i4

Be6i4 е Администратор на Форума, на страницата във Facebook, Twitter, YouTube и Last.fm профилите на AndroidBG.com Интересува се предимно от Андроид устройства и в свободното си време преинсталира и поправя телефони и таблети.