Новини

Android 13 – Какво да очакваме от него?

И докато повечето устройства все още не са получили Android 12, в мрежата вече се появиха първите данни за новата версия на платформата. Тя се очаква чак през втората половина на следващата година, но основните щрихи и новости вече станаха известни и сега.

Android 13 ще носи кодовото име Tiramisu и според източника се описват няколко от основните новости в платформата, които са вече в процес на разработка. В момента Android в повечето случаи е мултиезичен, но не винаги предлага възможност всяко приложение да изобразява различен език. Вместо това те се съобразяват с основната настройка, например български език  за цялата платформа, но ако не го поддържат, показват език по подразбиране – най-често английски. Дори и да поддържат друг език обаче, рядко има опция той да бъде сменен и да е различен от системния. Първата ще е функция за промяна на езика на различните приложения.

Очаква се и да има нова опция за по-голям контрол над нотификациите. Потребителят ще може да избира дали дадено приложение да показва известия или не. Това ще е част от менюто с настройки в секцията за разрешаване на достъп на приложението до различните функции на телефона. Подобна възможност се предлага от някои устройства, но сега ще има централизиран вид в основното меню на Android.

Новата версия ще предложи и завишен контрол над това как приложенията използват системните ресурси. Колкото по-добре оптимизирани са, толкова повече „точки“ ще печелят, чрез които да „платят“, за да използват системните ресурси. Процесът изглежда сложен за разработчиците, но цели да позволи на потребителите да получат максимума от възможностите на своите устройства.

Разбира се ще има и визуални промени. Една от тях ще е повече свобода за избор на дизайна на заключения екран и разположението на часовника. Очаква се компанията да направи и още обновления в дизайна на интерфейса на Android. Това са само първите новости около новата платформа, като през следващите седмици и месеци очакваме все повече и повече информация за новата версия на ОС.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: