Новини

Android 14 – Какво да очакваме от него?

И докато повечето устройства все още не са получили Android 13, в мрежата вече се появиха първите данни за новата версия на платформата. Тя се очаква чак през втората половина на следващата година, но някои от основните идеи вече станаха известни и сега.

След като миналата седмица T-Mobile и SpaceX обявиха, че ще предоставят директна сателитна свързаност за смартфони, стана ясно, че от Google работят по собствена поддръжка на сателитни комуникации в операционната система Android, и че следващата версия на Android (14) ще направи това напълно възможно.

Според Локхаймер, старши вицепрезидент на Google за платформите и екосистемите, новата комуникационна опция се различава от 5G и LTE, тъй като честотната лента на тези връзки все още е много ограничена – 2-4 Mbit/s на зона на сателитно покритие. 

Разбира се сателитната връзка няма да е подобна на тази с познатите ни мобилни мрежи, тъй като трансферът е значително по-нисък. В случая обаче това е опция за извънредни ситуации. Американският телеком T-Mobile планира поддръжка за текстови и MMS съобщения и дори избрани приложения за чат. Засега способността на смартфона да комуникира със сателити е предназначена главно за спешни ситуации и за премахване на мъртвите точки в клетъчното покритие.

 Но в дългосрочен план гласовите разговори и предаването на друга информация също ще бъдат възможни чрез сателити. Междувременно бета версия на услугата е планирана за към края на 2023 г.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: