Новини

Google планира функция за ограничаване събирането на данни от приложенията

Google иска да ограничи събирането на данни и проследяването между приложенията, тъй като потребителите стават по-информирани и предвид конкурентните ходове на Apple да рекламира новата функция в своята операционна система.

Мерките на Google ще бъдат по-малко рестриктивни от това, което Apple прави. От потребителите няма да се изисква изрично да дават съгласието си да бъдат проследявани, преди да могат да продължат да използват приложението.

В момента Android позволява на потребителите да се „откажете от персонализирането на реклами” в системните предпочитания (Настройки>Поверителност>Реклами), както и да нулират идентификатори.

Предвижда се известията за събиране на данните да могат да станат част от мобилната операционна система Android. С други думи, от приложенията ще се изисква да поискат от потребителя разрешение за обработка на личните му данни.

Google все още е в ранните етапи от развитието на тази иновация. Засега от компанията все още не е решили кога и дали ще направят промяната в тази насока.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: