Новини

Какъв е пътя за Huawei след спирането на Kirin процесорите

За втората четвърт от годината, Huawei е най-големия производител на смартфони. Всичко това е интересно най-вече поради множеството забрани за Huawei наложени от американското правителство. И за първи път Huawei изпревариха Samsung.

Но заради многото забрани от септември месец TSMC и SMIC нямат право да произвеждат повече Kirin процесорите. Така, че въпроса е – какви са опциите пред Huawei за да продължи своето съществуване?

Вариант 1 Samsung

Шанс това да се случи е много малък. Първо двете компании се съревновават и второ процесорите на Samsung са по друга технология.

Вариант 2 Qualcomm

И тук Huawei удря на камък, тъй като преди време се наложи да плати 1.8 милиард такса за патент именно на Qualcomm. Оттогава насам двете компании стоят много далече една от друга.

Вариант 3 Ziguang Zhanrui

Малко известната компания за процесори има доста добър растеж. В началото на годината обявиха Tiger Ben T7520 по 6nm технология и именно това ги отдалечава от Huawei 5nm. Ако искат да минат и те на 5nm това ще е свързано с доста голямо финансиране.

Вариант 4 Mediatek

Това е най-вероятния сценарии за Huawei. Първо компанията има много дълго и добро сътрудничество със всички китайски компании. Освен това Mediatek са от Тайван, така че поръчките от TSMC няма да са много трудни. Последните модели на MTK имат изключително висока производителност и се конкурират успешно с Qualcomm.

Ако това се случи, какви може да са отрицателните неща за Huawei:

  1. Mediatek много трудно могат да скъсат с нарицателното за бюджетни модели. Поради тази причина, Huawei флагман серията ще претърпи известни загуби
  2. Mediatek ще продължи да обслужва и други компании и няма да смогне на голямото търсене на Huawei.
  3. Mediatek Dimensity серията е много добра, но въпреки всичко отстъпва на Qualcomm.
  4. Mediatek не са се доказали като издръжливи все още.

Само времето ще покаже по кой път ще поеме Huawei…

⇨ Споделете тази публикация:

Be6i4

Be6i4 е Администратор на Форума, на страницата във Facebook, Twitter, YouTube и Last.fm профилите на AndroidBG.com Интересува се предимно от Андроид устройства и в свободното си време преинсталира и поправя телефони и таблети.