Новини

Европа с изисквания към смартфоните да имат вече 5-7 години актуализации и поддръжка

В момента Европейският съюз разработва план, според който производителите трябва да поддържат мобилни телефони, таблети и други устройства в продължение на 5 или 7 години. Въпреки това Samsung, Apple, Huawei и други компании вече са се противопоставили на тази идея на ЕС.

Продължителният цикъл на поддръжка на мобилни телефони, таблети и други цифрови устройства, който е заложен в този план, се дължи на екологични съображения, тъй като честото произвеждане на електронните продукти водят до образуването на големи количества отпадъци, а отработените електронни продукти замърсяват околната среда.

Новите правила, които сега се обмислят в Европа, не само ще изискват от производителите да предоставят актуализации на системата и пачове за сигурност, но и да предоставят на потребителите необходимите компоненти за ремонт: днес много хора са принудени да подновяват телефоните и таблетите си, защото производителите не ги ремонтират и не продават компоненти за тях, с мотивация, че това са стари модели и за тях вече не произвеждат и предлагат резервни части.

Европейският съюз планира да увеличи периода на поддръжката до 5 години, а Германия иска да го увеличи на 7 години. В същото време Германия изисква производителите първоначално да има фиксирани цени за резервни части, като след това те не могат да бъдат увеличени, освен това производителите не трябва да забавят доставките и да карат клиентите да чакат за поправка на устройствата си.

Европейската асоциация за цифрова промишленост в лицето на Samsung, Huawei и Apple се противопоставя на тези предложения, счита ги за твърде сурови и от своя страна предлага 2 години актуализации на операционната система и 3 години пачове за сигурност – което повечето компании вече и предлагат.

Що се отнася до резервните части, от Асоциацията предлагат да се предоставят за подмяна само екрани и батерии. Това е така, защото камерите, микрофоните, високоговорителите и други части по рядко излизали от строя при употреба на мобилни устройства.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: