Новини

Гаранцията на вашето устройство остава, дори ако руутнете или модифицирате софтуера

Всеки Android потребител някога се е чудил или пък продължава да се чуди, дали флашването на устройството му ще наруши гаранцията. Ако сте потребител в Европейския Съюз, отговорът е НЕ. Според европейските директиви, намеса в устройството, като Root, отключване на Bootloader или флашване на модифициран софтуер не би следвало да отменя гаранцията на устройството.

За да се подплатим с факти, ще разясним малко по-подробно. Европейската директива, разглеждаща определени аспекти от продажбата на потребителски стоки и свързаните с тях гаранции е с номер 1999/44/EC. Бидейки издадена още през 1999 година, тя вече трябва да е приобщена в местното законодателство на всички Европейски страни.

 

 В нея се казва, че всички обекти отговарящи на определени критерии (вкл. телефони, компютри, рутери и др.), които се продават на потребителите в рамките на Европейския Съюз, трябва да имат гаранция от продавача, че устройството ще отговаря на качеството, което очаквате за подобно устройство за период от 2 години.

 Ако устройството Ви дефектира през първите 6 месеца се счита, че дефекта е присъствал през цялото време, като скрит, така че не се налага да доказвате нищо. Телефонът е пример за едно такова устройство и е обект, който се състои от много части (от тялото до екрана и от радио модула до батерията и софтуера). Ако някоя от тези части спре да работи в рамките на 2 годишния период, продавача е длъжен да ги поправи или замени. (изключения в някои случай могат да правят батериите, като за тях гаранционния период е 6 месеца).

 Ако устройството Ви дефектира след първите 6 месеца, но преди 2 годишния период, все още има покритие. Разликата е в това, че ако дефектът изникне сега, продавача може да предяви претенция, че дефекта е възникнал в резултат на нечии действия, и че се е получил в резултат на необичайна употреба на устройството (напр. бутоните може да дефектират от разлята течност). Но продавача трябва да докаже, че вашите действия са били причина за дефекта, за да има право да ви откаже гаранция. Общопризнато е от съдилищата, че освен ако няма признак за злоупотреба с устройството, дефектът е възникнал, защото устройството е било проблемно от самото начало. Такава е логиката в крайна сметка.

 Най-накрая стигаме до въпроса за root-ването, flash-ването и модифицирането на софтуера. Освен ако продавача не докаже, че модифицирането, руутването или флашването е причината за дефекта, все още гаранцията покрива дефекта през тези 2 години. Добър тест, за да се разбере дали софтуера е виновен за това, е да се флашне устройството със стоковия софтуер и да се види, дали проблема продължава. Ако все още е наличен, значи проблема не е причинен поради намесата Ви в софтуера. Има много малко хардуерни дефекти, които могат да се причинят от софтуер – напр. свръхсилния звук може да развали говорителя.

 Много производители на потребителска електроника пишат в техните гаранционни условия, че промяната на софтуера или root-ването на устройството ще наруши гаранцията, Трябва да разберете, че в Европейския Съюз имаме "задължителна гаранция", която продавача трябва да предлага по закон (Директива 1999/44/EC) и "доброволна гаранция", която продавач или производител може да предлага, но не е задължително. Обикновено тя покрива период над 2 години. 

 В случай, че продавач откаже правото Ви за ремонт или замяна на устройството, можете да го съдите и да докладвате случая в Комисията за защита на потребителите. В повечето Европейски страни, дори не е нужно наемането на адвокат, а услугата се извършва от потребителските асоциации.

 

 

Горните заключения са направени от Правния координатор при Фондация Безплатен Софтуер Европа, Матиа Шукле и техния Главен юрисконсулт, Карло Пиана.

Все пак, родните ни продавачи и сервизи в повечето случаи се опитват да решават всеки казус в своя полза.

Потребители на Samsung (за счупен kn0x брояч на 0x1) и на Sony (за отключен Bootloader) са докладвали нееднократно, че модифицирането не е повлияло на гаранционната поддръжка.

Други потребители, като тези на HTC пък казват, че официалните сервизи отказват гаранция при отключен Bootloader, Въпреки това, ако решите да си търсите правата по съответния ред би трябвало и те да Ви уважат гаранцията. Освен това, при опит за отключване на Bootloader на HTC устройство в htcdev.com пише официално, че  гаранцията може да отпадне, но само ако причината за повредата е отключването на Bootloader-a.

Можем да заключим, че горното трябва да се отнася за всички устройства и при евентуални случаи трябва да си търсим правата като потребители до край.

 

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.