Новини

Android 12 – Какво да очакваме от него?

Все още доста смартфони не са получили ъпдейт към Android 11, а някои от тях дори работят все още и с по-стари версии, но въпреки това Google вече работят върху нова такава. Макар, че операционната система все още е в ранен етап на разработка, в интернет пространството вече се появиха доста интересни слухове за нея. Аndroid 12 Developer Preview ще е налична до края на този месец и тогава ще получим малко по-конкретна представа за насоките, в които Google ще разработват новата операционна система. Въпреки това вече знаем за някои нови функционалности, които могат да подобрят Android 12.

Android 12 ще предложи по-интелигентно управление на хранилището за приложения.

Данни от Android Open Source Project (AOSP) конзолата потвърждават съществуването на функция за хиберниране на приложения. Идеята е да се блокира работата на стартирани програми, когато не са активни, което оптимизира работата на системата и освобождава свободна памет на устройствата. Все още няма много детайли за начина, по който ще работи функцията. Можем да очакваме Google да предоставят повече възможности да контролираме целия процес на блокиране и оптимизация на инсталирания софтуер. Компанията предоставя опции да задаваме определен период или да активираме автоматично други функционалности на системата и вероятно по подобен начин ще работи предстоящата система за хибернация.

Android 12 ще улеснява инсталирането на новите актуализации.

Google e зaпoчнaл дa пpeвpъщaт cpeдaтa Аndrоіd Runtіmе (извecтнa и ĸaтo АRТ) в мoдyлa Маіnlіnе. Toвa щe дaдe възмoжнocт зa oбнoвявaнe нa дoпълнитeлнитe eлeмeнти нa oпepaциoннaтa cиcтeмa чpeз Рlау Ѕtоrе. Точно за тaзи цeл пpeди вpeмe бe пpeдcтaвeнa тexнoлoгиятa Рrојесt Маіnlіnе, ĸoятo дaвa възмoжнocт зa oбнoвявaнe нa ĸлючoвитe пoдcиcтeми нa мoбилнaтa OC диpeĸтнo чpeз Gооglе Рlау.

Аndrоіd 12 щe предложи пpoмeнeнa фyнĸциятa зa paздeлянe нa eĸpaнa нa двe чacти зa eднoвpeмeннaтa paбoтa нa двe пpилoжeния.

Hoвият peжим ce нapичa Арр Раіrѕ и cпopeд oчaĸвaниятa, тoй щe бъдe пoдoбeн нa aнaлoгичнaтa oпция във фиpмeнaтa пoтpeбитeлcĸa cpeдa Оnе UІ нa Ѕаmѕung и ще позволи на потребителите да управляват две отворени приложения в менюто като една задача.

Android 12 ще добави нова функция в контролера за игри.

Нова функция свързана с амплитудата на вибрациите, силата и други параметри. Опцията ще бъде особено полезна при използване на външни геймпадове, които ще могат да получават подробни инструкции от свързания смартфон за това какво точно трябва да бъде вибрация в един или друг момент.

Android 12 ще предложи нова функционалност, която се казва „Restricted Networking Mode“.

Тази настройка ще въведе рестрикции в нормалния мрежов режим на работа в Android смартфоните. Активирането на „Restricted Networking Mode“ ще блокира достъпа на определени приложения до мобилната мрежа. Единствено заглавията, които имат „Сonnectivity Use Restricted Networks“ разрешение ще продължат да работят, както досега.

Android 12 ще предложи възможност за скрийншот на дълги страници чрез превъртане.

В Android 12 може да има основен метод за контрол за достъп до важни функции, без докосване до екрана чрез функцията double-tap.

Adroid 12 ще предложи нова опция  на „Share Wi-Fi“.

Името е достатъчно красноречиво и описва смарт метод за споделяне на Wi-Fi пароли с устройствата, които се намират в близост до вас.

Android 12 ще позволи да персонализираме цветови теми в приложенията.

Допълнително меню ще позволи да изберем предпочитан цвят, който ще промени различни секции от Android, както и визията на приложенията оптимизирани за функцията.

Първите тестови версии на операционната система ще ни разкрият повече информация за тези детайли, както и за конкретните планове на Google в тази насока.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: