Новини

Android 7.0 Nougat ще активира проверка при стартиране. Устройствата с повредени дялове няма да стартират

Съвсем скоро Google пусна последната версия на Android 7.0 Nougat Developer Preview 5. Google днес обявиха в своя блог, че при стартиране на Android 7.0 ще се изпълнява стриктна проверка, "verified bood", ако устройството има повреден boot image. Устройството няма да стартира или ще стартира ограничен капацитет със съгласието на потребителя. Това ще подобри сигурността, чрез използване на цялостна криптографска проверка за откриване на промени в операционната система.

Според Google обаче, подобна стриктна проверка означава, че незлонамерена повреда на данните, която преди е била по-малко видима, сега може да засегне повече функционалността на процесите, но пък от друга страна, ако хванем вирус или друг зловреден софтуер засегне устройството ни, можем да предотвратим навреме нежеланите ефекти.

Въпреки, че прилагането на стриктна проверка на дяловете ще подобри сигурността, може да се намали надеждността, чрез увеличаване на въздействието върху повреда на диска, която може да се дължи на бъгове в софтуера или хардуерни проблеми, тъй като верификацията може да изключи достъпа до блокове с данни и да предизвика необичайно поведение на устройството. Също така това ще направи по-трудно използването на къстъмизиран фърмуер.

Източник

⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.