Новини

Първото интервю за AndroidBG с @admin

Скоро се навършиха 4 години от създаването на AndroidBG.com. Предполагам, че за толкова време голяма част от вас, по един или друг начин, са се сблъсквали с хората, които поддържат сайта. Да, но знаете ли кои са те? Знаете ли какво правят? Има много неща, които всъщност не знаем за хората, скрити зад аватара в нашия форум. Това е и причината да започна тази серия от интервюта, в която всяка седмица ще се запознаваме с хората допринесли за изграждането на този сайт през годините.

 

Първи на стола сяда нашият добре познат @admin panayot-2012.jpg


Luba6ky: Здравей, admin!

Първо искам да ти благодаря, че се съгласи да дадеш това интервю за феновете на AndroidBG.com. Тъй като ти си основател на форума, бих искал да те попитам, как реши да го направиш?

admin: През 2008 гoдина, като чух, че Google ще пускат смартфон с линукс реших, че го купувам веднага щом се появи в България. Работата ми е свързана със системна администрация на linux хостинг сървъри и ентусиазма ми е разбираем. Тъй като в началото този телефон беше доста скъп и малко хора го имаха, единствения начин да се срещна с тях беше в интернет. По това време Android форуми почти нямаше и в чужбина.

Luba6ky: Имаше ли някой който да ти помага при създаването му или всичко е твоя идея и труд?

admin: Откриването на сайта го направих сам, като след това постепенно се появаваха потребители във форума, които започнаха да помагат.

Luba6ky: Какви бяха най-големите перипетии, през които се наложи да преминете от създаването на форума до сега?

admin: От техническа страна не е имало нещо, което да ме е затруднило. Трудностите са идвали при взаимоотношенията с хората. В началото на съществуването на форума, в един момент 4-5 от най-активните членовете на екипа решиха, че е по-добре за тях вместо приносът им да е към AndroidBG, да си направят техен си сайт и форум и да развиват него. От екипа останахме само аз и @pagu, а малко по-късно се включи активно и @black`d3vil, за което съм им признателен. Тогава се чудех дали има смисъл да се дублира информацията в два форума и да се затрудняват потребителите да я тръсят на две места. Мислех да се отказвам тогава, но все пак реших да изчакам да видя на практика какво ще стане. И бъдещето показа, че само ентусиазъм и усилия не им бяха достатъчни за изграждането на силен сайт и AndroidBG остана лидера в България.

Luba6ky: Трудно ли е да си администратор в най-големият Android форум в България и какви са проблемите, пред които се изправяш всеки ден? Кога беше по-лесно да се ръководи форума – преди или сега?

admin: Изглежда най-голямото предизвикателство в един форум е работата с хората. Всеки има някакво различно виждане какво и как трябва да се прави и не всички са достатъчно толерантни към виждането на колегата. С времето се налага да пиша във форума все по-малко за Android и все повече за организационни неща, което определено е по-трудно и не винаги се вписва в представата, че човек влиза в някой форум за да си прекарва приятно с хобито си.

Luba6ky: За последните няколко месеца имаше доста попълнения в екипа. Увеличи ли се работата във форума или има друга причина?

admin: Определено се увеличава работата необходима за поддържането на форума при постоянно растящия брой потребители на Android устройства. 

Luba6ky: Вероятно нямаш възможност да си 24/7 във форума. До каква степен разчиташ на екипа си? Има ли нещо което би искал да им кажеш пред всички читатели?

admin: Разбира се, една социална медия с хиляди потребители не бих могъл да я организирам и поддържам сам дори и наистина 24 часа в денонощието да не излизам от сайта. Да не говорим и за поддръжката на блога където има доста забележимо развитие като наши собствени ревюта на най-значимите Android устройства и много актуални новини. В сайт като AndroidBG има 3 основни компонента – потребителите, екипа и техническата инфраструктура. Първите два са незаменими. Аз като създател на сайта, бих искал да благодаря и на потребителите и на екипа за това, че сайта не само съществува вече 4 години, но и се развива все повече. За потребителите, нашето кътче в Интернет се надявам, че е място за приятно прекарване на времето. Екипът обаче заслужава допълнително и специално признание за това, че отделят от времето си често за неща, които са далече от Android материята, само и само да поддържат всичко подредено и приятно за всички. За повечето потребители тези усилия остават скрити, но аз като свидетел на всичко, бих искал да кажа едно заслужено „Благодаря!“ на екипа.

Luba6ky: Като най-старши от администраторите, как би определил работата и развитието на форума по десетобалната скала?

admin: Аз лично съм изненадан от бързото разрастване на сайта. Разбира се, популярността на Android е важен фактор, а тя също расте с бързи темпове. Ако трябва да дам оценката като число, ще бъде 9. За да се изпълни целия потенциал, има някои организационни подобрения които могат да се направят както със софтуерната платформа, така и с взаимодействието между нашия сайт и други технологични и бизнес субекти в интернет и телекомуникационното пространство (най-вече в областта на маркетинга). За съжаление тези задачи се падат най-вече на мен, а към момента нямам възможност да се заема с тях. Но хубавото е че знам какво трябва да се направи и рано или късно ще стане. Все пак е по-добре от това да мога веднага да направя нещо, но да не знам какво е то :). 

Luba6ky: Кое е най-важното нещо за доброто развитие и поддръжка на форума?

admin: О, има много важни неща и не трябва да се изпуска края на никое, тъй като повлича надолу всичко и обезмисля много труд. Е може би си имам и любимо най-важно нещо – то е мистично и трудно за описване – това което създаде форума и го измъкна от най-трудния му момент :).

Luba6ky: Кое е най-голямото ти постижение във форума и респективно, кой е най-запомнящият се момент за теб през годините?

admin: Може би като го погледна отстрани сайта и се замисля с гордост, че и аз имам нещо общо с това.

Luba6ky: Вече имаме почти 50 000 регистрирани потребители. Промениха ли се те за тези години и какви са ти наблюденията към тях? Има ли някаква средна възрастова граница на феновете на форума?

admin: В началото повечето потребители на скъпи устойства бяха професионалисти в различни области. Сега смарфони има за всяка потребителска група, а най-младите обикновено са на гребена на технологичната вълна. Във форума пишат и деца, които още се затрудняват с българския правопис, но нямат проблем с управлението на смартфона си :). Като средна възраст бих казал 18-22 години, но това е ненаучно твърдение.

Luba6ky: Пазара на мобилни телефони се развива безумно бързо. Имаш ли някакви планове за бъдещото развитие на форума? Да очакваме ли нови изненади и нововъведения?

admin: Ами нововъведенията ги оставям на по-младите в екипа, които са заредени с много ентусиазъм и свободно време :). Форумът е организиран така, че решенията не се взимат от мен, а се гласуват от екипа, така че всяка добра идея има шанс за осъществяване. Аз лично, като отговарящ за техническата част, ще се грижа сайта да е бърз и стабилен, а софтуера да става по-удобен и функционален.

Luba6ky: Тъй като форума едва ли ти е основна работа, би ли споделил с какво се занимаваш извън него? Имаш ли хобита или нещо, което обичаш да правиш? 

admin: Занимавам се със системна администрация, програмиране, дори и някои финансови и счетоводни неща. Общо взето съм се погрижил добре да нямам никакво свободно време :(. Обичам да следя какво става по света (любим сайт ми е reddit.com), а извън интернет обичам да спортувам (напоследък съм позарязал заради липса на време). Наскоро се научих да карам сноуборд. В къщи имам и малка дъщеричка, която също много ме радва.

Luba6ky: Все пак сме форум за мобилни устройства. Какво ползваш ти в момента и коя е любимата ти марка?

admin: Ползвам Samsung Galaxy Nexus. Върши ми чудесна работа за да съм online навсякъде, където отида. За моята работа е важно това. Навсякъде пътувам и с моя лаптоп. Телефона определено мога да кажа, че е променил някои аспекти на живота ми и ми създава огромни удобства в някои случаи. Нямам любима марка. Преди да си купя нещо проучвам кой е най-добрия продукт в момента на пазара и си купувам него. По-скоро има марки, които са ме разочаровали много и от тях избягвам да купувам.

Luba6ky: След няколко седмици наближават някои от най-красивите празници през годината. Какво би си пожелал за себе си  и за феновете на AndroidBG.com.

admin: За мен – повече свободно време и най-накрая приключване на някои отдавна започнати проекти, с които се занимавам профисионално. На Android феновете – още по-невероятни устройства и приложения. Мобилните устройства преобърнаха компютърния свят за 3 години, а какво ли ни чака следващите 3? И дано Дядо Коледа да е сключил повече договори с Android производители за тазгодишното раздаване на подаръци ;).


 

Благодарности отново на @admin за отделеното време и интересното интервю, което ни даде. Вярвам, че за всички нас беше важно да почерпим от неговия опит и да проследим историята на форума. 

 

⇨ Споделете тази публикация: