Новини

Новото интервю за AndroidBG с @TopGun

Здравейте!

Отново е Петък и е време за интервю. В тази поредица се запознаваме с хората, който срещате ежедневно в нашия сайт и малко по малко научаваме неговата история през очите на всеки един. Днес в на горещия стол е @TopGun.

 

 TopGun.jpg

 


Luba6ky: Здравей, @ TopGun!

Благодаря ти за това, че отдели време, за да дадеш това интервю за феновете на сайта. Като начало, би ли споделил как започна да се занимаваш със смарт телефони?TopGun: Бих искал да ти благодаря, че ме покани за това интервю. Определено значи много за мен. 🙂

До лятото на 2010 главно карах все с обикновени телефони и дори и с по-малките им възможности, им изстисквах животеца. 🙂
До тогава не се бях занимавал със смартфони. Един ден баща ми ме подтикна да разгледаме офертите на операторите и да си избера нов телефон. Харесах си LG Optimus GT540. И да си призная, в началото въобще не знаех с какво се захващам. Не бях толкова запознат с мобилните операционни системи и си го харесах защото имаше WiFi. 😀 В последствие започнах да го разучавам – да инсталирам приложения, да пробвам различни уиджети и напълно се влюбих в Android.


Luba6ky: Какво те накара да започнеш с преинсталации и Root?


TopGun: Понеже това е смартфон, следователно се очаква да има обновления и подобрения, които първоначално очаквах да дойдат от производителя. В крайна сметка, те дойдоха частично и после всичко замръзна. Тогава се насочих към неофициалните фирмуери, а за да стигнеш до тях се изисква и съответния администраторски достъп върху телефона.


Luba6ky: Според теб, кои са най-големите недостатъци на официалните софтуери?

TopGun: Всичко зависи от това дали са модифицирани от производителя на устройството и доколко. Зависи дали и мобилният оператор е имплантирал приложения в софтуера, като съответно това допълнително съдържание понякога е ненужно, заема памет, а дори и натяква понякога за присъствието си.


Luba6ky: А най-големите предимства?


TopGun: Фактът, че телефонът се продава с този специфичен софтуер, означава, че той е изпробван и е пригоден за обикновения потребител. Това съответно носи и гаранция за безпроблемното функциониране на устройството.


Luba6ky: Защо има такива недостатъци в стоковия софтуер? От Google не виждат ли тези „пропуски” или просто си оставят вратички за бъдещи ъпдейти?


TopGun: Във всяка по-нова версия Google внедряват все повече и повече нови функции, от което ние, потребителите, сме изключително доволни. Така даже повечето неща, които допреди бяха немислими в по-ранните версии – в по-новите вече са реалност. 🙂
Не вярвам нарочно да се правят пропуски, но определено като се случи нещо такова, бързичко се изготвя поправка и се пуска към устройствата.


Luba6ky: Една от най-често срещаните думички в средите на Android е Root. Какво е твоето мнение по въпроса с Root-ването на устройствата? Заслужава ли си загубата на гаранция или брикването на телефона?


TopGun: Според мен това е строго индивидуално. Ако човек обича да човърка устройството си, то тогава Root-ът е една стъпка напред.
При тази процедура гаранцията не е безвъзвратно загубена. При връщането на устройството в заводски вид – официален софтуер, гаранцията се признава. Ако разбираш няма да стигнеш до брикване, ако не разбираш – сядаш и четеш важните теми във форума. 😉


Luba6ky: Кои са положителните и отрицателните страни на Root-а за теб?


TopGun: Root-ът е като чуждите езици – отваря много вратички, но ако използваш неправилните думи, може още повече да затвори. 😉


Luba6ky: Според теб това заключване на Bootloader-ите и налагане на ограничения целенасочено и оправдано ли е? 


TopGun: Да, определено. Все пак устройствата се правят за обикновения потребител. Ако се правеха за по-разбиращите и програмистите само, то представете си в кутията с телефона се крие и дебел наръчник: „Какво да не пипаме, за да не развалим нещо.“ 😀


Luba6ky: Смяташ ли, че едно дете на 14-15 години може да напише или оптимизира даден софтуер по-добре от опитни инженери, на които има се плаща за това?


TopGun: Опитните инженери като цяло изпълняват поръчки. Казано им е да имплементират дадена функция или да се направи нещо и те го правят, и го правят така, че да е сигурно и стабилно, и ще работи на всеки телефон.
За разлика от тях ентусиастите по целия свят на всякаква възраст, успяват да определят проблемните места на тяхното устройство и да модифицират системата, така че тя да работи максимално добре за тях. За съжаление не всички такива манипулации са безопасни, особено тези, които пряко засягат работата на хардуера.


Luba6ky: Кои са най-често срещаните грешки на потребителите, които си забелязал?


TopGun: Забелязал съм, че доста хора се регистрират само за да зададат въпроса си, който най-често отдавна е отговорен не веднъж някъде другаде. Една проста справка с търсачката на форума би им спестила доста време и нерви.
Също така трябва да се научат да експериментират. Случвало ми се е съученичка да се страхува да натисне даден бутон, защото какво ли можело да стане… 🙂


Luba6ky: Нека да поговорим малко за различните марки и модели. Какво ползваш в момента и защо точно него?


TopGun: В момента ползвам Google Nexus 7. Избрах го, защото сметнах, че таблетът ще ми е много по-функционален от телефона. А също така избрах и Nexus серията, заради скоростните ъпдейти на системата и естествено неофициалната поддръжка. 🙂


Luba6ky: Един от най-големите спорове е Android vs Apple. Ти все пак си Android фен, но какво ти е мнението и за основния конкурент?


TopGun: Apple безспорно знаят какво правят на пазара за мобилни устройства, щом имат толкова много продажби и потребители. За съжаление не съм имал шанса обстойно да разгледам операционната им система. Подозирам, че и тя е доста интересна и крие нейните си чудеса. 🙂


Luba6ky: Според теб, кой е водача в Android средите? Samsung и HTC имат водещи позиции, но Sоny и LG не изостават. В последно време ZTE и Huawei също правят добри модели. Какво е твоето мнение и можеш ли да вземеш нечия позиция?


TopGun: Като цяло не съм имал голям опит с устройствата от различните компании, но смятам, че всеки един от тези производители има шанса да сглоби все по-ново и по-ново, и по-мощно устройство. Въпросът е чия джаджа ще се хареса най-много на потребителите. 🙂


Luba6ky: Нещо, което много тормози ползвателите на Android е това, че ъпдейтите им се получават поетапно и със забавяне. Винаги се споменава липсата на това неудобство при iOS и изниква въпроса „Защо?”. Все пак говорим за огромна конкуренция, а това е голям недостатък в Android. Плюс това, голяма част от новите ъпдейти при iOS се получават и за доста старите им модели, а при конкурентите не е точно така. Защо се получава това и какво мислиш ти по този въпрос?


TopGun: Разликата е в обхвата на операционните системи. Apple имат да се грижат за не повече от 10-на устройства, докато при Android нещата са малко различни. Те имат над 250 устройства. Това изисква широк спектър от поддържани процесори, графични ускорители, мрежови адаптери и т.н.
Отделно производителите и мобилни оператори често добавят свои си модификации, които изискват време да се направят и време да се отразят.


Luba6ky: 2012 година определено може да я дадем на Samsung. Съгласен ли си това и кой според теб ще победи в битката през тази година?


TopGun: Да, май така стана. 🙂
Ами не знам, но се надявам да има изненади! Може би Моторола ще се включи по-активно в играта? 😉


Luba6ky: Често ли си сменяш телефоните или предпочиташ да си караш по-дълго с даден модел? Имаш ли планове за нови машинки през тази година?


TopGun: Ами не. Всъщност това се случва веднъж на година, година и нещо. Докато нещо не се счупи (или не остарее прекалено много), не го оставям. 😀


Luba6ky: Има ли телефон, който винаги си искал, но не си успял да закупиш?


TopGun: Да, помня имаше един, но той не беше умен телефон. Харесваше ми един от сгъваемите модели на Sony Ericsson.


Luba6ky: Да си дойдем на думата и за форума. Как разбра за него? 


TopGun: Порових с любимата търсачка и попаднах на него. 🙂


Luba6ky: С какви очаквания си направи регистрация или просто я направи, без много да му мислиш?


TopGun: Направих я, защото и аз имах въпроси, а тогава нещата не бяха описани така добре и наистина имах нужда от някои разяснения.


Luba6ky: В началото беше ли от разбирачите или беше от тези, на които има трябват такива?


TopGun: Първоначално и аз имах своите глупави въпроси. Но с доста ескперименти научих триковете на системата и започнах и аз да помагам. 🙂


Luba6ky: Беше ли активен потребител и ако да, какво те караше да бъдеш?


TopGun: Разбира се, желанието ми да помагам на хората, особено събратята ми по телефон. Помня, че неофициалният начин за ъпгрейд за моя телефон беше доста сложен, а първоначално ми се струваше и опасен. Така че като автор на темата за това, се чувствах длъжен да помогна на неразбралите.


Luba6ky: Как се започна кариерата ти на модератор? Разкажи малко подробности?


TopGun: Бях полезен на форума и колегите явно ме оцениха. 🙂
Помня личното съобщение от @admin, което получих. Определено ме изненада. За първи път ме канят за подобна позиция. Много се зарадвах. Допитах се до един приятел какво да отговоря и той ми отвърна: „Измисли де, но не показвай толкова много радостта си.“ 😀


Luba6ky: Беше ли трудно в началото или се справяше с всекидневните задачки?


TopGun: Определено беше трудно. Най-трудно ми беше да преценявам ситуациите. Винаги се опитвам да се поставя на мястото на обикновения потребител и да се отнасям с разбиране.


Luba6ky: За времето в което си част от екипа сигурно си имал и проблеми с потребители? На какво се дължат тези проблеми и трудно ли се работи с хора?


TopGun: Най-често тези проблеми се коренят при несъгласие на даден потребител с някое мое решение. Определено трудно се решават тези конфликти, но с търпение и правилното отношение няма невъзможни неща.


Luba6ky: След колко време стана администратор и как се случи всичко?


TopGun: Не помня точно след колко време беше. Но форумът достигна момент, когато имаше недостиг на администратори и целта беше да се изберат няколко човека, така че да има поне 1 на линия по всяко време. 🙂


Luba6ky: Сега виждаш ли някаква голяма разлика в работата и отношението?


TopGun: Не бих казал. Ние всички в екипа сме равни. Всеки може да изкаже мнение. Просто някои от нас имат повече права в дадени моменти. 🙂


Luba6ky: Кои са най-важните неща, които трябва да притежаваш, за да си част от екипа?


TopGun: Според мен най-важно е желанието – да можеш да работиш със системата, да знаеш как да се изразяваш и как да постъпиш в дадени ситуации.


Luba6ky: Кое е най-важното нещо, за да е успешен и един сайт като този?


TopGun: Информацията и атмосферата във форума естествено. Хората сърфират из мрежата, за да намерят информация или други хора със сходни интереси.


Luba6ky: Има ли нещо, което да ти липсва в androidbg.com?


TopGun: Чатът на Gtalk и съответно пощата (естествено в кръга на шегата). 😀


Luba6ky: Има ли нещо хубаво, с което да са се откроили потребителите?


TopGun: Човечността си. Направило ми е впечатление, че някои дори биха загърбили всичко и себе си, за да помогнат на някого, дори и да не го познават толкова добре.


Luba6ky: След толкова време във форума има ли още интерес в теб или вече не си толкова запален фен?


TopGun: Разбира се, че има интерес, редовно следя новините в Android сферата и не пропускам да пробвам новите разработки на мозъците от XDA. 🙂


Luba6ky: От къде идва @ TopGun?


TopGun: Не помня вече. Просто ми звучеше добре. И дойде един момент, когато замести другите ми никове и остана този. 🙂


Luba6ky: Като изключим форума и телефоните, кой си ти всъщност? Би ли споделил нещо за себе си?


TopGun: Все още съм ученик. 11 клас. От Пловдив. Върл фен на сериала Д-р Хаус. Жалко обаче, че го спряха…


Luba6ky: За финал, може да кажеш нещо на всички фенове на сайта и на който друг пожелаеш?


TopGun: Искам да пожелая безаварийни дни на всички фенове на Android, много усмивки, много радости, много здраве, много успехи и нека рекавърито бъде с вас! 😉


 

Благодаря на @TopGun за изчерпателните отговори и отделеното време! Очаквайте ни и следващата седмица с ново интересно интервю.

⇨ Споделете тази публикация: