Новини

Новото интервю за AndroidBG с @Be6i4

Здравейте!

Кога стана отново Петък?!?! Времето си лети неусетно и пак дойде време за едно интервю.   В него мой събеседник ще бъде Be6i4.

Be6i4.jpg


Luba6ky: Здравей, @ Be6i4!
 
Благодаря ти за това, че отдели време, за да дадеш това интервю за фенове на сайта. Нека първо поговорим за това, какво за теб е Android и как се запали по тази операционна система?
 
Be6i4:  Здравей на теб и всички читатели на AndroidBG. Всичко започна през 2010г. Дълго време мислих и тогава много ми харесваше HTC Hero (бял), но поради фактора цена – избрах HTC Tatttoo.
 
 
Luba6ky: Кой беше първия ти смартфон?
 
Be6i4: Първият ми смартфон бе Nokia N79, а за Андроид – HTC Tattoo
 
 
Luba6ky: А какво ти липсваше в другите операционни системи, за да се насочиш към Android?
 
Be6i4: Nokia не предлагаше никакво развитие в даден етап. Дори за човек, незапознат с телефоните по онова време бях наясно, че следващия ми телефон няма да е Symbian. 
 
 
Luba6ky: Какви телефони си имал до момента и кой е текущият?
 
Be6i4: Всичко започна със Siemens A50. След това Nokia 7260, Panasonic X700, Nokia N79, HTC Tattoo, Galaxy S, Galaxy S II и в момента съм с Xiaomi MI-2.
 
 
Luba6ky: Често ли ги сменяш и защо?
 
Be6i4: По принцип НЕ. Ако вземем под внимание последната година – по-скоро ДА. За момента съм много доволен от последния си телефон, така че отговора на въпроса в дългосрочен план пак ще е НЕ. 🙂  Напоследък сменям телефоните заради предизвикателството да пробвам нови и нови модели и марки смартфони. 
 
 
Luba6ky: Имаш ли си любима марка?
 
Be6i4: По принцип е Самсунг. Напоследък много харесвам Xiaomi. 
 
 
Luba6ky: А защо точно тях?
 
Be6i4: За Самсунг – защото правят най-добрите дисплеи (лично мое мнение) и защото много лесно се преинсталират. Относно Xiaomi – заради сегашния ми телефон. 
 
 
Luba6ky: Едно от първите неща, които правят потребителите е Root и къстъм Rom. Какво е твоето мнение по този въпрос? Ползваш ли къстъм Rom и каква ти е позицията спрямо Root-ването на телефоните?
 
Be6i4: Преди всичко Root-a дава свобода и контрол. Старите модели телефони, както и бюджетните телефони, са орязани от към много неща. Root-a дава повече мощ на такива модели. 
Колкото до новите телефони – Root е необходим заради програмите изискващи Root достъп (най-вече тези за backup), както и за custom ROM. С 2 ръце гласувам за Root + custom ROM.
 
 
Luba6ky: Смяташ ли, че къстъм Rom-овете, които в повечето случаи се правят от хора, които не са специалисти, са по-добри от стоковите?
 
Be6i4: По-добри са според мен. В 90% от случаите се правят от хора, които наистина знаят какво искат и как да го постигнат. Custom ROM е по-бърз и има повече благинки.
 
 
Luba6ky: Защо тогава, според теб, производителите имат пропуски в софтуерите?
 
Be6i4: Сигурен съм, че те не биха ги нарекли пропуски. 🙂 Все пак се правят от хора и е нормално да има грешки. Все пак забелязвам, че с последните версии на Jelly Bean почти всичко е изчистено.
 
 
Luba6ky: Не те ли притеснява факта, че смяната на софтуера и Root-ването може да наруши гаранцията на телефона?
 
Be6i4: Ни най-малко! Първо, защото винаги може да се Unroot-не или така да се брикне, че да не могат и в сервиза да разберат какво му е и съответно да признаят гаранцията. И второ, знам как да си пазя телефона и какво да правя с него, така че да не се стигне до Сервиз.
 
 
Luba6ky: Виждам, че от известно време се занимаваш с поправка на телефони. Как започна всичко и натрупания опит оказва ли влияние?
 
Be6i4: Точно така.  Покрай HTC Tattoo и после с Galaxy S научих страшно много. Освен това огромна помощ оказа за мен и моето израстване в този Форум. За някой може да е странно, но имаше време когато и аз задавах доста въпроси.
 
 
Luba6ky: Все пак не всичко може да се оправи с една преинсталация. Имаш ли си мини сервиз или правиш всичко през компютъра?
 
Be6i4: Мисля си, че много добре си го казал за мини сервиз. Имам няколко box-a които помагат, най-вече за brick-нати модели.
 
 
Luba6ky: Заслужава ли си купуването на толкова техника? Има ли печалба в тези среди или го правиш от чист интерес към телефоните?
 
Be6i4: Преди всичко имам голямо предизвикателство за мен към всеки един телефон, който виждам за първи път. В началото беше това, но в даден момент, това започна да ми отнема много от свободното време и реших да предалагам такива услуги. Все пак има хора, които нямат интерес, нито имат време, нито желание да се справят сами. Интересите са им другаде или нямат време и тук се появявам Аз.
 
 
Luba6ky: Много ли са хората, на които си помогнал и има ли неразрешени случаи?
 
Be6i4: Смея да твърдя, че съм помогнал на доста хора. Винаги отговарям на лични съобщения във форума, e-mail или във Facebook. Който има желание му давам линкове да се опита сам да се справи. За неразрешени случаи могат да се броят тези, когато ми е изпратен брикнат телефон. В 90% от случаите може да се поправят, но има и такива които са тотал щета.
 
 
Luba6ky: Коя е най-омразната ти марка за поправка и защо?
 
Be6i4: Това определно са китайските непопулярни марки. Рядко поправям такива, главно поради причината, че няма никаква гаранция, това което работи за другите телефони, ще сработи и за тях.
 
 
Luba6ky: Не се ли притесняваш, когато работиш с чужда техника или щом са опряли до теб, няма как да стане по-лошо?
 
Be6i4: Не се притеснявам. Могат да го потвърдят и всички, на които съм помогнал. Дори и да не може да се оправи телефона – казвам им къде е проблема и какви опции имат от тук нататък.
 
 
Luba6ky: А как стои въпроса с потребителите във форума? Имаш над 12 000 мнения и предполагам доста им помагаш?
 
Be6i4: Поне се опитвам. 🙂 Радвам се, че има хора които се опитват сами да се справят и имат интерес, така че с малко помощ – нещата се получават.
 
 
Luba6ky: Трудно ли се работи с хора, които не виждаш? Във форумът всичко става с писане и телефона никога не е пред теб. Каква е тайната за правилния подход?
 
Be6i4: Опитвам се винаги да съм учтив, последователен и да обяснявам подробно, независимо с колко мнения е човека срещу мен.
 
 
Luba6ky: Според теб, как се справят новите потребители с тази техника? Има ли нещо, което да ти е направило добро или лошо впечатление?
 
Be6i4: Смятам, че с регистрирането си в този форум – проблема на 50% е разрешен. Всички ние тук се опитваме да помогнем на тези, които имат проблем или въпрос. Лошо впечатление е когато не се запознават с правилата на Форума и например пишат на Латиница.
 
 
Luba6ky: Като ползвател на Android, какво би ги посъветвал? Кое е най-важното нещо, което трябва да направи всеки един нов ползвател на тази OS?
 
Be6i4: Съветвам ги да не бързат да правят промени ако това им е първия Андроид телефон. Нека почетат поне един месец, да научат терминологията, да използват търсачката на Форума и чак тогава да се опитват сами да променят каквото и да е. 
 
 
Luba6ky: Както всеки един, може би и ти си натрупал знанията си от някой форум или подобно? AndroidBG ли даде началото на твоето развитие?
 
Be6i4: Да, разбира се и искам да благодаря на всички, които са ми помагали.
 
 
Luba6ky: Как точно разбра за нашия форум и какво те накара да останеш негов потребител?
 
Be6i4: Всичко стана случайно. Попаднах на този форум, регистрирах се и започнах да споделям впечатления. Допреди това не съм бил регистриран в нито един форум, така че тук нещата се развиха много спонтанно. 🙂 Ще цитирам и първото си мнение във форума от една тема за споделяне на интернет от телефона към PC:
 
„Работи. Браво за темата! Тъй като имам телефона от 2 дни – ми беше полезно!!!“
 
 
Luba6ky: Разкажи малко за първите ти дни. Беше ли от хората, които само питат или просто си четеше?
 
Be6i4: Предимно четях и питах. С няколко седмици във Форума, въпросите взеха да се повтарят и аз реших да се включа. 
 
 
Luba6ky: Беше ли много запален да влизаш и помагаш или не беше толкова редовен потребител?
 
Be6i4: Честно да ти кажа, не съм много сигурен. Но винаги (и в живота извън AndroidBG) се опитвам да помагам във форума. Определено повече съм задавал въпроси, но и помагах с каквото мога.
 
 
Luba6ky: От къде идва @Be6i4?
 
Be6i4: Предния ми nickname беше много детски и беше зает вече на повечето места.  Иначе така ми казваше една приятелка. Nick-a е сформиран от фамилията ми. По онова време повечето хора ме знаеха по фамилия. В началото, за да не е много явна приликата ми с името, nick-a ми дори беше Bæ6i4
 
 
Luba6ky: Кога стана модератор и как прие тази длъжност?
 
Be6i4: За мен беше голяма изненада и да си призная обмислях цяла вечер преди да приема. Още си пазя ЛС-то от @admin
По това време се опитвах всячески да помагам, главно с писане на теми в Раздел Програми. Предполагам стила ми на писане и постовете ми са насочили вниманието към мен. 🙂 
 
 
Luba6ky: Това породи ли в теб още по-голям ентусиазъм или всичко си продължи по същия начин?
 
Be6i4: Да, определено! Исках да покажа, че оправдавам доверието. А сега вече няма измъкване 😀 Всеки ден съм тук.
 
 
Luba6ky: Имаше ли някой, който да ти помага в началото или се справяше сам с работата по форума?
 
Be6i4: Определено питах. Спомням си как изтрих една тема без да искам, вместо да я преместя, та после @аdmin я върна от backup. 
 
 
Luba6ky: След колко време стана админ и каква е разликата за теб?
 
Be6i4: След колко време станах не знам, но определено няма голяма разлика. С разрастването на форума и броя на потребителите имаше нужда да има винаги някой Администратор online, като с това имам малко повече контрол от преди. 
 
 
Luba6ky: Промени ли се начина, по който гледат хората на човек, който става част от екипа?
 
Be6i4: Ами според мен не. Аз се опитвам да се отнасям към всички  по същия начин както и преди, 
 
 
Luba6ky: А как се промени начина, по който гледаш ти на форума, след като стана мод/админ?
 
Be6i4: Опитвам се да съм същия активен потребител и да не променям форумното си поведение.
 
 
Luba6ky: Какво е за теб да си админ и какво означава AndroidBG за един админ? Приемаш ли го като хоби, работа или нещо друго?
 
Be6i4: От всичко по-малко, но най-вече хоби. Това е нещо, което ме развлича и с интерес чета в свободното си време.
 
 
Luba6ky: Кой е най-хубавия спомен свързан с AndroidBG, който изскача в съзнанието ти?
 
Be6i4: Форумната среща преди около 2 месеца.
 
 
Luba6ky: Има ли нещо, което да ти липсва във форума? Нещо, което би искаш да се промени?
 
Be6i4: Форума се развива всеки ден, смятам, че каквото може да се добави – вече е предложено от мен или от някой друг.
 
 
Luba6ky: Какво е най-важното качество, което трябва да притежава потребител, за да стане част от този екип?
 
Be6i4: Преди всичко да има форумно поведение, стил на писане и желание да помага и развива Форума. Не е достатъчно само да има време да мести и затваря теми.
 
 
Luba6ky: А какво е нещото, което трябва да притежава един екип, за да е успешен?
 
Be6i4: Трябва да е различен. В различните мнение, в спора се стига до най-доброто решение на всеки един проблем.
 
 
Luba6ky: Какви са трудностите пред които си изправен всеки ден като админ и като част от екипа?
 
Be6i4: Лично за мен, това е когато трябва да се наказва някой.
 
 
Luba6ky: Демокрация или тоталитаризъм е правилния начин за ръководене на форум?
 
Be6i4: Демокрация
 
 
Luba6ky: Ти си един от хората, които са най-редовно online? Как минава един твой ден във форума?
 
Be6i4: Ами проверявам дали има нещо важно написано от колегите, преглеждам Проблеми с Андроид, повечето раздели Самсунг и ако ми остане време някой от разделите за HTC.
 
 
Luba6ky: Форумът едва ли е всичко, с което се занимаваш. Кой си ти в истинския живот? Разкажи нещо за себе си?
 
Be6i4: В сферата на Support съм. Работя в Siemens.
 
 
Luba6ky: Какво би си пожелал на себе си, форума и феновете му за 2013 година?
 
Be6i4: Преди всичко много здраве и да направят всичко възможно, за да сбъдват мечтите си!
 

 

Да благодарим на @Be6i4 за отделеното време! Очаквайте ни и следващата седмица с ново интересно интервю.

 
⇨ Споделете тази публикация: