Новини

Новото интервю за AndroidBG с @yankoa

След кратка пауза днес отново имам удоволствието да публикувам новото интервю за AndroidBG, в което ще си поговорим с един от добре познатите потребители на форума – @yankoa. Повечето от вас би трябвало да го познават добре, още повече, след като той спечели конкурса за новото лого на нашия сайт. В момента всеки един наш профил в интернет също е украсен с неговите невероятни творения, за което сме му безкрайно благодарни. За щастие успях да го отмъкна за кратко, за да ни сподели малко за себе си и връзката му с Андроид България.

 


Luba6ky: Здравей, @yankoa!

Искам да ти благодаря, че се съгласи да отделиш малко време за нашите читатели. Първо нека да започнем, като се представиш с няколко думи?

yankoa: Аз също ти благодаря за поканата. Казвам се Янко, на 28 години от София. Завършил съм Техническият Университет и в момента работя като графичен дизайнер на свободна практика.

 

Luba6ky: Би ли споделил, как мобилните телефони и в последствие смартфоните навлезнаха в живота ти?

yankoa: Винаги съм се интересувал от техника и още от първият ми досег с мобилните технологии разбрах, че има голямо бъдеще в тях. Мобилните ОС ми бяха много далечни в началото – предлагаха се скъпи, странни и непрактични телефони, масово определяни като бизнес комуникатори, които бяха много далеч от обикновеният потребител. Първите ми опити както хардуерни, така и софтуерни правех на моделите на Siemens. Може да звучи смешно, но апаратите на Siemens от последните две поколения много се доближаваха до полу-смартфон. Атанас Чебишев (suffer) от форума може да потвърди силата на обикновеният Siemens – с много функции и възможности за модификация, външни модове и други немислими до тогава неща. Така че, въпреки заслугите на iPhone за популяризирането на мобилните технологии, още от преди появата му нещата се бяха запътили в тази посока, а той просто ускори малко нещата, но никога не е бил движеща сила, а както се вижда и доста изостава в момента.

 

Luba6ky: Първият ти смартфон с Android OS ли беше?

yankoa: Не. Първият ми истински“  смартфон беше Nokia N80 със Symbian, вторият HTC HD2 с Windows Mobile и едва третият ми бе с Android. Реално още си ползвам HTC HD2, който спокойно може да се нарече жива легенда при смартфоните, с уникалната си възможност да му се инсталират всякакви ОС – мобилни и дори десктоп ОС. Телефонът изкара едва година с Windows Mobile, преди да инсталирам първите тестови версии на Андроид за него. В момента телефона е с две ОС –  Windows Phone и Андроид.

 

Luba6ky: Какъв е телефона, който ползваш в момента? Имаш ли си любима марка и често ли сменяш машинките?

yankoa: В момента ползвам два телефона – като основен е Samsung Galaxy Note I и HTC HD2, който е като експериментална станция за тестове на различни операционни системи. Телефонът е с dual boot и това ми позволява наред с Windows Phone 7.8 да тествам и различни Андроид ромове. Нямам любима марка. В началото харесвах HTC, а Samsung не ми допадаха. Сега е обратното. От чисто дизайнерска гледна точка харесвам новите модели на Sony – с прави и изчистени линии. От гледна точка на интерфейса пък не харесвам нито един от стоковите. Предпочитам изчистеният интерфейс на Андроид. За разлика от доминиращото мнение, за мен HTC Sense е един от най-грозните и непрактични интерфейси, но сега с последната си версия определено подобриха нещата. Има доста нови модели, които си заслужават, но гледам да сменям телефона си при нужда, а не просто за да имам последния модел. Note I като стане за смяна, определено ще търся нещо със същият или по-голям екран и отново задължително с активен стилус. Както се чува, новият Note III ще е със 6,3 инчов дисплей и за мен психологическата граница между телефон и таблет е именно там – около 6 инча. Много съм доволен, че производителите на мобилни устройства не се страхуват да експериментират и все повече се размиват границите между телефон, таблет и нетбук.

 

Luba6ky: Какво беше предимството на Android, което те спечели?

yankoa: Ползвайки Андроид ромове на HTC HD2 и постепенното израстване на платформата ме убеди, че за момента Андроид е най-развитата и гъвкава ОС на пазара. И комбинацията на Андроид с хардуера на Note ми даде модела, който винаги съм чакал – с голям, детайлен дисплей, активен стилус и множество полезни приложения без аналог за другите мобилни ОС. Този модел вдигна много летвата при професионалните устройства. Реално в момента единствено Note серията на Samsung може да се похвали с професионално насочени телефони и таблети заради стилуса им, който ги превръща в незаменими помощници на хора с определени професии и занимания. Другото, което харесвам в Note е възможността да се ползва с мишка, клавиатура и да се свърже към външен монитор или ТВ, което го прави и преносима работна станция, с която могат да се вършат доста неща на по-удобният и голям екран.

 

Luba6ky: Абстрахираме се от цифрите и статистиките в интернет. Вечната борба е Android срещу iOS. Смяташ ли, че за момента някой има по-голяма власт на пазара? Какво е твоето мнение за сега и близкото бъдеще.

yankoa: Сега ще повторя „не харесвам“ поне 19 пътиДалеч съм от хейтърството и от киселото грозде, но не харесвам Apple. Макар и да не притежавам нищо от техните продукти съм ги ползвал и съм се сблъсквал достатъчно с тях, за да разбера, че никой от продуктите им не може да ме грабне. Не харесвам политиката и начинът им на представяне на устройствата. Не харесвам дизайна на устройствата им, а най-много не харесвам интерфейса. В графичния дизайн интерфейсът на iOS е пример за лош продукт. Вероятно сте чували думата скиоморфичен, която най-общо значи имитиране на реалния свят в дигиталния. Целият интерфейс на продуктите на Apple се базира на тази идея – продуктът, който виждаме на екраните си да е максимално близък до реалния съществуващ обект. Примерно, книгата с контактите или бележника са копия на реални такива – виждаме кожа, виждаме тигели. Опитват се да създадат усещането за реалност, което лично за мен е проява на лош вкус и липса на въображение. И други компании го правят, но най-силно се забелязва при продуктите на Apple. От друга страна един мобилен телефон не е само дисплей, камера и много RAM. Невероятният дисплей, камерата и плейъра не правят едно устройство смартфон, нито пък увеличените мегахерци, мегапиксели и други. То и затова няма грам разлика между новия и стария iPad или пък между първия и петия iPhone – защото системата е същата и колкото и мегахерци да и сложиш все си остава същият недоразвит продукт.

 

Luba6ky: Root – за или против?

yankoa: За ROOT-а. Това е едно от първите неща, които правя при инсталация на нов ROM. Две са основните причини, за да си руутвам устройството. Първата е че изтривам различни системни приложения, които не ползвам, а втората причина е защото си променям плътността (DPI) на дисплея. Намаляването на DPI увеличава изкуствено резолюцията. При устройствата с по-големите екрани (с 4 и повече инча), има смисъл и полза от тази операция. Така виждаш графичните елементи като текст, икони и менюта по-малки, и съответно се събират повече неща на екрана, дори някои от приложенията минават в таблетен режим. С фабричните настройки, всичко ми изглежда огромно и като загуба на място.

 

Luba6ky: Любопитно ми е, а може би не само на мен, как разбра за нашия сайт?

yankoa: Не помня да си призная честно, но мисля, че ми излезна при търсене. Не ми е препоръчан от някой мой познат, защото аз бях първият ползващ Андроид сред моите познати. В последствие те се увеличиха и аз бях този, който го препоръчва на новите собственици на Андроид устройства, особено да прегледат общите теми, които са полезни за тези, които за пръв път се сблъскват със смартфон с Андроид.

 

Luba6ky: Би ли се оприличил като форумен маниак или по-скоро ползваш форума като място за споделяне на мнение по различни въпроси?

yankoa: Не бих се определил като форумен маниак. Преглеждам форума, и основно следя новите неща чрез Google plus. Когато мисля че мога да изкажа полезно мнение или да помогна на някой го правя. Аз се интересувам не само от Андроид и едно от местата, където чета повече е XDA Developers.

 

Luba6ky: Нека се върнем няколко месеца назад. Ти си потребителят, който спечели нашия скромен конкурс за лого на сайта. Сега твоето творение е във всеки един наш профил. Може да прозвучи малко пресилено, но какво е чувството да знаеш, че над 56 хиляди потребители гледат творбата ти?

yankoa: Съобщението ти, че съм победител в конкурса го получих в нощта срещу миналата Коледа. Тогава бях в отпуска далеч от дома и нямах възможността да следя форума от близо и покрай празниците и семейството дори бях забравил за конкурса и бях приятно изненадан и щастлив от този факт, че от всички кандидати избрахте мен. Имаше и други добри идеи, не отричам, така че само мога да се радвам, че сте се спрели на моето предложение.

 

Luba6ky: Ти беше един от последните, които представиха работата си на конкурса. Това някаква стратегия ли беше? Искаше ли да видиш какво са приготвили първо другите?

yankoa: Нямах определена стратегия. Още когато видях първото съобщение за конкурса знаех че ще участвам, дори веднага започнах да си нахвърлям идеи. Когато аз правя нещо обичам да „отлежи“ и много често го усъвършенствам. Така че се възползвах максимално от даденото време, за да мога да предложа нещо наистина добро и различно. При публичните конкурси винаги го има момента с това, че може да гледаш от другите, което е неизбежно и си има своите плюсове и минуси.

 

Luba6ky: На какво ниво беше конкуренцията? Имаше ли съмнение, че може да спечели някой друг и кой беше основния ти конкурент?

yankoa: Конкуренцията е хубаво нещо и трябва да я има, защото тя движи прогреса. В този конкурс имаше много добре представени предложения, както и много лоши – и като изпълнение и като представяне. Въпреки ясно зададените правила, доста от хората не ги бяха разбрали, а и имаше доста добри неща като изпълнение, които обаче не бяха лога. Логото само по себе си също носи определени правила за създаване. Естествено че имах съмнения, че ще спечеля конкурса. Дори и да съм създал нещо прекрасно по моите стандарти, винаги го има момента то да не се хареса, като рядко човек може да угоди и да уцели вкусовете на множество хора – всеки с вкусовете и разбиранията си. От чисто дизайнерска гледна точка също има разминаване във вкусовете на обикновеният човек с моите. Аз правя нещата по моето виждане и по определени принципи, но това не значи, че няма и по-добри начини. Цялата ми дизайнерска работа е изцяло съобразена с тенденциите от последните години в уеб дизайна към опростяване и изчистване, до появата на така нареченият плосък, изцяло дигитален дизайн – модерен, изчистен и флуиден – акцентиращ върху самото съдържание, без да те затрупва с излишни елементи или ненужен интерфейс. Новата дизайнерска линия на Google е прекрасен пример за това. Тоест, пълно противоречие на така обичаният и харесван iOS, Sence и други подобни интерфейси. Аз му казвам „мазен“ дизайн – шарен, лъскав, 3D и подобен. Основният ми конкурент мисля, че беше Стоян Иванов (snick). Неговите гласове бяха най-много след моите. Аз лично му харесах представянето, но използваният от него основен елемент не беше достатъчно оригинален и вече бяхме виждали подобни.

Още веднъж благодаря на всички, гласували за моето предложение и, че избраха него пред всички останали.

 

Luba6ky: Една от наградите в конкурса беше да си избереш титла. Твоята е „КА-ТЕТ 19“. Би ли споделил какво означава това?

yankoa: Историята е дълга и макар че е интересна, не и е времето сега. Някой ден, живот и здраве ще напиша разказ за това J

 

Luba6ky: Нека се спрем малко и на личния ти живот. Сподели с какво се занимаваш, имаш ли си хоби и т.н.?

yankoa: Както казах и по-горе, основно се занимавам с фриланстване. Участвам и като платен гост-автор в австралийски блог, акцентиращ върху Windows Phone– пиша статии, но по-често правя различни концепции. Личното ми хоби и начин да разпускам е като чета книги и съответно да пиша. Голям фен съм на Стивън Кинг и почти съм изчел творчеството му. Като ми дойдат ужасите в повече, прочитам някой роман от Тери Пратчет. Имам написани няколко кратки разказа и стихове, но никой не ги харесва (смее се). Голямата ми амбиция е написването на роман, от който дори има готови около десетина глави, но сега е в процес на отлежаване.

 

Luba6ky: Има ли поприще работата ти в България или търсиш развитие в чужбина?

yankoa: Труден въпрос. Поради спецификата на работа ми цялата комуникация става онлайн – чрез мейл или скайп. Имал съм клиенти от различни места и ако трябва да обобщя – 99% са чужденци. Българите явно все още предпочитат фирми пред така наречените фрилансъри, докато в чужбина това е доста разпространена практика, поради гъвкавостта, която предлага. Засега нямам планове да се местя в чужбина.

 

Luba6ky: Имаш ли планове за някакво бъдещо развитие?

yankoa: От няколко месеца съм част от екип от млади и амбицирани специалисти и работя по най-големия ми проект до момента – www.bookme.bg. Разработваме една изцяло нова и иновативна уеб базирана система за България, предназначена за малкия и средния бизнес. Същността е комбинирането на отделни модули в единна и лесна за работа платформа, чрез която да се подобри контакта между бизнеса и неговите клиенти.

 

Luba6ky: За финал може да кажеш нещо на потребителите на AndroidBG – каквото ти е на сърце.

yankoa: Развитието на форума в най-голяма степен зависи от неговите потребители, защото колкото и да се стараят собствениците и администраторите на форума, крайният потребител е движещата сила. От всички нас зависи дали форумът ще е полезно място за дискусии и взаимопомощ или говорилня. Личният ми призив е хората да четат повече преди да питат и да създават излишни теми, което за съжаление е масова практика. Почти е сигурно, че проблемът или въпросът, който ги вълнува вече е описан и задаването му 19 пъти не прави нещата по-лесни.

 

Благодаря на Luba6ky за интервюто!


Наистина, доста интересни неща научихме от нашия гост днес. И аз искам да благодаря на @yankoa за отделеното време и интересното интервю, което даде, както и за чудесната работа по всички съвместни проекти.

Очаквайте ни скоро със следващия ни гост … 

 

⇨ Споделете тази публикация: