Новини

Интервю на AndroidBG с @N.Nikolov

Здравейте 🙂
 
В днешното интервю за мен ще е голямо удоволствие да ви представя един човек, чиято работа сте гледали много пъти, но поради една или друга причина, той е оставал зад кадър. Благодарение на съвместните ни усилия, през последната година ви представяме най-интересните модели в света на Android. Той е работил по всички ревюта, снимки и презентации на Андроид България.
 
Представям ви нашия главен фотограф, оператор и видео мениджър – @N.Nikolov
 
 
 
 
 

Luba6ky: Здравей! Радвам се, че отдели малко време за феновете на сайта и всички, на които им е интересно да научат малко повече за случващото се зад кулисите, така да се каже. Преди да навлезем в същинските въпроси, нека първо да разкажеш малко за себе си.
 
 
N.Nikolov: Казвам се Николай, на 22 години, все още учащ :). Занимавам се с фотография от няколко години, а от около година и с видео заснемане. 
Ежедневието ми е доста динамично, особено когато трябва да заснемем някое ново ревю. 
 
 
Luba6ky: Как реши да се занимаваш с фотография и видео обработка?
 
N.Nikolov: С фотографията, като че ли се случи изведнъж. Преди да хвана първото си дигитално апаратче (мисля че беше 2007-2008 г.) нямах и идея, че ще ми бъде толкова интересно. Голяма краста си е, въпреки че в последно време снимам предимно материалите за ревютата и нямам много време за „арт“ :).
С обработване на видеа започнах покрай компютърните игри. Правех различни клипове, които после сглобявах. Разбира се не съм много навътре с материала и все още имам много да уча и разучавам.
 
 
Luba6ky: Някога мислил ли си си, че ще правиш точно това или просто течението те водеше?
 
N.Nikolov: Никога не съм и помислял, че ще снимам точно телефони. До преди 2-3 години, ги имах само за червена и зелена слушалка. Дори имах периоди, в които тотално си зарязвах моя. Сега дойде и ерата на смарт телефоните и просто станаха неизменна част от нас.
 
 
Luba6ky: Как разбра за форума и кога започна да се занимаваш по-активно в него?
 
N.Nikolov: За форума разбрах от Google, докато търсих информация за първото ми андроидче (Galaxy S). Аз и до момента в самия форум не съм много активен 🙂
 
 
Luba6ky: Нещата, които правиш те поставят малко в сянка и има много хора, които всъщност не разбират кой стои за всичко. Разкажи малко повече за нещата, с които се занимаваш ти. В какво се състои твоя работа? Кои са проектите, по-които си работил?
 
N.Nikolov: Като цяло моята работа се състои в това да заснема ревюто, което правим и да направя снимки на устройството. На пръв поглед изглежда лесно и забавно, докато не се сблъскаш с лошо осветление, липса на добро място за заснемането и т.н. 
След тази част идва и момента с обработка и монтаж. Отделно от ревютата, когато се налага обръщам внимание и на профилите на сайта в социалните мрежи. Освен проектите за нашата малка вселена, правя и ревюта на телефони и за текущата ми месторабота.
 
 
Luba6ky: Какво ти коства всичко това? Доставя ли ти удоволствие да го правиш или по-скоро се чувстваш задължен?
 
N.Nikolov: Коства ми доста безсънни нощи, защото работя на смени и трудно съчетавам двете неща.  Разбира се, доставя ми много голямо удоволствие, особено като видя крайния продукт. Имам много идеи, които за съжаление поради липсата на време все още не са осъществени.
 
 
Luba6ky: На практика, ти не си част от модераторския екип на сайта, но все пак имаш специфична титла. 
 
N.Nikolov: Титлата ми е свързана с работата, която върша в самия сайт. Харесва ми и се надявам някой ден да я виждам и по други издания.
 
 
Luba6ky: Кое е най-важното, за да може един екип да е успешен и да върви напред? Има ли нещо, което да куца в твоя? Има ли нещо, което да искаш да промениш или подобриш?
 
N.Nikolov: На първо място един екип трябва да може да разчита един на друг. Нужно е да можеш да се сработиш с човека отсреща, като така работа минава по-леко и приятно. За сега екипът, с който работя е чудесен, а единственото, което ни липсва е време …
 
 
Luba6ky: Колко време ти отнема, за да направиш едно видео така, че да ти харесва? Пред какви трудности се изправяш изготвяйки го?
 
N.Nikolov: Зависи какво сме заснели. Спомням си, когато снимахме за Galaxy Note II. Тогава, може би на няколко пъти променях цялото видео, защото исках да е нещо различно. Мисля, че се получи :). Обикновено, ако не се разсейвам ми отнеме около 2-3 дни. В някои случаи, при монтирането на видео сме установявали, че даден кадър не трябва да е така и сме снимали всичко наново.
 
 
Luba6ky: Кое е най-важното, представяйки един телефон във видео формат? На кое се набляга и на кое не?
 
N.Nikolov: За мен най-важна е визията. Дори и най-обикновения телефон, ако е представен със стил, той грабва окото. 
 
 
Luba6ky: Има ли някаква тайна формула за успешната презентация или всичко опира до опит, талант или друго?
 
N.Nikolov: Точна формула все още няма, поне не съм я открил. В повечето случаи тръгваме за снимки с определена идея, която в последствие еволюира. Трябва креативно мислене. Вече в интернет пространството има много клипове и ревюта на устройства. Всеки се стреми да направи нещо уникално.
 
 
Luba6ky: На какво ниво се виждаш, съпоставяйки се с останалите, които правят подобни неща в България и света?
 
N.Nikolov: Може и да прозвучи пресилено, но смятам че ние като медия, специално в България, сме в челната тройка. За света имаме още доста хляб да ядем.
 
 
Luba6ky: Коя медия считаш за най-голяма конкуренция?
 
N.Nikolov: Честно казано конкурентните медии не ги следя много, така че не мога да преценя.
 
 
Luba6ky: Нека да поговорим малко и за телефони. Ти си правил ревюта и за смартфони, които не работят с Android и си работил с всяка операционна система. Коя е водещата до този момент и защо?
 
N.Nikolov: Лично аз харесвам Android OS, но ако говорим за работен процес много ми харесва, колко бързо се работи на iOS. За момента, според мен Android OS е водеща, поради факта, че пазара е пълен с такива устройства.
 
 
Luba6ky: Кои са водещите производители за теб?
 
N.Nikolov: Лично аз ги подреждам в този ред – Samsung, HTC, LG, Sony, като съм приятно изненадан от последните модели на LG Electronics и ако продължават в същия дух, скоро ще са на първо място в списъка ми. 
 
 
Luba6ky: Какво правиш, за да си в течение на всичко ново около смарт устройствата?
 
N.Nikolov: Чета доста в интернет и когато ми се отдаде възможност тествам последните технологии на пазара. В другите случаи питам теб 🙂
 
 
Luba6ky: Какъв телефон ползваш в момента и какъв би искал да имаш?
 
N.Nikolov: В последно време ползвам доста различни телефони с цел тест. Иначе, в момента главно Galaxy SII, който ми е много удобен. За сега съм приковал поглед в Optimus G Pro и се надявам скоро да го имам.
 
 
Luba6ky: Смяташ ли, че е нужен Root, за да можеш да извлечеш максимумите от един апарат? Какво въобще ти е мнението за Root правата?
 
N.Nikolov: Според мен Root правата ти дават много повече възможности, за неща които са ограничени от производителя. Все пак е въпрос на вкус и не на всеки му трябва. 
 
 
Luba6ky: Кое е най-голямото предимство и най-големия недостатък на Android, като операционна система?
 
N.Nikolov: Предимството преди другите е, че за повече неща, които искаш да извършиш не ти трябва някаква къстъмизация по софтуера, както е примерно при iOS. Това, което все още не ми харесва е, че самия софтуер не е напълно изчистен от грешки. Надявам се в задаващата се версия да е доста по-оптимизиран.
 
 
Luba6ky: От всички водещи модели, представени през тази година, имаш ли фаворит и защо?
 
N.Nikolov: Чак фаворит не, все още не съм имал възможността да изпробвам всички. 
Както споменах и по-горе, последните модели от LG ми допадат като характеристики и функционалност.
 
 
Luba6ky: Като изключим задълженията, с какво се занимаваш през малкото свободно време, което ти остава?
 
N.Nikolov: За съжаление, нямам много свободно време, но през малкото, което имам обикновено гледам някой филм, ходя на кино или пък играя някоя игра на компютъра.
 
 
Luba6ky: Какво може да очакваме в следващите проекти? Ще има ли изненади?
 
N.Nikolov: Изненади, разбира се, че ще има :). Предвидили сме няколко интересни проекта, които все още развиваме. 
 
 
Luba6ky: Сега може да кажеш нещо на всички фенове на страницата. Може би съвет или пожелание …
 
N.Nikolov: Първо искам да благодаря на теб, че ме покани за това интервю!
На потребителите на Android Bulgaria също искам да благодаря за отделено време и да им пожелая повече Android телефони :):):).


 
И аз ти благодаря за всичко, което правиш за този сайт и цялото общество!!!
 
До нови срещи със следващото интервю на AndroidBG …
⇨ Споделете тази публикация: