Новини

Изтече продуктова информация относно бъдещите чипове на Qualcomm

 

" Пътната карта " на американската компания за 2015 разкрива изключително интересните им планове.

 

Две неща предизвикват изключително голям интерес, ако разгледаме последната изтекла информация, относно предстоящите предложения на Qualcomm. В този случай и двете са свързани с наследника на сегашния актуален SoC на американците – Snapdragon 820.

Както знаем, последното high-end предложение на компанията е Snapdragon 810. При него се използва big.LITTLE архитектурата на ARM. Чипсетът вече е наличен в някои устройства, които съвсем скоро ще бъдат достъпни за закупуване от масовите потребители. Очаква се и голяма част от производители да заложат на Snapdragon 810, за своите устройства от най – висок клас. Около чипа се въртяха доста слухове за проблеми с прегряване и агресивно дроселиране на работните честоти. Колко истина има в тях, ще разберем когато устройствата с 810 са масово достъпни. 

 

Може би именно тези потенциални проблеми са накарали Qualcomm отново да заложат на собствена модифицирана архитектура за Snapdragon 820. Нека припомним, че компанията упражни значителна доминация над пазара за мобилни чипове, през последните години, именно използвайки своя модифицирана архитектура. Точно този подход позволява на устройства като Note 3, Nexus 5, LG G2 и други използващи Snapdragon 800 , повече от година след появата си на пазара, все още да предоставят достатъчно голяма производителност при ниска консумация на енергия. Същото се отнася и за подобрените варианти – Snapdragon 801 и 805. Както обаче писахме по – горе, при 810 , заради нуждата от бърз преход към 64 битова архитектура, Quallcom използваха предложения на ARM.

 

Това е първия интересен факт – следващото поколение модифицирано ядро на Qualcomm ще бъде готово и използвано през втората половина на 2015, под кодовото име Taipan. Snapdragon 820 ще включва 64 битова архитектура, осем модифицирани високо продуктивни TS2 ядра, LPDDR4 RAM поддръжка, Adreno 530 GPU и MDM9X55 LTE-A Cat.10 Qualcomm модем.

Вторият много интересен факт относно SD 820 е преминаването на 14nm FinFet производствен процес, с изработка от Samsung и GlobalFoundries. С прости думи, това ще позволи по – голяма производителност, при същата или по – малка консумация на енергия.

 

Остава да разберем, дали завръщането на Qualcomm към собствена модифицирана архитектура, ще им позволи отново да доминират пазара. Надяваме се да видим Snapdragon 820 SoC с ядра Taipan, още в Note 5 и следващия Nexus телефон. Подробности относно останалите предложения на Qualcomm през 2105, може да видите в снимката долу.

 

qualcomm-2015-roadmap.jpg

 

 

източник

 

///М

⇨ Споделете тази публикация: