Новини

Android смартфоните постоянно следят собствениците си

През последно време усилено се говори за функциите на телефоните да следят местоположението ни и доколко компаниите злоупотребяват с това.

Екип от изследователи във Великобритания проучи как стои проблема с поверителността при смартфоните, работещи с операционната система Android. Оказа се, че Google, Microsoft, Facebook и други компании наблюдават потребителите денонощно, събирайки разнообразни данни, които са свързани с тях.

В основа на изследването бяха смартфоните на Samsung, Xiaomi, realme и Huawei. Устройствата работеха на базата на официален фърмуер, къстъм ромове на LineageOS, както и други аналози на базата на Android. Резултатът е разочароващ: дори при ограничение от страна на потребителя на наблюдението, смартфоните продължават да предават значителни количества информация на Google и трети страни. Най-лошото в случая е, че няма начин да деактивирате или ограничите злоупотреба с тези данни.

Оказа се също, че в някои вградени системни приложения, като miui.analytics (Xiaomi), Heytap (realme) и Hicloud (Huawei) криптираните данни могат да бъдат декодирани, което ги излага на риск от хакерство. Нулирането на рекламните идентификатори също не помага. Ако потребителят се опита да изчисти профила си, системата за събиране на данни е в състояние да го идентифицира повторно без никакви проблеми.

След публикуването на резултатите от проучването за широкомащабни злоупотреби от страна на Google, представителите на последните излязоха със становище, че според тях така работят съвременните смартфони и всичко това, както и събирането на информацията се прави в полза на самите потребители.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: