Новини

Мобилното подразделение на Sony под въпрос

На 18 февруари 2015 в Токио се състоя среща на ръководството на Sony Corp., относно стратегическото развитие на компанията през следващите 3 години.

Ключовият фактор за Sony ще е възвръщаемостта на капитала, като поставя за цел над 10% възвращаемост. Другата основна цел е достигане на 25-кратно увеличение на оперативната печалба до $4,2 милиарда към 2018 година (резултат за финансовата 2017 година, завършваща на 31 март 2018).

 

В момента Sony класифицира бизнеса си в 3 категории:

  1. Двигатели на растежа

В тази категория влизат Устройства (CMOS сензори за фото индустрията),Гейминг и мрежови услуги, Филми и Музика. Това са сегментите в които се очаква да има стабилен растеж на печалбата през следващите 3 години. Относно тези области ще се предприемат мерки по увеличаване на инвестициите с цел постигане на растеж в продажбите и съответно растеж в печалбата.

 

  1. Стабилни генератори на печалба

В тази категория влизат Камера продукти, Видео и Звук. Sony не очакват цялостен растеж на пазара в тези области, но компанията има за цел да набележи определени области във всеки един пазар, в които да предложи нови, по-високостойностни продукти, като безогледални едно-лещови рефлексни камери и аудио продукти с висока резолюция. В този сектор цел няма да са новите инвестиции, а реинвестирането на съществуващите печалби.

 

  1. Области фокусирани върху управлението на нестабилността

В тази категория влизат Мобилните комуникации и TV бизнеса. Тези сектори работят на пазари, характеризиращи се с висок риск и променливост, както и високо ниво на конкуренция. Sony ще се стреми да увеличава добавената стойност на тези продукти, като използва свои вътрешни технологии и компоненти. Чрез внимателен подбор на териториите и областите към които са насочени, Sony ще се стреми да ограничи капиталовото инвестиране и ще се опита да създаде бизнес структура, способна да осигури стабилни печалби. Компанията също така ще продължи да проучва възможността за потенциални партньорства с други компании в тези области в отговор на бързо променящата се бизнес среда в тези отрасли.

 

Това, което за нас е интересно е въпросът за Мобилния сектор на компанията. Намеците от страна на компанията са или за консолидиране на подразделението с друга компания от сектора (какъвто беше случая със Sony Ericsson) или дори има слухове за продажба на подразделението. Да си припомним, че те вече се разделиха с едно от основните си подразделения, това за компютри с марката Vaio.

Оставаме с интерес да следим развитието на сектора през идните 3 години.

 
 
⇨ Споделете тази публикация:

GH0STFACE

Главен Редактор на AndroidBG и част от екипа от 2010 г.