Новини

Новото интервю за AndroidBG с @black`d3vil

И тази седмица продължаваме нашите интервюта, които се надявам да са ви интересни. Днес, всички ние, ще имаме удоволствието да прочетем какво има да ни сподели един колегите администратори с най-дълъг опит във форума. 
 

Luba6ky: Здравей, black`d3vilblack`d3vil.JPG
 
Благодаря ти за това, че отдели време, за да дадеш това интервю за нашите фенове. Бих искал да започнем с малко предистория. Как започна да се занимаваш с Android? Кой беше първия ти телефон?
 
black`d3vil: Здрасти 😛
 
Всичко започна около края на Декември месец 2008 година когато за първи път чух за Андроид. Стана ми любопитно, но до там. Месец-два по-късно @Pagu си взе първия телефон с Андроид ОС и така се запалих по системата, че не излязох от форумите няколко дена 🙂 Около Март 2009-та се сдобих с първия ми Андроид – HTC Dream a.k.a. G1 , след 2-3 дена бе руутнат и започнаха експериментите с него. 
 
 
Luba6ky: А защо точно Android? Защо не iOS?
 
 black`d3vil: … iOS не е лоша система, а през 2009-та бе доста пред Андроид, но самата идея и възможността да експериментираш с устройството, ежедневно да излизат нови неща, различни ромове и др. благини, да се чудиш каква нова щуротия да свършиш с него – е това ми липсваше в iOS, а пък винаги съм обичал да пробвам различното.
 
 
Luba6ky: Как разбра за AndroidBG.com?
 
black`d3vil: След като се бях забил в темите из xda реших да видя за български форум и попаднах тук, почнах да го следя и когато изникнаха първите въпроси на които нямаше отговори се регистрирах.
 
 
Luba6ky: От любов към Андроид ли остана потребител или по задължение? 
 
black`d3vil: От любопитство, любопитство към това до къде ще стигне, как се развива и променя, а и напълно удовлетворява нуждите ми. Ще излъжа ако кажа, че ми е безразличен.
 
 
Luba6ky: Никът black`d3vil от къде идва?
 
black`d3vil: хахаха 🙂 нека го запазя в „тайна“ , но що подскажа – irc преди повече от 10 години 😉 Някой може да си спомня за едни скриптове.
 
 
Luba6ky: Как започна твоята кариера на модератор и администратор?
 
black`d3vil: Доста отдавна бе и не си спомням много добре как станах модератор, а за администратор – беше някъде около разделението на форума. Имаше нужда да се организират доста неща и @admin ни гласува доверие на мен и @Pagu.
 
 
Luba6ky: Трудно ли е да си на такава позиция и какво означава за теб тя?
 
black`d3vil: Трудността идва от отговорността. Да бъдеш част от екип в някакъв проект е преди всичко отговорност към всички, а за да приемеш тази отговорност трябва да обичаш това което правиш. Има и трудни моменти, има и скучни такива, но в крайна сметка си усмихнат 😉
 
 
Luba6ky: Какво е най-важното качество, което трябва да притежава потребител, за да стане част от екипа и в последствие админ?
 
black`d3vil: Да бъде човек!
 
 
Luba6ky: А кое е най-важното качество, което трябва да има един екип, за да бъде успешен и да ръководи този голям форум?
 
black`d3vil: Сплотеност, разбирателство и различни мнения, защото разнообразието от гледни точки води до най-доброто изчистване на една идея, до нейното изпипване. Не на последно място – желание да се занимават с проекта.
 
 
Luba6ky: Кое е най-голямото ти постижение във форума? Някой запомнящ се момент, може би?
 
black`d3vil: Не бих казал, че има постижения – тук всички сме доброволно и не се стремим към върхове, освен този на познанието в сферата на форума. Весели и тъжни моменти има много – разцепване на форума и доста сериозни кавги, няма как да се забрави. Също незабравими срещи, особено първата форумна среща и преди месец отпразнуването на 4 годишнината на сайта. Също незабравимо е началото  – много сплотени потребители, приятелско отношение и позитивни емоции.
 
 
Luba6ky: А има ли нещо, за което да съжаляваш?
 
black`d3vil: Не. 
 
 
Luba6ky: Ти също си един от хората, които са проследили развитието на форума почти от началото му. За теб в какво посока се е променил форума?
 
black`d3vil: В естествена хаха 🙂 Форумът расте и се развива, появяват се нови хора с нов начин на мислене, но със сигурност се променя към нови предизвикателства. Вече е невъзможно за 1 ден да изчетеш всичко изписано през последните 40-50 часа, невъзможно е да отговориш на всички въпроси и да решиш всички проблеми. Именно това е красивото – специализира се, оформят се отделни ниши в него и расте, моделирайки се по естествен модел, а ние се нагаждаме и му помагаме да върви напред.
 
 
Luba6ky: А в каква светлина го виждаш в бъдещето?
 
black`d3vil: Виждам го все по-голям и все по-полезен за всички.
 
 
Luba6ky: Като потребител във форума от толкова време би трябвало да си видял доста различни хора. С кое най-често потребителите срещат трудности? Кои са най-честите им грешки и какво би ги посъветвал? 
 
black`d3vil:  За мен най-голямата трудност сме самите ние – понякога просто не ни се занимава да пробваме как ще го направим без чужда помощ. Вече има толкова много модели с Андроид ОС и толкова много информация в мрежата, че е почти невъзможно да не се намери „how to“. Много хора се затрудняват или по-точно се притесняват от процеса на „root-ване“ на своите устройства и липсата на опит в подобни неща ги стряска да не повредят безвъзвратно машинките си. Съветвам всеки да се поинтересува повече преди да се откаже, да се запознае по-добре с материята и след това ако има проблем то ние с удоволствие ще му помогнем.  При употреба на форума някои се губят из морето от теми, раздели, подраздели, въпроси и т.н., аз ви съветвам да имате малко търпение и доза любопитство. Никой не се родил научен. 
 
 
Luba6ky: И така, нека да поговорим малко за машинките. Каква е твоята?
 
black`d3vil: Още си пазя стария G1, ей така за спомен, но ме учудва, че все още работи. Сега преминах в страната на таблетите и ползвам Google Nexus 7 3G.
 
 
Luba6ky: Често ли сменящ телефоните и коя марка ти е любима?
 
black`d3vil: Не чак толкова, сменил съм не повече от 16-17. Първият ми смартфоун бе някаква китайска марка (май бе ETEN) и от там насетне съм избирал само модели на HTC (като се започне с Qtek 200), но за обикновени телефони предпочитам Nokia.
 
 
Luba6ky: Много хора, разбрали или не, влизат във форума и питат, какво е Root? Какво ти е мнението за Root-ването на телефоните? 
 
black`d3vil: Някой са чули от приятели, други са прочели някъде из нета, но вариантите са два – root-ваш си телефона защото имаш нужда (по една или друга причина) или си чул, че било „гот“. Лошо няма, стига да знаеш какво се случва с устройството ти, а има 2-3 хубави теми във форума по този въпрос.
 
 
Luba6ky: Кои са любимите ти приложения, програми или игри?
 
black`d3vil: Torque Pro , FuelLog – Car Management , OfficeSuite Pro 6 + и Maps са едни от най-използваните от мен приложения. Не съм фен на електронните игри, но не пречи от време на време да си загубя времето с нещо лежерно.
 
 
Luba6ky: Има ли някоя тънкост при Андроид, която да споделиш с нас?
 
black`d3vil: Тънкостта идва в адаптирането. Най-важното е системата да ви върши работа и да я ползвате за каквото ви трябва – забавления, работа или просто за губене на време. 
 
 
Luba6ky: Все пак форума едва ли е всичко. Би ли споделил с какво се занимаваш? Нещо повече за себе си?
 
 
black`d3vil: Казвам се Атанас, на 24 години от Пловдив, последна година студент по Стоматология. Занимавам се основно със специалността която съм избрал и когато остане време гледам да съм извън града, предимно по планините, а сега съм извадил ските и чакам първия удобен момент да отида да покарам. 
 
 
Luba6ky: Какво би пожелал на нашите фенове?
 
black`d3vil: Да са по-любознателни, по-коректни един към друг и се занимават с това което им доставя удоволствие. Искам да пожелая на колегите да са все така готини и весели хора 🙂 Весели празници на всички и умната! 😉
 
Luba6ky, специално искам да ти благодаря за много добрата работа във форума.

 

Благодаря на black`d3vil за хубавите думи и отделеното време! Очаквайте ни и следващата седмица с ново интересно интервю.

 

⇨ Споделете тази публикация: